menu

Dalekije Gody - Konstantin Paustovskij (1946)

Alternatieve titels: Verre Jaren: Herinneringen aan het Tsaristische Rusland | Далекие годы | Privé-Domein Nr. 16

mijn stem
4,46 (28)
28 stemmen

Russisch
Autobiografisch / Sociaal

332 pagina's
Eerste druk: DEM, Moskou (Rusland)

'Verre Jaren' is het eerste deel van de herinneringen van Paustovskij, waarin hij vertelt over zijn jeugd in het tsaristische Rusland. Hij schrijft over de klassieke Russische jeugdvakanties op het land, over de ontelbare familieleden en verwanten, de beschuttende vriendschappen in behaaglijke burgerlijke milieus en de liefdesavonturen in een wereld die het leven van geboorte tot dood schreef in het alfabet van de tsaar en zijn absolute, alom in Rusland geldende geloof en systeem.

zoeken in:
4,5
Nostalgisch, schilderachtig, romantisch, fantastisch, onschuldig maar ook realistisch. Dat is waar dit boek, een ruime terugblik op Paustovskij's leven, voor staat. Toegankelijke, warme, mooi geconstrueerde zinnen en geweldige beschrijvingen van vooral de Russische natuur creeeren een geweldige sfeer van melancholie. Sublieme romantische portretten worden daarbij vaak afgewisseld door keiharde realiteit. Dit alles zorgt ervoor dat je als lezer volledig wordt ingepalmd en het boek haast niet kan wegleggen.

avatar van FisherKing
5,0
Ja, eens.

Eén van de hoogtepunten van de wereldliteratuur. 5*

avatar van Lalage
4,5
De autobiografische serie van Paustovski wordt heruitgegeven door Van Oorschot. Ik sprak vandaag twee liefhebbers en nu wil ik 't ook lezen...

4,5
Kan iemand mij informeren over mogelijke verschillen tussen de nieuwe uitgave van Van Oorschot en de zesdelige reeks Herinneringen die zijn uitgegeven bij Prive-domein? Ik zocht de boeken uit de Prive-domein reeks van Paustovskij, maar veel aanbieders vragen hier erg veel geld voor? Heeft dat met verzamelaarswaarde te maken, of zijn deze boekjes echt zo speciaal?

avatar van Lalage
4,5
JaapV Die boeken worden binnenkort heruitgegeven, dus als je even wacht kan je ze nieuw kopen

4,5
Inmiddels heb ik de nieuwe uitgave van uitgeverij van Oorschot gelezen (verre jaren en onrustige jeugd in een boek). Het is prachtig! Het boek roept de beelden van het oude Rusland op zo'n wijze op dat je er het liefst bij wil zijn. Ik wacht al op de volgende heruitgave van de volgende delen van de autobiografie van Paustovski.

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Het tweede deel, met "Begin van een onbekend tijdperk" en "De tijd van de grote verwachtingen", is er wel al; in het compactere, handzame formaat van de "Russische Bibliotheek" van Van Oorschot.

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Er lijkt een probleem te zijn; het boek staat al sinds ergens in maart 2017 op de site van de uitgever, maar zou pas 14 augustus 2017 beschikbaar zijn in de boekhandels.

avatar van Lalage
4,5
In het eerste deel beschrijft Konstantin Paustovski zijn jeugd in Rusland rond 1900. Het lijkt wel een soort sprookjeswereld met betoverende landschappen. Er zijn excentrieke ooms en tantes, zoals de oom die wereldreiziger is en de fantasie van de kleine Kostik op hol doet slaan. Het is heerlijk om te lezen hoe de jongen de wereld om zich heen observeert.

Verre jaren – Konstantin Paustovski | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

avatar van Lalage
4,5
Sol1 schreef:
Er lijkt een probleem te zijn; het boek staat al sinds ergens in maart 2017 op de site van de uitgever, maar zou pas 14 augustus 2017 beschikbaar zijn in de boekhandels.

Ik heb het e-book met de eerste twee delen in juli gekocht.

avatar van eRCee
3,5
In 1852 publiceerde Tolstoj het eerste deel van zijn meerdelige biografie en beschreef daarmee het Rusland van de hogere klassen en van zijn eigen jeugd daarin. Gorki volgde dit voorbeeld in 1914, maar dan vanuit het arbeidersmilieu. En in 1946 treedt Paustovski in hun voetsporen door te schetsen hoe hij opgroeide in de kringen van de burgerij. Het is opvallend hoe groot de overeenkomsten zijn tussen deze boeken. Een van de belangrijkste overeenkomsten is de diepgewortelde liefde voor Rusland, zowel voor de natuur van dat land als de natuur van de mensen, die eruit spreekt. Een andere overeenkomst is de bewondering voor en verbondenheid met de Russische literatuur. Bij Paustovski is dat aspect misschien nog wel het sterkste: de algemene reactie van verslagenheid op de dood van eerst Tolstoj en later Tsjechov die hij beschrijft is echt ontroerend om te lezen. De derde overeenkomst is het natuurlijke talent van de auteurs, die er alle drie blijk van geven al van jongs af aan over een scherp observatievermogen en een buitengewone gevoeligheid voor indrukken te beschikken.

Ik moet zeggen dat het een genoegen is en blijft om over het Rusland van de 19e en 20e eeuw te lezen. Geen ander land heeft zijn identiteit zo sterk in z'n literatuur verankerd, is mijn indruk. Op literair gebied had ik er bij Paustovski misschien nog iets meer van verwacht. Het is in alle opzichten een biografie en hoewel het vrijwel altijd boeiend is, vond ik het bijna nergens zo meeslepend als fictie kan zijn. Maar goed, dat kan nauwelijks als zwaar verwijt tellen en het idee om in de komende jaren rustig aan de overige vijf delen te kunnen doorwerken is een prettig vooruitzicht.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:59 uur

geplaatst: vandaag om 19:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.