menu

Taal Is Zeg Maar Echt Mijn Ding - Paulien Cornelisse (2009)

mijn stem
3,32 (140)
140 stemmen

Nederlands
Ideeƫnliteratuur / Humoristisch

231 pagina's
Eerste druk: Contact, Amsterdam (Nederland)

Paulien Cornelisse schrijft over taal. Niet over hoe het zou moeten, of hoe verschrikkelijk het is dat er mensen zijn die 'groter als mij' zeggen. Nee. Het gaat over taal zoals die op dit moment gesproken wordt. Dat is soms walgelijk, en soms aandoenlijk. Wat volgens Paulien Cornelisse in ieder geval vaststaat, is dat mensen bíjna nóóit zeggen wat ze bedoelen. ('Als ik even heel eerlijk ben' lijkt de opmaat tot vriendelijk commentaar, maar is meestal de inleiding tot keiharde kritiek onder de gordel). Veel mensen vinden dat wij ons vooral door het gebruik van taal onderscheiden van de wilde beesten. Paulien Cornelisse ziet taal niet als een teken van civilisatie, maar meer als een voortzetting van omgangsvormen uit de oertijd. We zijn nog steeds bezig elkaar te vlooien en tegen elkaar te gillen, alleen doen we dat nu op een veel ingewikkelder manier. Je hebt ook mensen die niet willen toegeven dat de discussie inmiddels een ruzie aan het worden is. Die zeggen bijvoorbeeld: 'Grappig dat je dat zegt,' terwijl het helemaal niet grappig is.

zoeken in:
avatar van Cucuio
3,5
Erg grappig als je van taal houdt. Ik heb een paar keer hardop gelachen.

avatar van bookworm
Erg leuke titel.

3,0
Geinig, vooral in het begin. Later wel meer van hetzelfde helaas, maar je leest het zo uit. Lekker tussendoortje.

avatar van Dn!S
3,0
Ik ben er nu in bezig. Het leest wel lekker weg. Een goed tussendoortje. Maar op momenten slaat ze de plank toch wel mis. Dat hele gedoe over hoe je nu je vriend/vriendin moet benoemen vind ik echt totaal nergens op slaan. 'mijn vrouw' klinkt in mijn optiek helemaal niet oud en grijs. Het is gewoon normaal. En ook al maakt zij die associatie van oud en grijs, dat is dan toch haar eigen probleem? Ik dacht dat het ging om wat mensen onbewust vertelden met hun woorden, niet om wat mensen onbewust verstonden.

Zo zijn er nog wel een aantal stukjes: Misschien kom ik niet uit het juiste milieu ofzo maar, wie heeft er weleens iemand 'een mooie salade' horen zeggen? Ik niet in ieder geval.

Ook opvallend was het stukje waarin ze kritiek uit op mensen die zeggen: "Dat is zo Nederlands" om te laten zien dat ze een wereldburger zijn oid. Is het niet zo dat Paulien zelf precies hetzelfde doet door een heel boek te schrijven over typische Nederlandse dingen om te zeggen?

Gelukkig zijn er ook genoeg stukjes die ik wel kan waarderen. Zoals het fokking gedoe en iGelul. Ook het stukje 'Mensen, dit is toch genieten' is geweldig. Goed, ik maak hem nog even af.

2,0
Stond op 1 in de non-fictie top 10, en aangezien ik trouw de smaak van de massa volg, dit werkje maar eens meegenomen van de bieb.

Met zo'n titel kun je natuurlijk twee kanten uit: of iemand met verstand van zaken en een scherpe pen analyseert haarscherp het moderne taalgebruik, of de zoveelste dertien in een dozijn cabaretier (m/v) bundelt loze columpjes vol ongein.

En wat lezen we, als we thuiskomen van de bibliotheek, op de achterflap? Caberetiere, bundelt colums.

Fuck.

Na dertig pagina's banale observaties, flauwe grappen en irritaties waarbij je denkt: ' mens, ga je druk maken over iets belangrijks' ben ikzelf afgehaakt.

Voor op de wc, als je de Donald Duck uit hebt.

PepsiPink
Leuk hoor! Herkenbare gedachtenspinsels. Ik heb een aantal keren lekker kunnen gniffelen .

