menu

Player Piano - Kurt Vonnegut (1952)

Alternatieve titels: De Grote Pianola | Utopia 14

mijn stem
3,50 (7)
7 stemmen

Engels
Sciencefiction / Sociaal

296 pagina's
Eerste druk: Charles Scribner's Sons, New York (Verenigde Staten)

Na de grote oorlog is in Amerika alle menselijke handenarbeid vervangen door machines. Specialisatie is de norm en alle rijke upper-class mensen hebben academische titels en iedereen moet sowieso 8 jaar scholing volgen, met als gevolg een maatschappij van denkers en niet van doeners. De hoofdpersoon dr. Paul Proteus, ingenieur bij de Ilium fabrieken, lijkt alles prima voor elkaar te hebben in dit techno-utopia – een perfecte vrouw, een goede positie bij Ilium en zeer goede promotiekansen - maar toch wordt hij geplaagd door twijfels over of dit het leven is dat hij wil. Door een aantal vreemde gebeurtenissen raakt hij betrokken bij de "Spookhemden-beweging" die verandering wil.

zoeken in:
ZAP!
Dit was vermakelijk om te lezen. Vonneguts debuut, en voor mij ook het eerste dat ik van hem gelezen heb.

Er lopen een aantal verhaal- en tijdslijnen door elkaar, die steeds op goed gekozen momenten elkaar doorkruisen dan wel samenkomen. Paul is natuurlijk wel de hoofdpersoon en hij krijgt dan ook de meeste ruimte, maar de sjah en zijn toer door Amerika of (vooral) de gedachten van die soldaat zijn erg grappige 'tussendoortjes' die op het einde hun bescheiden plekje ook nog krijgen.

Maar in z'n geheel miste ik iets. Het was allemaal wat droogjes. En misschien was het indertijd een slimme analyse van een aantal ontwikkelingen die hij tot ultieme proporties doorvoerde (en misschien is het dat eigenlijk nog steeds - interessant is het ook zeker wel), de wereld die hij omschrijft en alle personages erbij, kwamen voor mij maar slechts af en toe echt tot leven.

Een zeven zou ik er wel aan kwijt kunnen, maar dit is er niet één die ik zo snel mogelijk weer zou willen lezen. 'Slaughterhouse Five' ben ik nog steeds wel zeer benieuwd naar.

ZAP!
Ilium blijkt tevens de dichterlijke naam van Troje te zijn... maar ook een benaming voor het darmbeen (deel van het bekken)... weer wat geleerd.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:37 uur

geplaatst: vandaag om 13:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.