menu

Little Bee - Chris Cleave (2009)

Alternatieve titels: Kleine Bij | The Other Hand

mijn stem
3,67 (27)
27 stemmen

Engels
Psychologisch

288 pagina's
Eerste druk: Simon & Schuster, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Op een mooi strand wacht een verhaal op een verteller. Het verhaal maakt je aan het lachen. Het ontroert je, het schokt je en het vervult je met afschuw. Maar steeds weer zul je terugkeren naar dat strand. Keer op keer. Dit is een verhaal over twee vrouwen. Ze hebben elkaar ontmoet op een paradijselijk Afrikaans strand, en een van hen heeft een verschrikkelijke keuze moeten maken. Twee jaar later ontmoeten ze elkaar opnieuw, en dat is waar het verhaal begint.

zoeken in:
avatar van eRCee
4,0
Wat een geweldig boek.

Little Bee is een boek dat je datgene vertelt wat je weet maar ook niet weet. Het is een boek dat je wakker schudt. Een boek met zinnen als "[...] narigheid is als de oceaan. Het beslaat twee derde van de wereld" en "[...] als je de mooie dingen niet kunt lezen die in iemands leven zijn gebeurd, waarom zou hun verdriet je dan iets kunnen schelen?". Kortom, een noodzakelijk boek.

Cleave schreef een ongelofelijk verhaal over een Nigeriaans meisje dat vlucht voor oliegerelateerd geweld en terecht komt in een Brits asielzoekerscentrum. Tegelijk is het het verhaal van de gewone, engelse vrouw Sarah die dit meisje al eerder ontmoette, in Nigeria.
Deze twee perspectieven betrekken de lezer enorm bij het verhaal, dat volgens mij in strikte zin niet eens 'waargebeurd' is, hoewel het in grote lijnen waarschijnlijk al vele duizenden keren is gebeurd.
De verdienste van Chris Cleave is dat het boek, ondanks de intrieste gebeurtenissen, eerder inspirerend is dan deprimerend. De thematiek lijkt op die van What is the what van Dave Eggers, maar Little Bee is aan de ene kant lichter (minder massief) en aan de andere kant scherper. Het is een boek met humor, dat tevens emotioneert met het grootste gemak.

Natuurlijk zijn er als je wilt wel enkele kleine haken en ogen aan het literaire gedeelte van Little Bee te ontdekken. Het personage Lawrence lijkt me niet compleet geloofwaardig, Kleine Bij zelf is een beetje te geweldig en de ontwikkelingen zijn soms wat toevallig. Doet allemaal niet zo ter zake voor de leeservaring. De basisvoorwaarden zijn ruim aanwezig: Cleave is een goeie schrijver, met een prettige stijl, die mooie dingen kan zeggen en sterke verhaalssituaties weet te bedenken. Daarbij heeft hij prima research gedaan. Maar bovenaan staat een geweldig inlevingsvermogen, waardoor Kleine Bij, het meisje uit Nigeria, sprankelend tot leven komt.
Het boek laat zien dat vluchtelingen niet alleen een probleem zijn, maar evengoed een kans, en andersom; dat wij niet alleen een kans zijn, maar ook een probleem.

Voor mij waarschijnlijk de ontdekking van het jaar, en dat op 4 januari, in de trein naar Hengelo en terug.
Lees dit boek. Echt. Lees het.

avatar van liv2
4,5
Ik ben geen 'huilerig' type, er is geen enkel boek tot hiertoe, noch enkel fragment in een boek dat mij de krop in de keel kon bezorgen. Tot hier.
'het beeld van een vluchtelinge , in waanzin, die in een lichtstraal haar kind ziet, en de andere mensen die daarin meegaan en haar in haar 'waan' laten, en tegen haar zeggen:kijk eens hoe goed je kindje dat doet, kijk toch eens hoe goed je kindje al die kippen wegjaagt......
Ik heb het boek nog niet uit maar ik weet nu al dat ik dit boek nodig had om mijn 'gevoel' over immigratie en de hele problematiek hierover te plaatsen. Wat ik wel al weet is, als ik weerom in de toekomst, het gevoel koester dat al die immigranten ons overspoelen, en, o horror, onze welvaart bedreigen, dan ga ik het anders bekijken. Dan lees ik terug het 'kippenfragment' en dan ben ik murmgeslagen, en dan weet ik het niet meer, dan weet ik niets meer en dan ben ik ongelooflijk verdrietig.

4,0
Licht, eenvoudig, en tegelijk scherp en indrukwekkend. Een boek dat voor mij, eigenlijk nog meer dan de dagelijkse tragedie die vluchtelingen ondergaan, bondig en scherp het Westerse perspectief beschrijft: in wat eigenlijk maar een kleine geschiedenis is, ontleedt Cleave genadeloos en buitengewoon eerlijk de verhouding tussen het Afrikaanse verhaal en het Westerse leven. Daarbij worden de dagelijkse perikelen van een Britse vrouw zeer menselijk geschetst, zonder per se af te doen aan het belang daarvan, zonder ook te oordelen over haar leven en keuzes.

Bovendien is het verhaal van Little Bee evenzo ontdaan van overbodige sentimentaliteit. Het drama spreekt voor zichzelf, maar treedt buiten de bekende kaders waarin we heen en weer worden geslingerd tussen emoties over zo'n verhaal en de gebruikelijke schuldgevoelens over het feit dat we er niets aan kunnen doen. Wat eRCee zegt, het is eerder inspirerend dan deprimerend.

In alles blijft het boeiend, scherp, intrigerend en heeft het de potentie dichterbij te komen dan enig ander boek over deze thematiek. Wie het nog niet gedaan heeft: lezen.

avatar van Natalie13
5,0
The other hand is zo'n boek waarvan je bewust wordt dat lezen meer kan inhouden dan aangenaam tijdverdrijf. Het zet je aan het denken en nadat je het boek hebt gelezen blijf je erover nadenken. Je stelt de volgende vraag: "Wat zou jij hebben gedaan?" Al vanaf de 1e bladzijde ben ik geboeid en wil ik het liefst doorlezen en lezen... en vervolgens herlezen.

Kortom: Schitterend!

Gast
geplaatst: vandaag om 07:00 uur

geplaatst: vandaag om 07:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.