menu

The Third Man - Graham Greene (1950)

Alternatieve titel: De Derde Man

mijn stem
3,52 (23)
23 stemmen

Engels
Thriller

160 pagina's
Eerste druk: Heinemann, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Benjamin Dexter is schrijver, hij schrijft onder de naam Rollo Martins. Martins gaat zijn vriend in Wenen opzoeken. Zijn vriend heet Harry Lime. Als hij in Wenen aankomt, blijkt dat zijn vriend dood is. Hij zou zijn aangereden door een jeep. Martins gaat naar de begrafenis om afscheid te nemen van zijn vriend, maar van de buurman hoort Martins dat er drie mannen bij het ongeluk waren, Cooler, Kurtz en een derde onbekende man. De vraag is wie híj was?

zoeken in:
avatar van Dr.Strangelove
De film is uit 1949 en het boek van 1950.
Klopt dit?

avatar van liv2
Dit lijkt te kloppen. Greene schreef het scenario voor de film maar eerder schreef hij een voorbereidende novelle die pas in 1950 werd uitgegeven, na de film dus.

avatar van eRCee
3,0
geplaatst:
Graham Greene schrijft zelf in zijn voorwoord: Nu is het mij nagenoeg onmogelijk een filmscenario samen te stellen zonder eerst een verhaal te schrijven. Zelfs voor een film is meer nodig dan alleen maar een intrige (sic); [...]. Daarom moest 'De derde man', hoewel feitelijk niet bestemd voor publicatie, eerst de vorm krijgen van een verhaal, voordat er een aanvang kon worden gemaakt met die schijnbaar eindeloze reeks van veranderingen bij het omwerken van de novelle tot scenario.

Verderop beschrijft Greene hoe hij voor het scenario nadien heeft samengewerkt met regisseur Carol Reed. En zijn conclusie: Men zou kunnen zeggen dat de film beter is dan het boek, in zoverre dat de film in dit geval het voltooide product is en het boek het product in zijn eerste stadium van bewerking.

Terwijl ik eraan begon had ik me niet gerealiseerd de film al gezien te hebben; dat begon pas te dagen toen het auto-ongeluk beschreven werd. Het verhaal van De derde man is onderhoudend en vooral de setting van een Wenen onder invloed van vier bezettingsmachten geeft veel sfeer. De intrige zit ook wel goed in elkaar. Het geheel blijft echter ook ietwat droog en dat Rollo Martins een schrijver is van wildwestverhalen wordt er nogal vreemd tegenaan geplakt. Het komt mij inderdaad voor dat je kan merken dat het boek als basis dient voor iets anders. De ontknoping is echt een stuk spannender in Reeds film. Overigens vind ik sowieso de spionage-elementen in het oeuvre van Greene niet zo boeiend als zijn religieus-ethische conflicten.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:34 uur

geplaatst: vandaag om 22:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.