menu

Viva o Povo Brasileiro - João Ubaldo Ribeiro (1984)

Alternatieve titel: Brazilië Brazilië

mijn stem
2,50 (1)
1 stem

Portugees
Streek/Familie / Historisch

673 pagina's
Eerste druk: Nova Fronteira, Rio de Janeiro (Brazilië)

''Brazilië Brazilië'' is een familiekroniek die bijna 400 jaar omspant en waarin João Ubaldo Ribeiro de geschiedenis en de ziel van Brazilië en de Brazilianen bloot legt. Te midden van oorlogen, walvisjacht, macumba, moord, kannibalisme en slavernij voltrekt zich de moeizame strijd om onafhankelijkheid voor Brazilië. Via de levens van een groot aantal personages schetst Ubaldo Ribeiro de geschiedenis van Brazilië van medio zeventiende eeuw (de oorlogen tegen de Hollanders) tot en met de jaren '70 van de 20ste eeuw. De nadruk ligt daarbij op de 19de eeuw: de onafhankelijkheid van 1822, de strijd voor afschaffing van de slavernij (pas in 1888 gerealiseerd) en het uitroepen van de republiek in 1889.

zoeken in:
avatar van stefan dias
2,5
Interessant genoeg om niet weg te leggen.
Maar helaas ook te theatraal vaak om echt naar dit boek te verlangen. Dit boek is begonnen als een soort weddenschap, na een grap van zijn uitgever dat Brazilianen alleen maar van die dunne boekjes kunnen schrijven. Wat Ribeiro hiermee heeft bewezen weet ik eigenlijk niet.
De constructie is een beetje artificieel. Elke episode speelt zich af op één dag, maar daarin probeert hij dan zoveel van heel het weefsel van het verhaal mee te geven dat wat soms boeiend is, vaak langdradig en vervelend wordt. Er komen zoveel personages in voor dat er soms ook een herhaling aan te pas komt. Chronologie wordt door elkaar gehaald zonder echt duidelijke reden.

Ben ook geen fan van de hang naar mysticisme en soms ontaardt de tekst ook gewoon in een preek.
Heeft aardige momenten, een interessante kern maar ben zeker geen onvoorwaardelijke fan.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:38 uur

geplaatst: vandaag om 15:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.