menu

Galactic Pot-Healer - Philip K. Dick (1969)

Alternatieve titel: De Pottengenezer van de Melkweg

mijn stem
3,90 (10)
10 stemmen

Engels
Sciencefiction

144 pagina's
Eerste druk: Berkley, New York (Verenigde Staten)

Joe Fernwright geneest keramische potten in een niet genoemde toekomst. Hij heeft echter weinig werk en moet zijn tijd doden met nietsdoen. Als hem plots een job wordt aangeboden via het water in zijn toilet, twijfelt hij niet lang. Een god genaamd, Glimmung heeft zijn hulp nodig om de kathedraal Heldscalla op Plowman's Planeet te redden.

zoeken in:
gridgorilla
Galactic Pot Healer is een boek dat erg vlot leest en ik kon het niet wegleggen. Het is nog altijd niet te geloven dat dit verhaal uit 1969 komt. Philip K. Dick kon mooi op de tijd vooruit lopen en had een geweldig interessante visie op de toekomst.

In deze toekomst is het echt alleen maar kommer en kwel. Een wereld waar zo goed als niets mag of je komt al heel snel in aanraking met de politie. Dit maakt het begin ook wel erg grappig op momenten. 'Sir, move along, your not walking the avarge speed you must walk'.

Vanaf het moment dat Glimmung erbij komt is er een goede balans tussen humor en serieus. Er zitten zelfs filosofische stukken in, die best wel interessant waren.
Naar het einde toe vond ik het soms wat onduidelijk worden. Las hem ook wel in het Engels, en het was alweer lang geleden dat ik dat nog eens gedaan had. Dan wordt het soms even vaag maar kon er dan weer snel aan uit in grote lijnen.

Een boek met humor, filosofie, bizarre zaken, spanning en een aparte kijk op een duistere toekomst. Mijn eerste Philip K. Dick is toch wel een erg geslaagd boek.

4*

avatar van metalfist
4,0
Het is erg. Ik lees een boek van een bepaalde schrijver, vind dat goed en schaf dan een hoop andere boeken uit zijn/haar oeuvre aan om uiteindelijk met een resem ongelezen verhalen in de kast te staan. Niet dat ik ze niet wil lezen, ik heb gewoon een te grote voorraad en ben sowieso niet zo te vinden om een schrijver continu te lezen. In een poging de voorraad van Philip K. Dick wat te verminderen ben ik eens begonnen aan deze Galactic Pot-Healer.

En weggeblazen. Ik vond The World Jones Made al wel goed, maar dit is toch nog een niveautje hoger. Een combinatie van science-fiction, filosofie, humor, menselijkheid maar bovenal gewoon een erg vlot lezend verhaal maakt van Galactic Pot-Healer één van de meest interessante science-fiction boeken die ik al heb gelezen. Je vraagt je dan af waarom ik tot 'maar' 4* kom en dat is voornamelijk te wijten aan het ietwat abrupte einde en het feit dat ik gerust nog wel wat extra bladzijden had willen lezen met wat meer uitweidingen. Glimmung haalt een gigantische bende naar zijn planeet voor de kathedraal, maar met uitzondering van Joe en Mali Yojez blijft iedereen wat onderbelicht. Dat neemt gelukkig niet weg dat er hier erg interessante elementen in worden aangebracht. De Kalends met hun alwetend boek onder andere maar ik vond vooral het stuk in Mare Nostrum (de oceaan) erg sterk met de ontdekking van het lijk van Joe, de zwarte kathedraal en natuurlijk het tevoorschijn komen van de andere Glimmung.

Dit smaakt in ieder geval naar meer, zoveel is duidelijk. Heb nog wel wat science-fiction liggen, maar ik denk dat Galactic Pot-Healer wel eens tot één van mijn favorieten zou kunnen uitgroeien. Zoals gezegd een beetje jammer dat het uiteindelijk een dun boek is en dat Philip K. Dick het nogal summier houdt bij vlagen, maar misschien is dat wel de beste keuze geweest.

4*

Gast
geplaatst: vandaag om 07:32 uur

geplaatst: vandaag om 07:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.