menu

Oude Lucht: Drie Verhalen - Harry Mulisch (1977)

mijn stem
3,60 (5)
5 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Psychologisch

161 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

De vijftigjarige Arnold brengt met zijn vrouw Merel de laatste dagen van hun vakantie door in hun bungalow op een eiland in de Middellandse Zee. Arnold is op een punt in zijn leven gekomen waarop zijn besef van eeuwigheid is overgegaan in dat van eindigheid. Het enige dat in zijn leven toeneemt is de weemoed. Heimwee heeft hij naar de dagen toen zijn kinderen klein waren, zijn vrouw aanhankelijk en welwillend. Arnold is chemicus en heeft een speciale hobby: het verzamelen van oude lucht, zoals die voorkomt in oude vliegtuigwielen en pingpongballetjes.

zoeken in:
avatar van Rio Negro
4,0
Bevat drie verhalen: De Grens, Symmetrie en Oude Lucht. Ik vond de eerste wat minder, maar de andere twee erg goed. Heerlijk om weer eens Mulisch te lezen!

avatar van mjk87
3,0
Drie verhalen, wisselend in kwaliteit maar zonder grote uitschieters.

-De Grens: Een kafkaësk verhaal, maar lichter van toon en meer op de komische inval gericht. Daardoor minder beklijvend maar wel vermakelijk. 3,5*.
-Symmetrie: meer en vingeroefening, waar af en toe boeiende observaties in zitten, maar verder liedt dit nergens naar.2,5*
-Oude Lucht: het langste verhaal, bijna 2/3 van deze bundel. Mooie beschrijvingen van een relatie waar de fut wat uit is, maar heel naturel: dat is nu eenmaal vaak zo bij oudere stellen. Ook de locatie in vakantieland Spanje (vermoed ik) werkt mee aan de sfeer. Maar vanaf halverwege lijkt Mulisch een beetje de greep kwijt te raken, verdwijnt de focus en schiet het werkje alle kanten op zonder echt bevredigend slot en je je als lezer afvraagt wat Mulisch nu precies wilde zeggen. 3,0*.

Totaal komt dat ook op 3,0* uit.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:19 uur

geplaatst: vandaag om 14:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.