menu

Magician - Raymond E. Feist (1982)

Alternatieve titels: Magiƫr | The Riftwar Saga #1

mijn stem
4,18 (135)
135 stemmen

Engels
Fantasy

545 pagina's
Eerste druk: Doubleday, New York (Verenigde Staten)

De magiërleerling Puc en zijn vriend Tomas vinden op een dag een vreemdsoortig scheepswrak, dat na nader onderzoek van een andere wereld afkomstig lijkt te zijn. Door een scheuring in de drie dimensies is er een verbinding gekomen tussen Midkemia, hun wereld, en Kelewan, een wereld waar de Tsurani leven. Hun hertog neemt hen mee op een missie om de koning te verwittigen, want een oorlog lijkt op handen.

zoeken in:
4,0
Ik begon aan Magiër zonder echt te weten wat ik er van moest verwachten, maar vanaf het prille begin werd ik al gegrepen door de vrienden Puc en Tomas. De naiviteit, de puberteit en vooral de hechte vriendschap zijn erg goed beschreven, erg herkenbaar bij vlagen.

Met het beginnende "avontuur" begint uiteraard ook de ontwikkeling van de personages, iets dat me heel het boek is blijven boeien en naar mijn mening erg mooi op papier is gezet.

Natuurlijk neigen sommige passages naar cliché, maar wat verwacht je dan, het is Fantasy. Het werd eigenlijk zelden ergerlijk en heb bijna niet het gevoel gehad dat ik hetzelfde al veel vaker had gelezen, alleen dan in een andere vorm. Dat gevoel heb ik vrij vaak bij het lezen van Fantasy: "Het is allemaal al gedaan, het is allemaal al uitgekauwd, doorgeslikt en toen weer uitgekotst."

Dat gezegd hebbende vind ik het stilistisch gezien erg verfrissend en gemakkelijk te volgen. Om toch even in te gaan op het Tolkien-debacle (Ik had mezelf beloofd dat niet te doen omdat ik van mening ben dat Tolkien véél te veel besproken wordt - laat het nou rusten, er zijn genoeg andere auteurs binnen het genre.) moet ik zeggen dat ik dit véél aangenamer vind dan Tolkien's werk. Ik vind dat Tolkien's werk vol droge, nutteloze beschrijvende rijmpjes staat - iets dat mijn spanningsboog behoorlijk beinvloedt.

Terug naar het plot dan. Een érg sterk verhaal met leuke twists maar op emotioneel gezien mist het bij tijd en wijle diepgang. Neem bij voorbeeld Assassin's Apprentice van Robin Hobb en vergelijk dat boek met deze.

Maar goed, afgezien van die details is Feist voor mij de meester binnen de Fantasy geworden. Daarom geef ik mijn eerste boek dat ik beoordeel op Boekmeter.nl maar direct 5 sterren.

Overigens vind ik de top 250-notering terecht, of dat nou hier gepost mag worden of niet.

avatar van Jester
2,0
Chungking schreef:
In vergelijking met George R. R. Martin (A song of Ice and Fire), schiet deze fantasy gewoon tekort.

Had eerst deze trilogie gelezen, dan ASOIAF, en wou dan opnieuw beginnen in de vervolgreeksen, maar het was zo'n niveauverschil dat ik ermee ben gestopt.
Uiteindelijk ben ik zelfs gewoon gestopt met fantasy lezen na het lezen van Martin, de meeste andere auteurs komen na vergelijking met Martin er gewoon uit als amateurs.


Herkenbaar. Ik heb eerst Martin gelezen, en toen heb ik een poging gedaan om aan Feist te beginnen. Onbegonnen werk natuurlijk.

avatar van marzuq
shappy1010 schreef:
(quote)


Nou fanatiek niet, maar Lord of the Rings, the Living Tower Trilogy, A Game of Thrones, Oog van de Draak, Dark Tower Trilogy en Amtrak Wars zijn enkele die bij mij hoog genoteerd staan.


Een hele late reactie maar kun je kort uitleggen waarom deze hoog genoteerd staan.

5,0
in 1 woord GEWELDIG
best boek ooit geschreven
zoveel spanning en sensatie

4,5
Claartje schreef:
in 1 woord GEWELDIG
best boek ooit geschreven
zoveel spanning en sensatie


das nou ook wel beetje overdreven lol:p

avatar van moviemeterman
4,0
Jester schreef:
(quote)


Herkenbaar. Ik heb eerst Martin gelezen, en toen heb ik een poging gedaan om aan Feist te beginnen. Onbegonnen werk natuurlijk.


