menu

Gospoda Golovlevy - Michail Saltykov-Sjtsjedrin (1880)

Alternatieve titels: De Golowjow's | De Familie Golowjow | De Familie Golovjov | Господа Головлевы

mijn stem
4,12 (8)
8 stemmen

Russisch
Psychologisch

310 pagina's
Eerste druk: Detskaja Literatoera, Sint Petersburg (Rusland)

Moeder Arina die het landgoed der Golowljows steeds groter maakt door sluwe aankopen en een uiterst zuinig beleid. Haar man, die jarenlang dronken in bed ligt en schunnige verzen declameert. Haar zoon, die niet wil deugen, hoewel hij gestudeerd heeft en officier is geweest. Hij komt tenslotte geheel berooid bij moeder Arina terug die hem op water en brood zet in een kamer zonder kaarsen, waar hij de winter ijsberend en mompelend doorbrengt. En dan tenslotte haar andere zoon Porfiri, het ‘judasje’ dat als kind zijn moeder vleiend aan placht te kijken en slijmerig placht toe te spreken, ondertussen overwegend hoe hij haar eenmaal het vel over de oren zou halen.

zoeken in:
4,0
Als ik die beschrijving zo lees, kan dit bijna niet misgaan. Zeker niet gezien de reeks waarin dit boek is opgenomen. Ben erg benieuwd, ga het binnenkort lezen.

avatar van mjk87
4,0
Interessant. Eens een wat andere blik op de provinciale adel. Niet de rijke succesvolle hoge adel maar de wat armere waarbij het misgaat. Jammer is wel dat Saltykov die ondergang laat zien middels tekortkomingen in zijn hoofdpersoon in plaats van de ondergang te tonen als iets inherent aan de tijd en de positie van de lagere adel. Nu zegt hij wel dat een deel van die bewuste adel werkschuw en ongeschikt is, maar dat komt niet altijd even sterk naar voren, mede doordat hij zijn personages zo uitvergroot. Dat maakt overigens niet dat ik me uitstekend vermaakt heb, want dat doet het boek wel goed. De natuurbeschrijvingen zijn erg mooi en invoelbaar, de karakterschetsen sterk gedaan en de sfeer is gewoon heel fijn. Het plattelandsleven gaat echt leven. Veel zijpaadjes met korte geschiedenissen van enkele personages zijn ook sterk gedaan. 4,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:21 uur

geplaatst: vandaag om 05:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.