menu

Couscous op Zondag: Een Familiegeschiedenis - Khadija Arib (2009)

mijn stem
4,00 (4)
4 stemmen

Nederlands
Autobiografisch

246 pagina's
Eerste druk: Balans, Amsterdam (Nederland)

PvdA-Kamerlid Khadija Arib was vijftien jaar toen zij met haar moeder naar Nederland kwam. Haar vader werkte hier toen al een aantal jaren. In dit boek beschrijft zij haar lotgevallen en die van haar familie. En meer nog: via haar persoonlijke verhaal beschrijft zij de verborgen geschiedenis van Marokkaanse vrouwen en gezinnen in Nederland. Van zeer nabij schetst Arib het leven van de onzichtbare immigrantenvrouwen vanaf de jaren zeventig. Ze schrijft over het leven dat ze achterlieten en het geworstel om een nieuw bestaan in een vreemd en koud land, over de sociale controle in eigen kring, en de steeds grotere invloed van de islam.

zoeken in:
4,5
Heerlijk om te lezen, dit boek zou verplichte kost moeten zijn tijdens de maatschappijleerles van iedere zichzelf respecterende middelbare school.

avatar van Jasper
4,5
Wat een geweldig boek!

Ook al is het een boek uit 2009, dit boek van onze huidige Kamervoorzitter is nog steeds heel relevant. Dit omdat haar vertrekpunt niet de actualiteit is. Het leest als een familiegeschiedenis. Hoe kom ik - niet per se een fan van het genre - dan toch zo enthousiast? Dat is vooral haar anekdotische geschiedenis van de eerste generatie migranten in Nederland, en in Aribs geval: Rotterdam Noord. Het boek zit boordevol ontluisterende inkijkjes, waarbij kritiek op de lakse houding van de Nederlandse overheid én de Marokkaanse gemeenschap zelf niet van de lucht is.
Ze beschrijft de emancipatie van de Marokkaanse vrouw, de islamisering van de Marokkaanse gemeenschap en haar eigen politiek ontwaken op een toegankelijke en humorvolle wijze.

Arib is momenteel een politica met statuur: het zou mooi zijn als haar boek ook opnieuw in de spotlight zou komen. Slechts twee stemmen op Boekmeter is geen al te beste indicatie. Het is echt meer dan de moeite waard.

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Hier schreef ik onlangs nog dat autobiografisch schrijven bepaalde vaardigheden vraagt, Kadija Arib heeft ze zonder meer. Ik lees dit boek nu en sluit me alvast aan bij Jasper en Aletta.
Heel inzichtelijk hoe de eerste emigranten in Nederland arriveerden, ik wil verder lezen. Wetend waar KA tegenwoordig ‘voorzit’ ben ik heel, heel benieuwd hoe ze daar gekomen is. Mooie vorm. Fijne stijl!

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Soms heb ik na het werk geen zin om via de Schiekade in Rotterdam naar de A20 te rijden maar neem ik vanuit Crooswijk de Noorderbrug, de route door de levendige Noordmolenstraat en de Zwart Janstraat. In deze wijk woonde Khadija Arib toen zij als vijftienjarige vanuit Marokko naar Nederland kwam. Hoe anders was het destijds buiten dan in het dorp waar zij haar vroegere jeugd doorbracht, zeker op zondag.
Ik ben even oud als KA en heb met haar Rotterdam Noord zien veranderen.
Toen dit boek uitkwam was KA nog geen Kamervoorzitter, ze was wel al kamerlid. Het boek eindigt min of meer bij de 'rel' die ontstond rondom haar deelname aan een werkgroep over de wijze waarop Marokko zou moeten omgaan met Marokkanen in het buitenland en in het verlengde daarvan het hebben van 'twee paspoorten'.
KA geeft inzichtelijk weer hoe Marokkaanse immigranten van destijds deel zijn gaan uitmaken van twee culturen, welke moeilijkheden dit heeft gegeven, maar ook wat voor moois het m.i. heeft gebracht.
Niet alleen op persoonlijk vlak, ook op landelijke niveaus.

Pag 240: Met deze discussie worden mensen met een dubbel paspoort verdacht gemaakt. Van hen wordt verwacht en geëist dat zij kiezen. Maar wat valt er te kiezen? Tussen wat en wat?
Een lezer voor mij vond het nodig om onder andere 'Nederland - Marokko' in het bibliotheekboek te schrijven. Kennelijk wilde deze lezer niet de moeite nemen te lezen wat er verder op de pagina stond. Misschien heeft hij of zij niet willen of kunnen begrijpen wat KA met haar hele boek heeft willen vertellen. Jammer.

4*

Gast
geplaatst: vandaag om 02:34 uur

geplaatst: vandaag om 02:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.