Hier sluit ik mij ook bij aan. George R. R. Martin staat op eenzame hoogte op de hoogste verdieping van de toren. Toch, leuk vermaak tot Martin weer een nieuw liedje gaat zingen. De Magiër serie is een beetje de Harry Potter op grote schaal. De vervolg delen kan ik me tot dusver ook aardig in vinden.

avatar van eddy_lives
4,0
Is dit boek op zichzelf te lezen of is het echt het eerste boek in een hele reeks en heeft het dus weinig zin om dit boek te lezen zonder dat je de andere boeken uit de reeks ook gaat lezen?

avatar van Grovonion2
3,5
Ik heb enkel dit gelezen en dat is me wel meegevallen. Het is dus ook opzichzelf te lezen. Als je het toch zo leuk vind dat je er meer van wil lezen, dan is er meer, veel meer. .. Maar daar heb ik tot nu nog niet veel zin voor gehad.

avatar van eddy_lives
4,0
Bedankt voor je reactie! Het boek is inmidels in bestelling

3,5
Was toch niet zo kapot van dit boek. De omschrijvingen van de personages wijzen wel op flinke karakterverschillen, maar die komen in de acties en dialogen eigenlijk nauwelijks terug. Iedereen reageert en praat eigenlijk op dezelfde manier, met hetzelfde gevoel voor humor. En dat is jammer. Zeker in een conflict tussen verschillende werelden zouden grote verschillen mogen zijn in denken en beleven van de personages. Nu bleef dat erg oppervlakkig.

Ook werd ik op een gegeven moment wel moe van elke nieuwe veldslag. Het verhaal stokt dan nogal.

Als dit het beste boek is van Feist, dan ben ik wel klaar met de beste man...

avatar van AOVV
4,0
In afwachting van het volgende deel in de saga A Song of Ice and Fire fan George R.R. Martin (hopelijk wordt dat niet wachten op Godot!), had best wel 'ns zin in een andere fantasy-reeks, en zo ben ik bij Raymond E. Feist uitgekomen. Magician is het eerste deel in de cyclus The Riftwar Saga, al heb ik 'm eerlijkheidshalve in het Nederlands gelezen (ik ben sowieso een trage lezer, en in het Engels is dat bij mij nog erger).

Het is een heel epos, dit boek. De hoofdpersonages zijn goed uitgewerkt (vooral Puc), en het verhaal wist me wel voor zich te winnen. Het spreekt dus voor zich dat ik ook de volgende delen ga lezen. Ik ben wel benieuwd waar die over gaan handelen, want dit eerste deel heeft niet bepaald een open einde. Doch er zal wel meer dan genoeg te beleven zijn in Midkemia en/of Kelewan, neem ik aan!

4 sterren

avatar van Paulus_2
4,5
Ik vond dit boek in de kringloop in Amersfoort. Was op zoek naar het laatste boek van Jack Vance, de SF schrijver die ik de beste verhalen vind schrijven. En ook op fantasy gebied fraaie verhalen heeft geschreven. Toen ik het dubbeldikke Magiër in handen had en de flaptekst en een paar regels her en der gelezen had, leek het mij wel wat. Toevallig stond er ook een bijna nieuwe ingebonden versie van Zilverdoorn ernaast. Tja dat kan gebeuren, omdat die Amersfoortse kringloop fantastische biliothecaire medewerkers hebben
Afijn De Magiër in één ruk uitgelezen. Precies het boek wat ik graag lees. Feist schrijft net zo onderhoudend als Vance. Je wordt meteen gegrepen door de lotgevallen van de hoofdpersonen. Het tempo is goed. En er staan je heel wat verrassingen te wachten. Het vervolg Zilverdoorn is ook goed. Ik heb Duisternis over Sethanon inmiddels in bestelling. Ik wil de serie kompleet hebben; alle 5 de delen. En in Hardcover. Dat is me met Jack Vance en al zijn bundels ook gelukt. Via de Slegte en de vele antiquariaten.
Raymond E Feist, een ontdekking! en natuurlijk bij Meulenhof, dat al zo veel steengoede SF en Fantasy heeft uitgegeven!!

Dit boek krijgt van mij 4.5 sterren.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:17 uur

geplaatst: vandaag om 11:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.