menu

De Grot - Tim Krabbé (1997)

mijn stem
3,43 (89)
89 stemmen

Nederlands
Psychologisch / Thriller

180 pagina's
Eerste druk: Bert Bakker, Amsterdam (Nederland)

Geoloog Egon Wagter is als drugskoerier in Ratanak, een Cambodjaanse provincie waar een dictatorische generaal met harde hand regeert . Aan de hand van flashbacks komt de lezer er achter hoe dit zo ver heeft kunnen komen.

zoeken in:
2,0
Matig boek. Het verhaal opzich is best goed, interessant ook, met een aantal leuke/spannende wendingen en gebeurtenissen. Het is het geheel van personages en diens belevenissen samen met het verhaal dat zo magertjes overkomt. Zo komt die vriend van Egon (Alex was het toch?) nauwelijks over als een crimineel, meer als een schoffie. En voegt het gebeuren in Zuidoost-Azië maar weinig toe aan het complete verhaal. Kortom, naar mijn mening en belevenis van het boek: erg matig.

2.0

3,0
Ik denk dat ik deze een jaar geleden gelezen heb. Geen vervelend boek vond ik, en ik heb het zonder enige tegenzin uitgelezen, maar aan de andere kant kon ik er ook weinig echt bijzonders aan ontdekken.

Ruime 3*

Een beetje een herhaling van zetten na Het Gouden Ei vind ik. Niet echt slecht, maar bepaald niet origineel.

avatar van Casartelli
4,0
Angrod_Pallanén schreef:
Zo komt die vriend van Egon (Alex was het toch?) nauwelijks over als een crimineel, meer als een schoffie.

Is dat niet juist een sterk punt? Réken maar dat er een hoop Alexen rondlopen.

Herhaling van zetten? Wellicht... ik speel ook gewoon graag de naïeve lezer en het duurde dan ook tot de verdwijning van de Amerikaanse hoofdrolspeelster eer ik het verder nogal voor de hand liggende verband van haar in het verhaal ontdekte.

Misschien iets te genereus, maar ik vind deze best 4* waard.

Kort na het lezen zag ik trouwens de film... ja die was dan wel minder.

Ik vond dit een erg spannend boek. De eerste keer dat ik het las was het af en toe een beetje raar, omdat je steeds verder terug in de tijd gaat. En je weet ook niet altijd wie de persoon in een bepaald hoofdstuk is. Maar op het einde wordt dan alles duidelijk en dan denk je van: he, dit zit best goed in elkaar.

Het boek blijft de hele tijd boeiend, dus je blijft lekker doorlezen!

3*

avatar van JohnWilliams
2,0
Erg saai boek naar mijn mening.
Vooral omdat het niet lekker weg leest en ik de hoofdstukken té langdradig vind.

avatar van JohnWilliams
2,0
Ik heb dit boek voor mijn boekverslag gelezen (1 van de 8 boeken) en dit schreef ik erin...

