menu

Het Verjaagde Water - A. den Doolaard (1947)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Sociaal

350 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

In 1944 werd Antwerpen veroverd door de geallieerden maar de vaarroute naar de strategisch belangrijke haven werd nog steeds gecontroleerd door de Duitsers op Walcheren. Het plan van de geallieerden was Walcheren onder water te zetten om de Duitsers te verdrijven. In oktober 1944 werden verschillende dijken gebombardeerd waardoor Walcheren onder water liep. Direct na de bevrijding werd begonnen met het dichten van de dijken. Door materiaalgebrek zou het meer dan een jaar duren eer alle dijkgaten konden worden gesloten. In deze sleutelroman doet Den Doolaard verslag over de drooglegging van Walcheren. Het boek geeft een impressie van een markant vernieuwingsproces in de van oudsher traditionele Nederlandse waterbouwkunde.

zoeken in:
avatar van Roel van M
Het lijkt me wel apart dat een boek over de ramp van1953 al in 1947 werd uitgegeven.

avatar van Nicolage Rico
A. den Doolaard had een vooruitziende blik.

avatar van Halley23
Halley23 (moderator)
N.a.v. de commentaren me even verdiept in de achtergronden van de inundatie van Walcheren door de geallieerden en in dat kader de plotomschrijving aangepast. In 1944 werd Antwerpen veroverd door de geallieerden. Alleen, omdat de Duitsers nog steeds op Walcheren zaten controleerden ze de vaarroute naar Antwerpen en hadden de geallieerden niets aan de haven. In een poging de Duitsers van Walcheren te verdrijven besloot men de dijken te bombarderen en Walcheren onder water te zetten. Doordat het water maar langzaam steeg waren er als direct gevolg van de inundatie weinig slachtoffers, maar vooral in Westkapelle zijn destijds veel slachtoffers onder de bevolking gevallen door het bombardement. De schade aan de landbouw was wel enorm, veel vee verdronk en de grond werd door het zoute water voor jaren verpest. De bottom-line is dus dat het boek niets te maken heeft met de watersnoodramp van '53.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:33 uur

geplaatst: vandaag om 03:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.