menu

Skeleton Crew - Stephen King (1985)

Alternatieve titel: Duistere Krachten

mijn stem
3,69 (54)
54 stemmen

Engels
Verhalenbundel
Thriller / Griezel

512 pagina's
Eerste druk: Putnam, New York (Verenigde Staten)

Een bundel met 22 verhalen die variëren van science fiction en horror tot meer persoonlijke werken, zoals een gedicht dat King voor zijn zoon geschreven heeft, of verhalen waarin hij angsten uit zijn eigen jeugd heeft verwerkt.

zoeken in:
avatar van BoordAppel
3,5
Niet allemaal even interessant, maar dat heb je natuurlijk altijd bij dit soort boeken. The Jaunt vond ik het beste verhaal. Een briljant gruwelijke gedachte, was er echt even stil van na het lezen van dat verhaal. Eigenlijk is daarmee ook het toppunt van horror bereikt, veel erger kan het niet worden .

avatar van Jester
4,0
Ik zal de bundel weer eens gaan lezen, binnenkort. Mijn favoriete verhaal is overigens The Mist, in Nederland als novelle afzonderlijk uitgebracht. Er waren ooit plannen om dat verhaal te gaan verfilmen, maar daar heb ik al een tijd niets meer van gehoord.

Overigens is King één van de beste (korte) verhalenschrijvers die ik ken, altijd een originele invalshoek.

3,0
Sai
Het is alweer een tijdje terug dat ik alles van King verslond, en dan is het moeilijk cijfers geven. Ik weet nog hoe angstaanjagend ik het uitgangspunt van The Mist vond, en hoe vaak ik 's avonds uit mijn raampje keek of er niet ergens een paarse wolk aan de horizon te zien was. De gedachte dat alles van de ene op de andere dag totaal kan veranderen vond ik verschrikkelijk beangstigend.
Natuurlijk kwam ik er later achter dat het eigenlijk weinig meer is dan een rip-off van The Birds, maar ach. Daar gaat het niet om. Het is gewoon weer een stukje King-jeugdsentiment.

avatar van BoordAppel
3,5
Het zal ongetwijfeld al eerder dan The Birds gedaan zijn. Maakt verder niet uit want het verhaal The Mist is verder erg goed uitgewerkt.

vermeerf
Goede verhalenbundel en The Mist wordt nu gedraaid door Frank Darabont die eerder al het schitterende The Shawshank Redemption naar het King verhaal verfilmde.

avatar van s0njaa
4,0
Ohhh man o man.. hierin staat toch The Raft... Bibbers heb ik er nog van

avatar van Linntje
4,5
Vandaag nog eens het verhaal Survivor type gelezen. Dat is toch wel een van King's ziekste verhalen. Super gewoon

avatar van Dr Channard
4,5
Ik heb zonet de roman 'Dichte Mist' apart gelezen en ik vond het een zeer spannend verhaal.

avatar van DMF
4,0
DMF
Dit was mijn eerste verhalenbundel van King. Ik was ook erg benieuwd naar de verhalen; ik had al wel twee korte novellen gelezen (The Mist en The Langoliers), maar aan het echte korte werk had ik me nog niet gewaagd.

Uiteindelijk heeft het boek alle verwachtingen ingelost. Slechts de twee gedichten en de verhalen 'Strandleven' en 'De Ballade van de Flexibele Kogel' konden me niet bekoren, maar de overige achttien verhalen waren allemaal uitstekend.
Elk verhaal heeft zijn eigen fantastische sfeer. Op de een of andere manier zit je direct in het verhaal en dat terwijl de verhalen juist ontzettend divers zijn. 'Het Vlot' gaat over een of andere ontspoorde olievlek, terwijl King in 'Mevrouw Todd gaat binnendoor' verschillende dimensies beschrijft aan de hand van binnendoorweggetjes. In 'De Aap' voorspelt een stukje kinderspeelgoed nare dingen en in 'Overleven' speelt de wil om te leven een centrale rol. Het ene verhaal is wel heel ver gezocht (een op zichzelf bewegende vrachtauto in 'Oom Otto's Truck', terwijl een ander verhaal weer vies dicht tegen de realiteit aanzit (het schieten op de campus in 'Cain Rose up'). Ontzettend veel variatie in verhalen, personages en sfeer, maar allemaal lezen ze lekker weg.

The Mist is absoluut mijn favoriet in deze bundel, maar dat is een beetje oneerlijk. Dat verhaal is negen keer langer dan de meeste andere verhalen in de bundel. De personages en de sfeer komen dus nog beter van de grond. Terecht dat dit verhaal ook als losse novelle is uitgebracht in Nederland.
Maar om een favoriet naast The Mist aan te wijzen, is heel lastig. 'The Jaunt' is op en top horror (dat einde gaf me kippenvel), 'Milkman II' ronduit hilarisch met de twee bezopen mannen en de verhalen 'Nona' en 'Grootma' zouden ook hoog op mijn lijstje komen. Maar ook 'Overleven', 'Het Vlot' en vooral 'De Man die Geen Hand Wilde Geven' wil ik niet vergeten. Een lijstje maken zou dus niet te doen zijn.

