menu

Svatby v Dome: Dívcí Románek - Bohumil Hrabal (1991)

Alternatieve titels: Trouwpartijen | Memoires #1

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Tsjechisch
Autobiografische Roman

221 pagina's
Eerste druk: Ceskoslovenský Spisovatel, Praag (Tsjechoslowakije)

'Trouwpartijen' is het eerste deel van een autobiografische trilogie. Hrabal vertelt in het boek het verhaal niet zelf maar kruipt in de huid van zijn aanstaande vrouw Eliska. Eliska is afkomstig uit een gegoede familie maar na de tweede wereldoorlog is er niets meer over van de familiebezittingen. Het is begin jaren vijftig. Eliska is zwaar depressief, haar verloofde heeft haar vlak voor haar trouwen laten zitten. Ze zit zo goed als aan de grond en gaat op bezoek bij haar oom en tante om hulp te vragen. Deze wonen in bovenwoning in een armoedige wijk in Praag. Als zij de binnenplaats oversteekt ziet zij een man die buiten een kleed aan het schrobben is. Oom en tante zijn niet thuis en op de terugweg maakt zij een praatje met de man. Ze raakt in de ban van hem en komt steeds vaker bij hem langs. De man, Hrabal, blijkt een bizarre man met veel fobiën en een behoorlijk drankprobleem.

zoeken in:
3,0
Zeker een interessant boek dat een inkijkje geeft in de CSSR na WOII. Gegoede families moesten hun bezittingen inleveren incl. hun huizen. De grote huizen werden opgedeeld in appartementen. Niets was meer zeker en de drankproblemen die er bij de bevolking al waren werden alleen maar groter. Hrabal vertelt dit verhaal in gedachteflarden. Dat is nog niet zo erg, maar wel dat er veel herhalingen in zijn verhaal voorkomen. En zijn verhalen krijgen (ongewild of gewild?) iets extravagants, iets komisch. Toch niet helemaal mijn favoriete litteratuur.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:54 uur

geplaatst: vandaag om 12:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.