menu

Branchie - Niccolò Ammaniti (1994)

Alternatieve titel: Kieuwen

mijn stem
2,89 (18)
18 stemmen

Italiaans
Avontuur

232 pagina's
Eerste druk: Ediesse, Rome (Italië)

De held in deze roman is een jongeman die aquaria bouwt en het gedrag van vissen bestudeert. Hij lijdt aan longkanker en struint de rijke wijken van Roma af op zoek naar een vriendin. Dan krijgt hij een merkwaardig aanbod: hij wordt uitgenodigd naar India te gaan, om daar een aquarium te bouwen voor een mysterieuze dame. Ammaniti's India is een jachtig en tumultueus land: de jongeman wordt gekidnapt door een religieuze sekte, hij sluit zich aan bij een groep muzikanten die ondergronds leeft, hij wordt verleid door een vrouw die in een kasteel woont, en hij komt erachter dat de vrouw die hem heeft uitgenodigd aan het hoofd staat van een criminele bende die organen steelt. Nadat hij wordt geopereerd aan zijn longen en een paar kieuwen krijgt geïmplanteerd, kan hij een gelukkig leven opbouwen: in een aquarium in Berlijn...

zoeken in:
Vlas
Stukje uit het boek, Marco (hoofdpersoon) is net ontvoerd door de religieuze sekte:

'Klootzak! Wil je nu eindlijk eens begrijpen dat we dit voor je eigen bestwil doen?' zegt hij. Ik zou graag iets beledigends aan het adres van zijn ouders willen terugzeggen, maar het lukt niet, hij heeft waarschijnlijk de jarenlange arbeid van mijn tandarts vernietigd. Ik kruip door het busje en beland languit naast de chauffeur. Ze trekken aan mijn voeten. Met mijn tanden klamp ik me vast aan de broek van de chauffeur.
Ik begin deze hele toestand zat te worden. De chauffeur begint me met een tamelijk zware microfoonstandaard op mijn hoofd te beuken, maar toch laat ik niet los.
'Laat me los, laat me los! Zo rijden we ons nog dood. Ik kan zo niet rijden!' schreeuwt de Indier aan het stuur. Het busje slingert naar links en naar rechts maar ik laat niet los. Integendeel, ik zet mijn tanden in zijn kuit en schop. Hij verliest de macht over het stuur. Het busje rijdt op eigen kracht verder.
Ik word tegen het portier geslingerd dat opengaat. Ik val eruit, nog steeds ingesnoerd als een salami. Het glijden over de weg vol steentjes en gaten doet helse pijn. In de verte zie ik het busje over het talud van de weg springen, een onbeholpen vlucht maken en beneden, in de greppel, terechtkomen.
Een explosie en een steekvlam.
Als je haar maar goed zit.

avatar van Floor
2,5
In dit boek neemt Ammaniti je mee in een stroom van wervelende gebeurtenissen als in een bad trip van een ADHD'er.
Ik vond het boek wel grappig om te lezen en er zitten leuke vondsten en grappige details in zoals de moerasaal (weet even niet meer hoe hij heet) en de groep ondergrondse muzikanten maar ik vind wel dat je heel erg goed merk dat dit zijn debuut boek is.
Ik had het gevoel dat je in dit boek wel merkte dat het schrijverschap er bij hem in zit, maar zich nog heel erg moet ontwikkelen. Ook vond ik het verhaal te druk en chaotisch met te veel losse eindjes.

vandaar een 2,5

avatar van Shaky
3,5
Dit is mijn eerste kennismaking met Ammaniti en ik ben nu al benieuwd naar de rest van zijn oeuvre. Wat een heerlijk absurdisme is dit Branchie dat iedere bladzijde opnieuw weet te verassen. Voorspelbaar is dit boek allerminst aangezien de ene na de andere totaal bizarre gebeurtenis voorbijkomt.

Waar het verhaal nog vrij serieus en realistisch begint, met de protagonist die ziek blijkt te zijn en een geheimzinnige brief uit India krijgt, ontaard het geheel al snel in een knotsgekke trip die in een sneltreinvaart voorbijtrekt.

Het geheel mist net wat sturing en focus om een echte topper te kunnen zijn, maar als dit je debuutroman is dan kan het niet anders dat er veel volgt. Binnenkort maar eens een volgend boek van de man lezen.

3,0
geplaatst:
Deze eersteling van Ammaniti heeft idd nog niet de allure van zijn latere werk. Het boek begint nog realistisch in Rome, maar het verhaal wordt in India gaandeweg avontuurlijker en absurder. Gelukkig wel met een behoorlijke dosis ironie.
Leest wel lekker weg, ik had het in een middag en avond uit.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:18 uur

geplaatst: vandaag om 08:18 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.