Zoals ik al aangaf, vond ik alleen de gedichten, 'Strandleven' en 'De Ballade van de Flexibele Kogel' tegenvallen. Poëzie in het geheel ligt me al niet en 'Strandleven' vond ik te zweverig. 'De Ballade van de Flexibele Kogel' ging over krankzinnigheid, maar vond ik als enige verhaal te langdradig. Het onderwerp pakte me ook niet.

Na het lezen van dit boek kijk ik erg naar uit om binnenkort eens aan een andere bundel te beginnen. King heeft er nog een paar geschreven, dus er is keuze genoeg.

* * * *

avatar van Dr Channard
4,5
Tot nu toe niets meer dan lof over dit boek, maar ik ben nog maar net bezig (heb nog maar 6 verhaaltjes uit). Toch zijn de eerste verhalen niet tegengevallen en er zitten een paar mooie tussen (knipoogje naar De Jaunt).

avatar van Dr Channard
4,5
Het tweede verhalenbundel van Stephen King dat zeven jaar na Satanskinderen uitgegeven is , heb ik eindelijk uitgelezen. Duistere Krachten is een verhalenbundel om U tegen te zeggen.

Duistere Krachten doet het naar mijn mening beter dan zijn voorganger doordat King de meeste verhaaltjes wat langer heeft gemaakt (buiten The Mist gemiddeld 25 pagina's) en dat geeft hem ook de kans om er iets moois van te maken. De verhaaltjes in deze bundel vind ik ook veel beter dan de vorige bundel. Waar er in de vorige bundel 2 verhaaltjes waren die me niet zo nauw aanspraken is er in deze bundel maar één verhaaltje die ik niet zo goed vond.

The Mist is uiteraard het beste van de bundel, maar zoals DMF al schrijft is dat ook niet moeilijk omdat het het langste verhaal is van de bundel en de personages preciezer beschreven worden dan in de kortere verhaaltjes.

Toch bevat Duistere Krachten ook veel korte verhaaltjes die absoluut de moeite waard zijn. Buiten The Mist zijn Kaïn Stond Tegen Zijn Broeder Op (een gruwelijk realistisch verhaal), Mevrouw Todd Gaat Binnendoor (een geweldige vertelling over een vrouw door een verliefde man) , De Jaunt (op en top horror) , Het Vlot (heerlijk tienerplotje en mooie uitwerking) , Nona (AANRADER, een absurd liefdesverhaal over twee jong-adolescenten) , Overleven (rauw) en Grootma (het enige verhaal in de bundel dat mijn hart sneller heeft doen slaan ... brrr) toch wel de verhaaltjes die volgens mij het best scoren.

Verder zijn de verhaaltjes allemaal goed en vallen ze zeker niet tegen. Zo hebben we de bizarre bestellingen van de melkman, een verhaal over een aap en een tijger ; of wat dacht je van een mysterieuze spiegel ? Buiten de absurde verhaaltjes zijn Het Rak en De Schnabbel verhaaltjes die je zullen ontroeren en plezieren.

Kortom een verhalenbundel met een enorme variatie aan verhaaltjes. Voor elk wat goeds.

Het verhaaltje dat mij het minste kon bekoren was 'De Ballade Van De Flexibele Kogel'. Dit was naar mijn mening (en zoals DMF het hier ook beschrijft) een te lang verhaaltje. Vijftig pagina's doordraven over een gek persoon is iets teveel van het goede.

Toch 4.5* voor dit prachtige verhalenbundel. Duistere Krachten verdient zeker een plekje in mijn top 10.

avatar van slowgaze
3,5
Dat verhaal over dat aapje is geweldig, de rest is ook prima.

avatar van Suleika1
4,5
De mist, de aap, het vlot en de jaunt zijn me het meest bijgebleven, brrrr bibbers, echt supercreepy!

Het zal wel aan mij liggen maar ik vind niet veel aan 'De Jaunt' en 'Mevrouw Todd Gaat Binnendoor'. Ben bezig met pagina's 203 t/m 283 en misschien dat ik te laat op de avond nog aan het lezen ben, want er was moeilijk doorkomen aan. Doe mij maar 'De Melkman I & II', 'Het Vlot', 'Dichte Mist' en 'Duistere Krachten'.

4,0
De Jaunt moet toch wel één van de beste korte verhalen zijn die ik ooit gelezen heb. Wat een weergaloos en gruwelijk einde.

avatar van Jason82
4,5
Mooi verwoord uffing Dit boek las ik een kleine 20 jaar geleden voor het eerst en ik weet nog heel goed hoe het verhaal van The Jaunt me bezig hield na afloop. En maar bedenken hoe het zou zijn als je zoiets meemaakt...

avatar van tijntje
Kunnen scoren gratis op de meimarkt en geloof zelfs eerste druk. ❤

Gast
geplaatst: vandaag om 11:05 uur

geplaatst: vandaag om 11:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.