menu

Dit Land Kan Zoveel Beter - Wouter Bos (2005)

mijn stem
2,75 (2)
2 stemmen

Nederlands
Autobiografisch / Politiek

159 pagina's
Eerste druk: Bert Bakker, Amsterdam (Nederland)

Het boek bestaat uit twee delen. In 'Mijn verhaal' beschrijft Bos zijn studietijd, zijn werk bij Shell en zijn stap naar de politiek. Daarna beschrijft hij in 'Een toekomst voor Nederland' de misstanden in Nederland, en de socialistische oplossingen die hij ziet voor de toekomst. Hij hekelt vooral de liberale ideeën en komt daarnaast zelf met initiatieven voor een trotser Nederland.

zoeken in:
avatar van mjk87
3,0
Heel aardig boek van de toenmalig oppositieleider. Eerst beschrijft hij zijn carrière, en wat hem gebracht heeft tot de politiek. Hij is zeer open en eerlijk over zijn jeugd, zijn broer Remco en ook zijn gouden bergen bij Shell. Het tweede deel was duidelijk bedoeld voor de verkiezingen die eens zouden komen. Hij beschrijft zijn ideale beeld van Nederland, waar we trots op kunnen zijn en waar iedereen aan bijdraagt. Een interessant stuk, met zeker het nodige gefilosofeer. Bovedndien geeft hij oplossingen (zeker hoe dat in verband met de PvdA moet worden gezien). Daarnaast is het vlot, helder en duidelijk geschreven. Zeker door het eerstde persoonlijke deel ernaast een mooie voldoende voor dit boek.

avatar van Bilal030
Zoals zoveel van mijn generatie raakte ik rond 2002 (opkomst Pim Fortuyn) geïnteresseerd in de politiek. Het was het jaar waarin ik 18 werd en zodoende voor het eerst mocht stemmen. Van huis uit werd er altijd op de PvdA gestemd maar ik weet nog dat ik toen op Paul Rosenmöller van GroenLinks had gestemd. Niet veel later kwam er toen ene Wouter Bos op, die toen door de media als een soort wonderboy werd gezien. Ook ik was onder de indruk geraakt en werd dus net als mijn ouders ook een PvdA-er. Ik weet het nog goed dat Wouter Bos in Broese kwam signeren, heb nog steeds dit boekje met zijn handtekening en een mooie boodschap. Zoveel jaar later kan ik (helaas) niet meer dezelfde politieke optimisme opbrengen als toentertijd. Toen ging ik mee in het verhaal dat er een beter en rechtvaardiger Nederland het gevolg zou zijn van een kabinet onder Wouter Bos en dat een keuze voor hem of voor Balkenende een keuze tussen twee verschillende Nederlanden zou zijn. Mijn teleurstelling was dan ook groot toen de PvdA en CDA samen een kabinet vormden in 2007 (om maar niet te spreken over het kabinet PvdA-VVD dat onder Diederik Samson tot stand kwam).

Nu weet ik ook wel dat het niet zo zwart-wit in elkaar steekt en dat het vormen van compromissen noodzakelijk is maar een jongere versie van mij vond het belachelijk. Neemt niet weg dat dit boek impact had op mij. Voor het eerst las ik over problemen en oplossingen waar ik het instinctief mee eens was maar nooit zelf goed onder woorden kon brengen. Ook zijn persoonlijke verhaal vond ik boeiend. Eigenlijk zou ik dit boek nog eens moeten lezen om te zien wat ik nu van de politieke ideeën zal vinden. Vandaag de dag is de PvdA flink teruggevallen qua zetels. Ik gun de partij een nieuwe Wouter Bos, een gepassioneerde politicus met frisse, nieuwe ideeën.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:11 uur

geplaatst: vandaag om 08:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.