menu

Ruhm: Ein Roman in Neun Geschichten - Daniel Kehlmann (2009)

Alternatieve titel: Roem

mijn stem
3,57 (14)
14 stemmen

Duits
Verhalenbundel
Psychologisch / Sociaal

203 pagina's
Eerste druk: Rowohlt, Reinbek bei Hamburg (Duitsland)

In dit boek onderzoekt Kehlmann op welke manieren een mens zichzelf kan kwijtraken, opzettelijk of per ongeluk. Het zijn op zichzelf staande verhalen, maar personages uit het ene verhaal duiken zijdelings op in andere verhalen. In die parallelle belevingswerelden blijft het thema gelijk, waarmee Kehlmann de suggestie wekt dat er maar nauwelijks mensen te vinden zijn die oprecht naar zichzelf leven. Zo is er die man wiens grijze leven opeens wordt opgeschrikt doordat hij via zijn mobiel wordt gebeld door allerlei mensen die naar ene Ralf vragen. Zo te horen heeft die Ralf een opwindend leven, en uiteindelijk neemt hij diens identiteit aan. Hoe het die Ralf zelf vergaat, die een bekende filmster is, staat weer in een ander verhaal. Er is ook een verhaal van een man met twee parallelle levens vanwege twee parallelle liefdes, en een geestelijke die twijfelt over het doel van zijn bestaan en suïcidaal wordt. Zijn geschreven werk duikt weer ergens op in een ander verhaal. In dat van een verwarde man die een leven op het internet leidt en die werkzaam is voor de man met de parallelle liefdes. Een vrouw die zwaar wordt getroffen door Kehlmanns goochelarij is een Europese schrijfster die in een niet nader benoemd land wordt achtergelaten tijdens een journalistenreis. Gestript van alle zekerheden en volkomen hulpeloos moet zij deze nachtmerrie op eigen kracht zien te overleven. Later zal haar naam opduiken in het verhaal van de journalist wiens plek zij op deze reis had ingenomen. Sommige personages in 'Roem' kiezen voor een schaduwleven, anderen proberen zichzelf te overstijgen waardoor ze in de penarie komen, maar in 'Roem' is niemand echt trouw aan zichzelf.

zoeken in:
3,0
Hoewel er mooie fragmenten in dit boek te lezen zijn, overtuigt het toch niet helemaal. De verschillende verhalen staan te veel op zichzelf en zijn meestal te kort om mooi uitgewerkt te zijn. De links tussen de verhalen daarentegen zijn vaak weer te ver gezocht. Het boek heeft kortom potentie, maar helaas is het geheel naar mijn mening niet goed uitgewerkt.

avatar van chiel
4,0
Prachtig, nodigt zeker uit tot herlezing. De "verhalen" zijn onderling zo mooi verweven, dat je niet alles in een keer kunt vatten.

avatar van Raskolnikov
3,0
Een aantal korte verhalen over mensen die zich verliezen in een alternatieve identiteit, danwel daar ongewild slachtoffer van worden. Een man die steeds gebeld wordt vanuit het misverstand dat hij een beroemd acteur is. Een beroemd acteur die niet meer herkend wordt. Een ‘reaguurder’ die compleet doordraait als hij even zonder toegang tot fora zit. Aardige ideeën waarmee Kehlmann aansluiting zoekt bij de tijdgeest en hoe technologische middelen ons gedrag en personas veranderen. Paradoxaal genoeg voelt dit werk na 10 jaar al aardig verouderd, met de fixatie op technologie die inmiddels weer een paar stappen verder is, en taalgebruik dat al lang niet meer hip overkomt. In die zin zou een abstracter behandeling van deze thema’s beter werken, tijdlozer maken. Wat ook niet helpt zijn de letterlijke verbanden tussen de verhalen. Personages die op de achtergrond in een ander verhaal opduiken, een boek van een schrijver dat in meerdere verhalen voorbij komt etc. Het heeft wat weg van mozaïekfilms die een tijdje populair waren, en er net als Roem niet altijd in slaagden een naturel geheel te smeden van het concept.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:02 uur

geplaatst: vandaag om 17:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.