menu

Nietzsche & Kant Lezen de Krant: Denkers van Vroeger over Dilemma's van Nu - Rob Wijnberg (2009)

mijn stem
3,44 (16)
16 stemmen

Nederlands
Ideeƫnliteratuur

282 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Een verzameling van korte, volgens zes klassieke filosofische thema's ingedeelde essays of columns die in het afgelopen anderhalf jaar voor het dagblad NRC Next zijn geschreven. De auteur beklaagt zich in het voorwoord over de oppervlakkigheid van de media, de kranten en de televisie. Hij wil met zijn essays de journalistiek de diepgang geven die deze zo vaak mist.

zoeken in:
3,5
Verzameling sterke essays, eerder gepubliceerd in nrc.next, over maatschappelijke kwesties die op filosofische wijze beantwoord worden. Wijnberg verstaat de kunst van het helder formuleren van probleemstellingen die in het tegenwoordige maatschappelijk debat spelen, om daar vervolgens scherpe analyses op los te laten. Onderwerpen als de Vrijheid van meningsuiting, religie, overheid en de plaats van het individu passeren de revue en worden in een (historisch) filosofisch kader gezet.

Soms verzandt Rob Wijnberg iets te veel in zwart/wit-beelden en een iets te polemische schrijfstijl - Wilders moet het vaak ontgelden - maar heel erg storend is dat ook weer niet. Af en toe hebben de essays ook te lijden aan de beperkingen die de krant legt op hun grootte.

Bottomline: het is dat het goed is dat er uit academische hoek een opiniemaker is die vanaf een afstand de maatschappelijke problemen kan doorgronden en voor eenieder begrijpelijk kan maken.

avatar van handsome_devil
2,5
Leuk, vlot geschreven, maar Wijnberg lijkt af en toe zelf slachtoffer te worden van datgene waar hij zich tegen verzet. Door de kleine omvang van de essays kan hij vaak veel te weinig ingaan op heel interessante, maar moeilijke filosofische kwesties, en gaat het daardoor lang niet diep genoeg, en dat is wel waar hij naar streeft.
Daarentegen schrijft hij ook over kwesties die wat eenvoudiger zijn. Hij slaagt er wat mij betreft hier dan ook beter in een sterke en heldere analyse te geven in 4 a 5 pagina's.

Wisselvallig boek qua inhoud dus, en ik ergerde me soms aan Wijnbergs interpretatie van filosofen of definities van begrippen, die veel te kort door de bocht waren, maar al met al heb ik me er goed mee vermaakt.

avatar van Remco
3,0
Op zich een aardige verzameling van eerder verschenen essays over maatschappelijke kwesties die als je ze in 2011-2012 leest al rap gedateerd blijken te zijn. Zeker het lezen waard hoewel ik niet zou aanraden ze achter elkaar te lezen want dan wordt het al snel een herhaling van zetten.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:47 uur

geplaatst: vandaag om 19:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.