Ik heb expres gekozen voor dit boek omdat ‘het gouden ei’ mij ook erg aansprak. Dat boek heb ik met plezier uitgelezen en ik snakte eigenlijk wel naar meer van deze schrijver. Tim Krabbé vind ik zelf een goeie schrijver maar ik weet niet of ik mijn mening nog wel kan blijven houden na het lezen van dit boek. Ik vind dit boek namelijk juist helemaal niet zo’n goed boek van Tim Krabbé. Integendeel, ik vind dit echt het slechtste boek wat ik gelezen hebt van al mijn boekverslagen. De gebeurtenissen zijn veels té langdradig en ik vind ook dat er té veel dingen herhaalt worden in dit boek. Ik vind ook dat het boek veels te dik was, bij bijvoorbeeld ‘Het Geheim’ van Anna Enquist waren er ook zoveel bladzijdes maar leek het wel veel minder. Dit boek las vrij moeilijk weg, ik kon er op het begin ook niet doorheen komen, hij gebruikte vrij moeilijke taal en het begon zomaar ergens in het verhaal (midden in de handeling). Nou vind ik dat zelf meestal wel goed (dat het midden in de handeling begint) maar bij dit verhaal was het erg storend. Zo wilde ik weten wat er nou aan de hand was en waar Egon naartoe ging etc. Pas 50 bladzijdes verder wist ik het pas, het einde van het boek was ook zo onbegrijpelijk. Ik wist echt niet waar Tim Krabbé toen naartoe wilde, ik heb de laatste 5 bladzijdes geloof ik wel 5 keer achter elkaar gelezen maar nog vond ik het einde raar en dat hoort geloof ik toch zo niet? De moeilijke woorden die erin zaten stoorde mij ook steeds maar weer, ik ben uiteindelijk maar een woordenboek erbij gaan pakken. Bij het gouden ei (ook van Krabbé) had ik een veel fijner gevoel ondanks het feit dat het een slecht einde had. Je voordeel aan dit boek was dat je niet zoveel zelf erbij moest verzinnen, en dat moest je wel doen bij het gouden ei. Dit was naar mijn mening ook het enige voordeel want voor de rest zaten er wat mij betreft alleen maar nadelen aan dit boek. Ik vond voordat ik dit boek ging lezen Tim Krabbé een goeie schrijven maar nu ik dit heb gelezen weet ik niet zeker of ik hem nog aan mensen aan moet raden. Misschien komt het ook wel vanwege het feit dat ik het boek ‘het geheim’ van Anna Enquist zo goed vond. Ik las dit boek uiteindelijk erna dus misschien heeft dat er ook een beetje mee te maken. Als ik een cijfer kon maken zou ik hiervoor een 4,5 geven misschien weel heel erg laag maar naar mijn mening was dit één van de slechtste boeken die ik ooit heb gelezen.

avatar van Prowisorio
3,5
Een even lekker tussendoor verhaal. Geoloog Egon Wagter moet drugs aan een andere koerier overhandigen in Ratanak. Ratanak is een dictatuur, waar zopas nog een andere Nederlandse drugskoerier gepakt, veroordeeld en geëxecuteerd is.
Waarom Egon dat gevaarlijke klusje uitvoert, in opdracht van wie en wie degene is aan wie hij de drugs moet overhandigen kom je gaandeweg te weten.
Egon's jeugdvriend, Axel, iemand die zeer goed is in het mensen laten willen wat hij wil dat ze willen, speelt een belangrijke rol in het verhaal van Egon's leven en zodoende ook in dat van anderen. Hoe makkelijk had alles ook anders kunnen lopen...

Een kind op een strand pakt een handvol zand en gooit het weg. Hoe groot was de kans dat die zandkorrels nog eens bij elkaar zouden komen voor een handje zand? Nul. Maar hoe groot was dan duizend jaar geleden die kans geweest? Ook nul.

Leuk boek, goed verhaal.. lekker weg te lezen.

avatar van Bassievrucht
4,5
Met Kathy's Dochter mijn favoriete boek van Krabbé. De verfilming is ook erg geslaagd - De Grot/The Cave, 2001, door Martin Koolhoven, met o.a. Fedja van Huet en Marcel Hensema - mits je het boek gelezen hebt. Dit verhaal in anderhalf uur filmmateriaal is moeilijk te volgen. De sfeer van dit boek komt er perfect naar voren. Toch is, zoals vaker het geval, het boek vele malen beter.

Vier sterren voor het boek

avatar van divart
3,0
JohnWilliams schreef:
. Ik vind dit boek namelijk juist helemaal niet zo’n goed boek van Tim Krabbé. Integendeel, ik vind dit echt het slechtste boek wat ik gelezen hebt van al mijn boekverslagen. De gebeurtenissen zijn veels té langdradig en ik vind ook dat er té veel dingen herhaalt worden in dit boek. Ik vind ook dat het boek veels te dik was, bij bijvoorbeeld ‘Het Geheim’ van Anna Enquist waren er ook zoveel bladzijdes maar leek het wel veel minder.


John Williamsen kunnen het maar beter bij film(muziek) houden denk ik.
180 bladzijden (en lekker grote letters) en dan veels te dik.

