menu

Needful Things - Stephen King (1991)

Alternatieve titel: De NoodZaak

mijn stem
3,84 (132)
132 stemmen

Engels
Thriller

690 pagina's
Eerste druk: Viking, New York (Verenigde Staten)

Het loopt storm in De NoodZaak, de pas geopende winkel in Castle Rock, Maine, van de geheimzinnige en gedistingeerde Lelant. De elfjarige Brian vindt er voor een spotprijs een felbegeerd, zeldzaam kauwgomplaatje uit 1956 van zijn favoriete baseballspeler. Iedereen vindt er wel iets van zijn gading. En iedereen betaalt natuurlijk een prijs.

zoeken in:
avatar van John Frusciante
4,0
Lekker boek van King, maar het duurt best lang voordat het verhaal echt op gang komt, hij gebruikt eerst pakweg 150 pagina's om de personages aan je voor te stellen. Maar het boek heeft wel erge mooie en soms ook grappige dialogen. Alleen vond ik het einde niet echt goed. Dat had van mij wat spectaculairder gemogen, Met bijvoorbeeld echt een groot gevecht tussen Gaunt en Pangborn . En het lijkt me ook niet dat je als Sheriff van een stad na een grote ramp gewoon de stad uitvlucht en iedere gewonde burger die nog in de stad aanwezig is aan zijn lot overlaat.
Maar verder is het een spannend boek, maar ik hoopte toch stiekem dat Gaunt won, en de zielen van de slachttoffers hield, want dat zou een goede les zijn geweest om te laten zien hoe ver mensen gaan als ze iets echt willen hebben.

2,0
De Noodzaak is een Stephing King vol clichés: enkele sympathieke, labiele hoofdpersonen, expliciete seksscènes, veel herhalingen (vooral véél herhalingen...) en een duidelijke vijand.

Op papier ziet het er goed uit: hebzucht is een interessant thema en op de eerste 40-80 pagina's weet King als vanouds een prima setting neer te zetten. Zijn problemen beginnen normaliter pas zodra de personen zijn voorgesteld en de bouwstenen voor het boek zijn opgezet. Zo ook bij De Noodzaak.

Het verhaal krabbelt maar voort en verliest per pagina aan geloofwaardigheid. Omdat er talloze verhaallijnen door elkaar lopen blijft een climax voortdurend uit; dit wordt steeds storender. Iedere keer zodra je een beetje mee kunt leven met een hoofdpersoon, verdwijnt deze weer voor één of meerdere hoofdstukken uit beeld.

Een ander heikel punt is de schrijfstijl. De Noodzaak lijkt te zijn opgebouwd uit ontelbare passages die het in andere verhalen niet hebben gehaald. Het totaalplaatje komt zeer inspiratieloos en gemakkelijk over. Voor het laatste hoofdstuk grijpt King terug op 's werelds oudste horrorcliche: lachwekkend.

Kortom, De Noodzaak is een rommeltje geworden dat bij beginnend schrijvers waarschijnlijk niet eens de publicatie zou hebben gehaald. Een zeer onbevredigend boek, in alle opzichten het minste werk wat ik van King heb gelezen.

2*

Gast
geplaatst: vandaag om 07:04 uur

geplaatst: vandaag om 07:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.