Niet een boek om in één keer uit te lezen, maar zo nu en dan een aantal stukjes...

avatar van Pieter
3,5
Is dit eerder exclusief bedoeld voor Nederlanders of kan de doorsnee Vlaming er ook van genieten?

avatar van Roel van M
2,0
Werkelijk genieten vond ik het niet, maar het is ook voor Vlamingen.

avatar van Dee-e
4,0
Leuk, leuk, leuk!

Zeker voor taalliefhebbers zoals ik!

Dn!S schreef:


Ook opvallend was het stukje waarin ze kritiek uit op mensen die zeggen: "Dat is zo Nederlands" om te laten zien dat ze een wereldburger zijn oid. Is het niet zo dat Paulien zelf precies hetzelfde doet door een heel boek te schrijven over typische Nederlandse dingen om te zeggen?Dat doet zij ook. Maar dat ontkent ze toch ook helemaal niet? Ze laat zelfs vrij regelmatig merken zelf veel dingen die ze beschrijft ook te doen. Het aardige van dit boekje vind ik juist dat het er niet zoveel toe doet of je het er mee eens bent. Het is meer een leuke opsomming van herkenbare en minder herkenbare situaties.
Ik ben het lang niet altijd eens met wat er geschreven wordt, maar bij momenten slaat ze de spijker precies op z'n kop.

avatar van Cucuio
3,5
Dn!S schreef:
Zo zijn er nog wel een aantal stukjes: Misschien kom ik niet uit het juiste milieu ofzo maar, wie heeft er weleens iemand 'een mooie salade' horen zeggen? Ik niet in ieder geval.Kijk eens naar Wie is de chef. Daar wordt dat constant gebezigd.

avatar van Dn!S
3,0
Ik heb hem toch maar uitgelezen en inderdaad Gyzz ze zegt inderdaad nergens boven de gemiddelde Nederlander de staan. Ik heb toch wel plezier beleeft aan sommige passages. Vooral het stukje over 'daar moet een piemel in' werd heel sterk geanalyseerd.

@ Cucuio, ik keek afgelopen woensdag per spijtig toeval naar Wie is de chef en warempel!

3,5
Leest prima weg, is erg leuk gevonden. Erg leuk boek voor op een saaie zondag middag.

avatar van cortez
1,0
Ik begrijp de hype rond dit boekje niet echt... Helemaal niet zo spitsvondig, op enkele stukjes na dan, niet echt grappig, soms wat vergezocht en veel stukjes zijn ook echt Nederlands, waar je als Vlaming niets mee hebt (wieder klapn u gjeel ander toltje )

avatar van Pieter
3,5
Voor taalvirtuozen, zoals ik, natuurlijk een zeer leuk boekje. Cornelisse weet met haar columns werkelijk prachtige dingen te schrijven over woorden.

3,0
Met name de eerste helft leest zeer vlot weg, waarna enige herhaling voelbaar wordt en een lichte, zeurderige verveling begint toe te slaan.
Iets korter was beter geweest...

3*

avatar van Froid de canard
4,0
Erg leuk boek, heb regelmatig gniffelend in de bus gezeten. Veel dingen zijn echt goed gevonden.De ene passage is wel een stuk beter dan de andere,maar dat doet er eigenlijk niet toe. Het is zo'n boek dat je moeilijk weg kunt leggen. Het klopt inderdaad dat het misschien beter was geweest als het korter was geweest,maar toch had ik dat jammer gevonden, het is een boek waarvan ik toch steeds meer wilde.

avatar van Muuske
1,0
Mmmm..... ik weet niet zo goed wat ik hier over zeggen moet.

avatar van Nicolage Rico
3,0
Lezertje schreef:
Geinig, vooral in het begin. Later wel meer van hetzelfde helaas, maar je leest het zo uit. Lekker tussendoortje.


Dat had ik juist niet. Juist doordat het veel van hetzeflde is, legde ik het telkens opzij. Geen boek om in één keer uit te lezen, maar elke dag een stukje.

avatar van Froid de canard
4,0
Muuske schreef:
Mmmm..... ik weet niet zo goed wat ik hier over zeggen moet.


Maar je vond het niet goed?

avatar van Dridge
3,0
Ook ik vond dat het eerste gedeelte het sterkste was en daarna repetitief wordt.

avatar van Muuske
1,0
Nee, ik vond het niet goed, vandaar 1 ster.

