menu

The Boys from Brazil - Ira Levin (1976)

Alternatieve titel: De Jongens uit Braziliƫ

mijn stem
3,66 (91)
91 stemmen

Engels
Thriller / Griezel

312 pagina's
Eerste druk: Random House, New York (Verenigde Staten)

Sao Paulo, een avond in september. Een groep zakenlieden, gedistingeerd en zelfverzekerd, komt bijeen in een restaurant. Tijdens het diner ontvouwt een in het wit geklede man een zeer sinister plan. Binnen twee jaar moeten er 94 mannen, verspreid over de hele wereld, worden vermoord. Twee dingen hebben ze gemeen: hun leeftijd en een 13-jarige zoon, allemaal van hetzelfde adoptiebureau. Het gesprek wordt, ondanks de strenge veiligheidsmaatregelen, afgeluisterd. De informatie wordt doorgegeven aan de Oostenrijkse nazi-jager Yakov Liebermann. Deze begint vervolgens aan zijn grootse jacht op de jongens uit Brazilië.

zoeken in:
3,0
neo
Het gegeven van het experiment is intrigerend, maar daar blijft het dan ook bij. Wat volgt is een nogal makkelijk geschreven verhaal dat de bekende route bewandelt. Het is bij lange na niet zo beklemmend en spannend als boeken als Rosemary's Baby. En dat terwijl die ook doorgaat met een bepaalde gegeven, maar wel voortdurend beklemmend blijft. 3 sterren

avatar van FisherKing
2,5
Klopt ja. Ik vind overigens Ira Levin behoorlijk overgewaardeerd als Thrillerschrijver. Of ik mag zijn schrijfstijl niet zo 2.5*

3,0
neo
Als film werkt het wel iets beter, maar alsnog nog steeds niet erg bijzonder.

3,5
film niet gezien, maar het boek vond ik wel goed.

Zoals neo al aangeeft, het gegeven van het experiment is intrigerend. Interessante hypothese en leuk hoe het samenspel tussen nature en nurture wordt uitgediept

3.5 *

Heb het lang geleden gelezen voor mijn Engelse lijst. Vond het wel een spannend verhaal, maar aan de andere kant zo ongelooflijk vergezocht...
Niet eens zozeer vanwege het feit dat Mengele (gelukkig) nooit zover is gekomen met klonen (hij was er wel mee bezig; vandaar zijn fascinatie voor tweelingen), maar vanwege de relatie Mengele - Hitler.

avatar van Donna Tartt
2,0
Dit boek kon mij weinig bekoren. Ik had er niet veel mee. Wel gelezen uiteindelijk maar ja......"Hmmm" Het stond toen op de engelse boekenlijkst. Niet mijn favoriet.

-2-

avatar van thunderball
4,0
ik heb dit altijd een goed en intrigerend boek gevonden. Spannend en wanneer je er in mee gaat met een behoorlijk provocerend en interessant uitgangspunt.

Het leest erg vlot en het is moeilijk het voortijdig neer te leggen, een echte page-turner!

Vind het ook stukken beter dan de film, doordat wanneer je het op het witte doek (of thuis voor de buis) ziet het toch vrij ongeloofwaardig overkomt en Peck zijn personage zo overdreven neer zet.

Zeker 4 sterren waard.

avatar van Psychocandy
4,0
Wel grappig, een dergelijke verklaring voor de experimenten die Mengele uitvoerde op de tweelingen, gehandicapten, misvormden en volgens mij zelfs gezonde mensen in Auschwitz (en kort in Groß-Rosen). Wellicht is grappig een te onrespectvol woord, maar ik bedoel dat het een goeie theorie is. En die van een waanzinnige; want hoe wil je nou dat die vierennegentig uiteindelijk uitgroeien tot Hitler?? Is ook een vraagstuk in het boek en vandaar dat er ook vierennegentig klonen zijn gecreëerd, natuurlijk. Mijn verwachting zou zijn dat er niet ééntje zou uitgroeien tot Hitler, vanwege de gruwelijkheden die reeds hebben plaatsgevonden. Want zelfs als er ééntje neigingen zou krijgen om evenals Hitler de macht te grijpen, dan nog zou men het nooit zover laten komen.

Ik kon me een erg goeie voorstelling maken van hetgeen zich afspeelde in dit boek, merkte ik. Ik ben nu erg benieuwd naar de film!

Ik geef vier punten.

avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
neo schreef:
Het gegeven van het experiment is intrigerend, maar daar blijft het dan ook bij. Wat volgt is een nogal makkelijk geschreven verhaal dat de bekende route bewandelt. Het is bij lange na niet zo beklemmend en spannend als boeken als Rosemary's Baby. En dat terwijl die ook doorgaat met een bepaalde gegeven, maar wel voortdurend beklemmend blijft. 3 sterren


Ik heb van The Boys from Brazil alleen de film gezien en ja, het gegeven van het experiment is intrigerend. Op de één of andere manier heeft juist de verfilming van The Boys from Brazil ervoor gezorgd dat ik het boek nooit gelezen heb. Anders dan bij Rosemary's Baby: gelezen èn de verfilming gezien. Beide m.i. inderdaad goed door bijna paranoïde beklemming en dus spanning.

avatar van mindscapes
3,5
Zonet uitgelezen in het Nederlands. Was een leuke zit, maar ligt het aan mij of Levin's schrijfstijl of aan de toch niet geheel geslaagde vertaling? Ik had soms moeite om me in situaties in te leven, het was soms wat te geforceerd willen-maar-niet-kunnen beschreven, met overbodige detailbeschrijvingen. Intrigerend thema inderdaad, dat zich geleidelijk ontvouwt doorheen het boek, maar nooit heb ik op het puntje van mijn stoel gezeten. Hoogstens eventjes bij de passage in Wheelock's huis met de dobermanns, maar ook niet meer dan dat. Het was ook wel de allereerste thriller die ik van m'n leven heb gelezen, normaal ben ik niet zo aan dat genre, maar het was een twee-boeken-kopen-één-gratis actie, vandaar... Zeker geen spijt van, maar op naar het volgende boek. Misschien probeer ik ooit Rosemary's Baby wel, is ook op Goodreads een wat bekender werk blijkbaar.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:53 uur

geplaatst: vandaag om 17:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.