menu

De Walpurgis Nachtmerrie - Benny Baudewyns (2009)

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Nederlands
Thriller

606 pagina's
Eerste druk: The House of Books, Vianen (Nederland)

Drie jongens beleven in 1936 hun mooiste vakantie. Tot een vreselijke ontdekking hun verdere leven ingrijpend beïnvloedt en uiteindelijk zal verwoesten. Niels Berteele, journalist bij de regionale televisie, raakt betrokken bij een duistere zaak. Daarbij spelen de verkoop van de lokale brouwerij en een verdacht sterfgeval in de buurt een rol. Aanvankelijk lijkt er geen verband tussen die twee feiten te bestaan. Maar Niels vermoedt dat er meer aan de hand is. Wanneer geheel toevallig vier foto's, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het fort van Breendonk zijn genomen, in Niels' bezit komen, krijgt hij niet alleen een huurmoordenaar achter zich aan, maar worden die foto's plotseling een wrede sleutel tot zijn eigen verleden. Hoe dieper hij begint te graven, hoe omvangrijker en explosiever zijn ontdekkingen worden. Zijn tocht leidt hem naar Zwitserland en Thailand maar vooral naar een duister geheim in de geschiedenis van België.

zoeken in:
3,0
Als ik dit boek moet samenvatten zou ik zeggen: een gemiste kans.

Benny Baudewyns is de man van de lange plots. Zijn boeken bestrijken meestal meerdere jaren of decennia, en dat is ook hier het geval. Enerzijds levert dat heel knap geconstrueerde verhalen op, maar soms leidt het tot "overplotting" (is dat een woord?). Zo ook in dit boek.

Laat ons beginnen met de goeie punten. Baudewyns begint heel sterk, je wordt enorm meegezogen in het verhaal, het boek grijpt je bij de keel. Het boek begint efficiënt, leest vlot, en zet de lijnen uit voor de volgende delen.

Ergens halverwege draait het. Het heeft me zelfs moeite gekost om het uit te lezen. Daar zijn enkele redenen voor.

Ten eerste de structuur die gekozen is. Baudewyns vertelt een decennialange geschiedenis vanuit verschillende ooghoeken. Maar hij herhaalt teveel wat al verteld is, dat begint echt te vervelen. Als je weet hoe een bepaald karakter werkt, moet je niet in elke situatie exact uitschrijven wat hij dacht of voelde. Het boek had makkelijk 150 pagina's korter kunnen zijn zonder inhoud te verliezen.

Ten tweede het "overplotten". Het verhaal zit op een gegeven moment te gekunsteld in mekaar. Je gelooft het niet meer. Om het verhaal geloofwaardig te houden, had Baudewyns in feite 1 getuigenis moeten toevoegen. De spin in het web Vermassen, daarover weten we eigenlijk heel weinig. En ik kan niet meer geloven hoe die persoon alles georchestreerd zou hebben. Van de andere getuigenissen had meer als de helft gescrapt kunnen worden.

Ten derde: het einde. Dat komt nogal gehaast over. Alsof er na de magische 600-pagina-grens niet verder mocht gedaan worden of zo. Met nog een bescheiden Deus-Ex-Machina op de koop toe.

Ik hou het op 3 sterren omdat het begin zo sterk is. Anderzijds blijft natuurlijk het eindgevoel van een boek het langste hangen. Ik zou het dan ook niet aanraden.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:39 uur

geplaatst: vandaag om 16:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.