3,5
Leest lekker weg en is hilarisch.

avatar van xMilennx
Een enorm leuk boekje, net als zijn vervolg trouwens.
Ik vind het hilarisch geschreven. Ik las het altijd op de trein, moest soms echt luidop lachen.
Echt iets voor mij, ik houd mij ook graag bezig met onzinnig ver ingaan op ons taalgebruik.

Het grootste deel van de uitspraken wordt niet echt gebruikt in België (toch niet waar ik woon/studeer), maar sommige dingen waren toch wel herkenbaar.

avatar van snorren
3,0
Het gebeurt niet vaak dat ik hardop lach om een column, maar het wonder is geschied.

avatar van Slainte_Mhath
3,5
De auteur haakt in op gewoonten in onze taal die bij nader inzien niet echt kloppen of gewoon zijn. Bij vlagen herkenbaar omdat ik bepaalde woorden, of zinsdelen ook weleens gebruik.
Zet je af en toe wel aan het denken.

Sympathiek en leuk boek dat vlot wegleest. De opvolger heb ik van de week ook maar meegenomen uit de Kringloop.

3,5
Erg leuk om te lezen.

De gevolgen:
Thuis, onderweg, op mijn werk en zelfs op vakantie speciale aandacht voor de eigenaardigheden in ter plekke aangetroffen teksten.

2,5
De eerste 50 bladzijden moest ik hard lachen, daarna steeds minder en op het einde interesseerde het me niet meer. Leuk om een paar keer per week zo een stukje in je krant te vinden, maar niets om in één keer te lezen.

avatar van Jason82
3,5
Roro schreef:
Leuk om een paar keer per week zo een stukje in je krant te vinden, maar niets om in één keer te lezen.
Klopt wel. Het boek ligt bij ons in de woonkamer en ik pak het er zo af en toe eens bij voor 1 of 2 verhalen. Perfect boek daarvoor ?

avatar van mjk87
2,0
Deze had ik dus ook nog nooit gelezen, en echt veel heb ik niet gemist. Cornelisse is taalliefhebber en geen wetenschapper (op taalvlak) en dat merk je. Dit boekje bestaat uit tientallen korte hoofdstukjes waarin ze opschrijft wat in haar opkomt. Soms zijn dat geinige observaties, maar vaker denk je: mens waar maak je je druk om? Ze laat de context dan weg en gaat letterlijk naar woorden kijken, maar ze weet de lezer niet te verwonderen daarmee omdat het soms nogal vergezocht is. En het blijft veelal bij het benoemen ervan en verder niet waardoor behalve af en toe een kleine glimlach dit boek ook niets biedt. het leest wel makkelijk weg. 2,0*

avatar van Snuifdoos
Ik vind het een ontzettend leuk en sympathiek boek.

Alom voelt aangenaam, het raakt de juiste snaar.

Zeg maar.

In perfecte staat bij de kringloop opgevist maar het verdient natuurlijk beter.

2,5
Leuk en sympathiek als concept, en het leest prettig weg, maar het viel me toch een beetje tegen. Ik werd nergens écht verrast met een scherpe, unieke observatie en veel hoofdstukjes verzanden naar mijn smaak een beetje in slap getut.

Paardenmeisje
Dit boek beviel me beter dan "De Verwarde Cavia" van dezelfde auteur dat ik eerder las. Het ligt in mijn straatje, vermits ik erg bezig ben met (correct) taalgebruik. Ik persoonlijk had andere accenten gelegd, en dit vind ik juist een pluspunt! Als het boek exact zo was geschreven mét de accenten die ik zou leggen kwam ik al lezend geen verrassingen meer tegen. Nu dus wel. Al betekent dit niet dat ik het overal met haar eens ben. Toen ik het boek drie-vierde uit had gelezen, kon ik me verder niet aan de indruk onttrekken dat de auteur er dingen leek bij te halen puur om het boekje vol te krijgen en daarmee verzand in een beetje slap gelul zonder al te veel inhoud.

Toch enkele scherpe opvattingen aan het begin maakt dat ik dit alsnog 3 sterren geef.
Nog even dit: ik begrijp dat dit boek niet voor elke Vlaming is weggelegd, omdat jullie de Nederlandse taal op een iets andere manier gebruiken, maar persoonlijk ondervond ik hier geen moeilijkheden mee.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:09 uur

geplaatst: vandaag om 12:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.