2,5
Nee, dit is het niet voor mij. Alhoewel ik het een goed verhaal vind vond ik sommige dingen heel onbegrijpelijk die ik niet goed kon plaatsen.

avatar van chiel
4,5
Oh, wat dan? Misschien kan ik het toelichten. Ik vond het best duidelijk.

avatar van Bassievrucht
4,5
Mja, het is een tijdje geleden dat ik deze gelezen heb (zelfs een aantal jaren geleden dat ik hem herlezen heb), maar ik vond alles ook zo klaar als een klontje. Ben dan ook wel benieuwd wat je niet duidelijk is geworden.

3,5
cel
Ik vond het boek de grot een beetje wazig. Dit is volgens mij ook een beetje de werkwijze van Tim Krabbé. Hij begint direct met de lezer in het verhaal te bregen. Als dat eenmaal is gebeurt begint hij met de informatie erom heen en het verleden van iemand. Ditzelfde zie je namelijk ook gebeuren in het boek: het gouden ei.

Ik vind het geweldig gedaan van Tim Krabbé hoe hij verschillende en simpele elementen kan kiezen en daar een enorme achtergrond en verdieping aan kan geven. Bijvoorbeeld. De zoutvaatjes, het Roraima-schild in Peru, de steen in de beek
Of bij andere boeken: het getal 8, een droom, een karakter.
Aan zulke simpele items neem nu de zoutvaatjes. hij creëert hier enorm veel denkwerk in.


Het is goed gedaan hoe Tim de karakters van de mannen heeft laten passen aan het verhaal. Want door Egon’s onzekerheid durft hij niets tegen Axel te zeggen of te doen. Terwijl Axel alle lakens uitdeelt. Als Egon Axel nooit had ontmoet dan was er geen verhaal. Ook word er soms in het boek van het ik personage verandert. Soms is het ik personage Egon en soms Marjoke.

In het boek stonden er naar mijn mening geen moeilijke woorden in maar was het af en toe moeilijk omdat het niet chronologisch word vertelt. Dit is voor sommige mensen vervelend (voor mij ook). Ik vind het gemakkelijker om bij het begin te beginnen. Maar ja, dan haal je heel veel spanning eruit. Vanwege diezelfde reden vond ik ook het gouden ei minder.

Ook zie je in het boek veel meer uitleg over de personages dan in de film en krijg je een redelijk goed idee van hoe iemand zich gedraagt, eruitziet.

Ik zou het boek een 7- geven.

Vlas
Waarom moet Tim Krabbé altijd zo quasi-intelectueel doen? Het feit dat hij z'n verhalen in niet-chronologische volgorden verteld neemt niet weg dat hij voor geen ene meter omgevingen en situaties kan beschrijven, waardoor je soms een stuk tekst tot 3 keer toe moet overlezen. Ben op bladzijde 30 gestopt.

3,0
Op een interessante manier wordt het verhaal door Tim Krabbe uit de doeken gedaan. Door de verschillende invalshoeken van de personages die allen in verbinding staan met de boosdoener (Axel van der Graaf), krijgt de lezer steeds meer duidelijkheid en passen de puzzelstukjes gaandeweg in elkaar. Axel van der Graaf was als een soort noodlot; hoofdzakelijk door zijn toedoen gingen de hoofdpersonages ten onder. Hier kwam de spanning van. Een mooie tragedie. Toch is het verhaal niet overal even sterk en zakt het, vooral waar het om de journalist gaat, behoorlijk in. Verder is de stijl van Krabbe eenvoudig, niet opvallend en bijzonder, zoals Marte Jacobs wel was. Qua beschrijving was Marte Jacobs voor mij vaak de spijker op z’n kop (het kloppende gevoel), terwijl De Grot daar mager bij afsteekt. 3*.

avatar van mjk87
3,5
Wel een vermakelijk werkje. Dit boek bestaat eigenlijk uit enkele losse delen die naar een gezamenlijke climax werken en in het begin is niet elk los deel direct helder, maar als snel, zonder echt noodgrepen, weet Krabbé dit vrij soepel duidelijk te maken en zie je als lezer de plek in het geheel. Het nadeel is wel dat je soms je weer moet inleven in een nieuw plot terwijl de vorige net zo leuk begon te worden en lang niet elke deel is even vermakelijk. Vooral niet met die medewerker van de ambassade. Maar als geheel is dit wel voldoende. 3,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:32 uur

geplaatst: vandaag om 06:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.