menu

Verlovingstijd - Maarten 't Hart (2009)

mijn stem
3,84 (28)
28 stemmen

Nederlands
Psychologisch

304 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

Na de begrafenis van hun stiefvader vertelt een hoogbejaarde moeder aan haar twee zoons dat haar huwelijk met hun vader een vergissing was. De verteller is een van die zoons. Het is echter maar de vraag of hij, zo dat al mogelijk is, zélf de juiste partnerkeuze heeft gemaakt. Verlovingstijd speelt zich af in Maassluis, eind jaren veertig. In het stadje vestigt zich een fietsenmaker die fout was in de oorlog. Twee verschoppelingen, de zoon van de fietsenmaker en een zoon van een rioolwerker, vinden elkaar. Hun hechte vriendschap wordt echter steeds beproefd omdat de fietsenmakerszoon al sinds de bewaarschool de vriendinnetjes afpakt van de rioolwerkerszoon. Zelfs later, als ze beiden in Leiden studeren, blijft dit patroon binnen hun vriendschap gehandhaafd, totdat het uiteindelijk, op onthutsende wijze, wordt doorbroken.

zoeken in:
avatar van Lalage
4,5
Maarten 't Hart is de enige schrijver die het lukt om mij hardop te laten lachen bij het lezen van een boek.

avatar van Bartjeking
4,0
Ik heb dit boek ook met een glimlach zitten lezen; prachtig. Wederom speelt het verhaal zich grotendeels af in Maassluis en loopt het Christelijke geloof als een rode draad door het boek heen. Wat ik tot nu toe van Maarten heb gelezen had dezelfde ingrediënten, maar hij weet me toch ontzettend te enthousiasmeren en ik denk dat ik nu definitief tot de vaste kern van 't Hart-lezers behoor. Gisteren maar gelijk weer een nieuw boek van hem gekocht: Het Woeden der Gehele Wereld (actie bij de Bruna momenteel voor een euro of 5...TIP!). Ook Verlovingstijd lag daar voor een habbekrats, dus voorlopig laat mijn onbeperkte collectie E-books nog graag voor wat ze zijn.

Naast het prachtige verhaal over liefde en vriendschap vind ik zijn worsteling met het geloof altijd erg interessant. De schrift betwist (een verzameling collumns waarin de bijbel op goed onderbouwde wijze gefileerd wordt) heb ik dan ook opgepeuzeld. Hij weet zaken zo prachtig te vertellen dat je wél overtuigd moet raken van het belang van bijvoorbeeld klassieke muziek, een andere passie van hem. Dankzij dit boek ben ik als groot muziekliefhebber (maar nitwit op het gebied van klassiek) enthousiast op zoek gegaan naar stukken van de in dit boek genoemde componisten.

Maarten 't Hart is uniek in zijn soort en ik ben blij dat ik hem heb ontdekt; een absolute verrijking voor mijn boekenkast en mijn algemene kennis.

avatar van Koerok
4,0
@Bartjeking: Je haalt me de woorden uit de mond. 't Hart is al langere tijd een van mijn favoriete schrijvers. Ik hoor mensen wel eens zeggen dat ze hem zuur vinden, omdat hij altijd maar doorzeurt over dat geloof, maar ik vind 'm juist buitengewoon opgewekt. Hij heeft lol met z'n verleden en heeft ook herhaaldelijk gezegd dat hij z'n jeugd helemaal niet heeft ervaren als een lijdensweg (iets wat sommige mensen toch schijnen te denken).

Ook herken ik de neiging om muziek die hij noemt in zijn boeken op te zoeken. Zoals bijv. het 'Contessa, perdono' uit Le Nozze di Figaro. Dat is werkelijk een prachtige aria.

Ik moet zijn laatste boek nog lezen, maar dat ga ik zeker doen.

avatar van PeterW
Om maar te muggenziften :
Koerok schreef:
Ook herken ik de neiging om muziek die hij noemt in zijn boeken op te zoeken. Zoals bijv. het 'Contessa, perdono' uit Le Nozze di Figaro. Dat is werkelijk een prachtige aria.

Dat is helemaal geen aria.

2,5
Dit boek leest lekker weg, maar dat is dan ook het enige positieve feit dat ik kan bedenken.
Zo langzamerhand weet heel lezend Nederland dat de auteur een probleem met de liefde heeft, hetgeen hij sublimeert in diverse gênante, op zijn leven geschreven romans. En verder is het een geouwehoer van hier tot ginder, precies zoals zijn grootmoeder. Neen, 't Hart is niet mijn favoriete schrijver.

avatar van Abubakari
3,0
Leuk, maar bij vlagen ook wat saai, boek wat ik minder sterk vond dan de Jacobsladder. Iets te veel tuttigheid kent geen tijd wat mij betreft. En soms wat veel van hetzelfde. Misschien ook wat te snel na de Jacobsladder weer een boek van Maarten 't Hart gaan lezen.

avatar van Lalage
4,5
Abubakari Hij herhaalt zichzelf vaak, daarom was ik 'm op een gegeven moment ook een beetje zat. Dan is het gewoon tijd voor een pauze van deze schrijver Ik heb nog wel 'De moeder van Ikabod' in de kast staan.

avatar van Abubakari
3,0
Lalage schreef:
Abubakari Hij herhaalt zichzelf vaak, daarom was ik 'm op een gegeven moment ook een beetje zat. Dan is het gewoon tijd voor een pauze van deze schrijver Ik heb nog wel 'De moeder van Ikabod' in de kast staan.


Bij mij blijft ie eerst ook op de plank staan. Heb er nog een paar staan, Een vlucht regenwulpen, Het Vrome Volk en de Kroongetuige.

avatar van Pecore
4,0
Wederom een heerlijk werkje van 't Hart. Ditmaal over zijn ontwikkelingen in de liefde vanaf de lagere school tot pak 'em beet zijn 35e. Maar eigenlijk maakt het me weinig uit waar hij over schrijft, door zijn stijl is het toch wel vermakelijk. Hij schrijft enorm lichtvoetig, het lijkt hem geen enkele moeite te kosten om zijn gedachten en ervaringen om te zetten in laagdrempelig leesvoer. Daardoor stoor ik me ook niet aan de herhaling in zijn werk. Wordt stilletjes aan één van mijn favoriete schrijvers.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:01 uur

geplaatst: vandaag om 01:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.