menu

The Grapes of Wrath - John Steinbeck (1939)

Alternatieve titel: De Druiven der Gramschap

mijn stem
4,19 (122)
122 stemmen

Engels
Sociaal

619 pagina's
Eerste druk: Viking Press, New York (Verenigde Staten)

Een arme pachtersfamilie in Oklahoma wordt evenals vele lotgenoten in de jaren dertig werkloos. In de hoop in Californië, het land van zon en wijn, werk en geluk te vinden, trekken zij met een oude vrachtauto weg. De bittere werkelijkheid is geheel anders; een confrontatie met duizenden werklozen die onder dezelfde valse voorspiegelingen daarheen zijn gelokt en die voor steeds lagere lonen zullen gaan werken om niet van de honger om te komen.

zoeken in:
avatar van eRCee
4,0
De sociale roman blijft altijd speciaal. Hier ook weer; het onderwerp alleen al geeft Steinbecks klassieker enorme kracht. De druiven der gramschap beschrijft ellende en onrecht maar getuigt vooral van menselijke waardigheid. Op meer literair vlak pakt de afwisseling van algemene hoofdstukken en de familiegeschiedenis van de Joads erg goed uit. Hierdoor wordt aan de ene kant het persoonlijke in groter perspectief geplaatst maar tegelijk krijgt de volksbrede omwenteling een gezicht. Wat ik jammer vond is echter dat de spanning die wordt opgebouwd in de algemeen beschrijvende hoofdstukken, die vaak prachtig zijn, niet tot ontlading komt. Het open einde van het boek stelde mij daarom wat teleur, de druiven der gramschap worden uiteindelijk niet geplukt en daarmee laat Steinbeck mijns inziens een kans hangen.

avatar van AOVV
4,5
Een monumentale roman, dat kan je wel zeggen over dit indrukwekkende werk van John Steinbeck. Voorheen had ik al wel wat gelezen van de beste man, en hoewel ook dat me erg beviel, kan het hier niet aan tippen.

Steinbeck schetst een prachtig beeld van een heel wrang tijdsgewricht in de Amerikaanse geschiedenis, en gunt de lezer een blik op het leven dat de gewone man toen leidde. Ook is er veel aandacht voor het gezin, en de verschillende rollen die de gezinsleden opnemen.


Daarbovenop is de evolutie van enkele personages, moeder Joad op kop, erg fascinerend. Zij neemt gaandeweg de rol van matriarch aan in deze roman, en is naast de jonge Tom Joad het meest constante en intrigerende karakter. Kleinere rolletjes als dominee Casey kunnen me ook erg bekoren.


Maar het is toch vooral het verhaal, de achtergrond, het milieu dat Steinbeck schetst, dat me voor zich inneemt. Ik heb er een hele tijd over gedaan dit boek uit te lezen (de Nederlandse vertaling, dan nog; ik ben een trager lezer), maar heb er wel erg van genoten.

The Grapes of Wrath is niet voor niets één van de klassiekers in de Amerikaanse literatuur.


4,5 sterren

Gast
geplaatst: vandaag om 03:24 uur

geplaatst: vandaag om 03:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.