menu

Dietro la Porta - Giorgio Bassani (1964)

Alternatieve titels: Achter de Deur | Il Romanzo di Ferrara #4

mijn stem
4,10 (5)
5 stemmen

Italiaans
Psychologisch

141 pagina's
Eerste druk: Giulio Einaudi, Turijn (Italië)

'Achter de deur' speelt zich grotendeels af op een school, maar het is geen roman over vriendschap. Het gaat over eenzaamheid, afwijzing en zelfontluistering. De hoofdpersoon, een jongen in zijn puberjaren, probeert contact te leggen met leeftijdgenoten in zijn klas, maar de (vermeende?) weerstand van anderen, zijn wantrouwen en de ontluikende seksuele gevoelens die hem verwarren vormen een onoverkomelijke hindernis. De laatste hoop die hij koestert wordt op bijna groteske wijze beschaamd.

zoeken in:
4,5
geplaatst:
Eén van de mooiste, meest subtiele, meest suggestieve en meest delicate romans die ik ooit gelezen heb. Ondanks het vrij complexe Italiaans en de niet zo evidente vertelstructuur en zinsbouw kon ik dit boek maar met moeite neerleggen. Het was voor mij echt een unieke leeservaring.
De jeugd kan een periode zijn van diepe eenzaamheid als gevolg van een onbewuste zelfuitsluiting. Bassani beschrijft een microkosmos waarin we ons allemaal een tijdje bevonden, de schooltijd. De verteller is verlegen en heeft de neiging zich steeds meer te sluiten als een egel, alsof hij die kinderonschuld wil beschermen waarin hij zich graag koestert. Maar zijn nieuwe schoolkameraad zal hem op een pijnlijke manier met zijn nog niet-volwassen wezen confronteren. Het is dan dat hij een man wordt, maar de innerlijke verscheuring zal hem blijven vergezellen. Het zal hem verder isoleren en hem ervan weerhouden die deur te openen die hem naar het besef moet leiden deel uit te maken van een realiteit die hij onbewust afwijst...

avatar van the Cheshire cat
4,0
geplaatst:
Mooie, subtiele roman inderdaad. Al was ik aan het begin een beetje huiverig dat er zo'n clichématige romance tussen de naamloze verteller en Cattolica (leuke naam voor een kat trouwens) zou uitbloeien, moeder in tranen, dat soort dingen.. Maar Bassani maakt er gelukkig geen kermis van en blijft heel dicht bij de werkelijkheid en het gevoel.
Fraaie metaforische sleutelscène, letterlijk 'achter de deur', in het halfdonker, met een prent van Jezus aan de wand.
En de twee laatste zinnen, snif...

4,5
geplaatst:
Wat vond je in het licht van die laatste zinnen, the Cheshire cat, van de aanhef van de roman, ik bedoel het citaat van Baudelaire:

Ah! Seigneur! donnez-moi la force et le courage
de contempler mon coeur et mon corps sans dégoût!


Voor mij was het een even schitterende als beklemmende omsluiting van het geheel...

avatar van the Cheshire cat
4,0
geplaatst:
Volgens mij had mijn boek, dat inmiddels weer terug is naar de bieb, helemaal geen citaat voorin. Wat raar? Lijkt me sterk dat ik daar overheen gelezen heb.

Maar goed, zeker een mooi citaat, ja. Schrijnend, ook. Heb het wel even moeten vertalen haha...
Groot inlevingsvermogen trouwens die Bassani.

4,5
geplaatst:
Ik vond het ook wel opmerkelijk dat een Italiaanse roman werd voorafgegaan door een (onvertaald) citaat van een Franse schrijver... Maar dus inderdaad erg sterk en diep. Zo heb ik het graag!

Gast
geplaatst: vandaag om 11:34 uur

geplaatst: vandaag om 11:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.