menu

The Horse Boy - Rupert Isaacson (2009)

Alternatieve titel: De Paardenjongen

mijn stem
3,80 (5)
5 stemmen

Engels
Autobiografische Roman

336 pagina's
Eerste druk: Penguin Books, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Als Rowan tweeënhalf jaar is, wordt de diagnose gesteld dat hij autistisch is. De wereld van zijn vader Rupert Isaacson en zijn moeder Kristin stort in. Rowan lijdt aan spastische aanvallen en is onhandelbaar. Binnen korte tijd verliezen de ouders al het contact met hem. Op een dag kruipt Rowan tijdens een wandeling door een afrastering. Opgetogen lachend laat hij zich op zijn rug op de grond vallen, pal voor een grote merrie. Rupert weet als paardentrainer dat de situatie levensgevaarlijk is: één verkeerde beweging kan de merrie doen schrikken en Rowan wordt vertrapt. Wat er dan gebeurt is even bijzonder als ongelooflijk. De paardenjongen is het unieke en hartverwarmende verhaal van Rupert en zijn zoon Rowan, die samen de therapeutische kracht van paarden ontdekken. Ze ondernemen een reis door Mongolië, de enig overgebleven plek ter wereld waar nomadenstammen volgens oude rituelen samenleven met paarden. Het wordt een reis die het uiterste vergt van het gezin en hun relatie met elkaar danig op de proef stelt, maar die hun levens ook voorgoed zal veranderen.

zoeken in:
avatar van bookworm
Klinkt erg mooi. Zag net het verhaal van de ouders en het kind in de TV Show op reis ofzo.

avatar van prometida
4,0
Ik vond het een erg mooi boek. Aan te raden, en het is helemaal niet alleen maar voor mensen die iets met paarden hebben. Het draait meer om het autistische zoontje en hij wordt dan wel de paardenjongen genoemd, maar hij is in zn totaal een bijzondere jongen. Erg interessant vond ik dit boek om te lezen.

avatar van Donkerwoud
Heb het boek gekocht voor mijn vader, de achterflap ontroerde me al enorm. Zit zo, ik ben gediagnosticeerd met asperger en heb zelf een wat moeilijke relatie met mijn vader gehad,

avatar van Christine
4,0
Wauw!

Heb dit boek gekocht omdat ik al jarenlang een paardenliefhebber ben en ook autisme e.d. vind ik interessant (vanuit mijn 'juf' zijn. Ik weet uit eigen ervaringen al dat paarden/dieren een mooie invloed kunnen hebben op mensen. Maar dit is zo'n mooi verhaal om te lezen.

Het verhaal is vlot en boeiend geschreven. Ook heel mooi beschreven hoe het steeds beter gaat met Rowan. De reis die ze hebben gemaakt word mooi verteld, ik zag het op sommige momenten helemaal voor me. En het mooiste is hetgene wat Rupert en Kristin overhebben voor hun zoon.

avatar van psyche
3,5
psyche (crew)
En dan gebeurt het …

In ‘De paardenjongen’ staat Rowan, de zoon van Rupert Isaacson centraal. Rowan werd geboren met een vorm van autisme.

Van eind jaren negentig vorige eeuw tot ongeveer 2012 stond autisme bovenaan mijn meerdere professionele aandachtsgebieden. Hoewel inmiddels andere aandachtsgebieden bovenaan die lijst staan werk ik nog steeds af en toe met mensen met autisme. Er is sinds eind vorige eeuw veel veranderd, de cijfers zijn veranderd, de DSM-IV werd eveneens vervangen door DSM-V inclusief wat onder autisme wordt verstaan.
Mijn interesse voor autisme werd al veel eerder gewekt, door een speelfilm waarin een moeder contact probeert te maken met haar kind, die gebiologeerd dagen lang een schoteltje op zijn kant draait, zonder oog of aandacht voor zijn omgeving. Zijn frêle rug naar de wereld gekeerd. Toch lukt het de moeder die verbinding te vinden door op ontdekkkingsreis te gaan in zijn belevingswereld, wat de ontwikkeling van het kind ten goede kwam.

In mijn werk, maar ook privé in het contact met mijn ernstig verstandelijk beperkte jongste broer met autisme is dàt denk ik precies waar het telkens weer om draait. Op gepaste afstand en nabijheid observeren, waar en hoe kan ik verbinding maken, wat speelt zich af in de belevingswereld van de mens met autisme. Of de wetenschap, cijfers, DSM nu veranderd zijn of niet.

Precies dat is wat ik herken in ‘De paardenjongen’. Omdat alle reguliere hulpverleningsmogelijkheden destijds totaal niet helpend waren ondernamen Rupert Isaacson, zijn vrouw en psychologe Kristin met hun zoon Rowan in gezelschap van een crew en gids een alternatieve reis door Mongolië. Ze reisden met en langs paarden, Sjamanen die de meest bijzondere rituelen uitvoerden waarbij Rupert zich m.i. terecht regelmatig afvroeg waar ze in hemelsnaam mee bezig waren, in welke New-age toestanden ze zich begaven; rendieren en nog veel meer. Alles op zoek naar een normaler, draaglijker leven voor hun zoon.

En dan gebeurt het: gaandeweg verbeterde het welzijn, het gedrag van Rowan. Het mooist vind ik de uitspaak van Rowans moeder:
Ik vraag me niet eens af hoe het allemaal werkt of waarom het werkt. Ik weet niet of ik in Sjamanisme geloof of niet of dat het alleen een metafoor is. Maar ik weet wel dat Rowan dingen doet die hij nooit eerder gedaan heeft. Dat vind ik op dit moment voldoende.
Ik kan me daarin vinden. Hoe dan ook is er een verbinding gemaakt met de leefwereld van Rowan.


Tot slot toch een kritische noot, ik vond het laatste gedeelte van het boek langdradig, een herhaling van zetten in ander jasje, ook al begrijp ik de behoefte het verhaal volledig te vertellen.
Maar al met al vind ik het een opmerkelijk verhaal en het lezen waard.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:22 uur

geplaatst: vandaag om 17:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.