menu

Wit Zand - Kristien Hemmerechts (1993)

mijn stem
2,92 (6)
6 stemmen

Nederlands
Psychologisch

252 pagina's
Eerste druk: Atlas, Amsterdam (Nederland)

Op een zaterdag in november overnachten een man en vrouw in hotel Le Bateau Guizzantois. Zijn indrukwekkende naam ten spijt is het hotel vervallen, en de vrouw wil er dan ook zo spoedig mogelijk weg. Ze vindt de hotelbaas onbeschoft en haar minnaar een beetje saai. In Wit zand bouwt Kristien Hemmerechts verder op haar bekende thema’s: de verhouding tussen ouders en hun kinderen, het verlangen naar liefde, de aantrekkingskracht en het wantrouwen tussen mannen en vrouwen, seksualiteit en de eeuwige angst voor de dood..

zoeken in:
avatar van boekaap
3,5
Ik heb dit boek gelezen toen ik 13 was. Waarschijnlijk was dit veel te vroeg maar ik heb me er toen in vastgebeten en ben er doorgekomen. Zeker geen onaardige herinneringen aan over gehouden maar ik zou het geen tweede keer lezen.

avatar van Donkerwoud
2,5
In het surreële 'Wit Zand' (1993) van Kristien Hemmerechts liggen niet alleen de oorlogsgeheimen van het kustplaatsje Wissant verborgen onder het zand. Een weduwnaar wil er loutering vinden met zijn nieuwe minnares, maar die vlucht weg om bij haar man en kinderen te kunnen zijn. Een hotelier probeert het verleden levend te houden met zijn eigen hotel als een mausoleum voor een vroegere liefde en met de aanschaf van een Duitse bunker vol oorlogsgeschiedenissen. De tirannieke hoteleigenaar zadelt een zwarte schoonmaakster en haar te dikke collega op met de zorg voor zijn probleemkind. Ver weg van Wissant kruipt de zoon van de minnares, een brallerige rechtenstudent, in bed met zijn doopmoeder, met verregaande gevolgen voor het hele gezin.

Hemmerechts lijkt beïnvloed te zijn door de hitserie Twin Peaks: de unheimische, Freudiaanse symboliek rond absurde personages; het afgesloten kustplaatsje als een personage op zich, dat gaandeweg de roman steeds iets meer van haar geheimen prijsgeeft; het heeft zelfs die zo kenmerkende mengeling van melancholische tristesse met ironische hilariteit. Bij Hemmerechts zijn de subtiele, intieme uitwisselingen tussen mannelijke en vrouwelijke personages iets meer het feministische thema op zich, terwijl ze niet zo effectief speelt met genrevermengingen uit het B-segment met elementen uit de hogere cultuur. Dat maakt de roman voor mij een tikkeltje irritant: de karakters en het plot zijn te soaperig.

Het zwaarmoedige, symbolisch geladen narratief bestaat louter uit onsympathieke sujetten. Ze hebben psychoanalytisch gemotiveerde driften met bijpassende psychische afwijkingen. Ze piekeren, twijfelen en 'soul searchen' een eind in de rondte. Ze hebben sporadisch expliciete seks of komen terecht op locaties die metaforisch heel erg van belang zijn. De roman lijkt hierdoor soms meer op een karikatuur van een literaire roman dan dat het nieuwe dingen doet of goed geolied in elkaar steekt. Hemmerechts schept een sfeervol en raadselachtig universum met haar sfeerbeschrijvingen, maar de platte personages maken het tot een Freudiaans rariteitenkabinet vol literaire clichés.

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Jammer dat te moeten lezen. Wel plezant te zien hoe de namen (hotel Le Bateau) 'Guizzantois', (het kustplaatsje) 'Wissant' en 'Wit Zand' zelf met elkaar samenhangen.
Het lijkt wel S&W van Vandersteen.

Een ander boek van deze schrijfster dan maar?

avatar van Donkerwoud
2,5
Haha ja, ook de namen van de personages zijn lollig. Zo heet de familie die centraal staat Appelmans. Waardoor een ander personage, die een relatie heeft met moeder Elisabeth, eens lekker in een appeltje wil bijten. Hemmerechts zal wel lol gehad hebben bij het schrijven.

1,5
Zij, de schrijfster, heeft wellicht bij het schrijven wel lol gehad. Ik, de lezer, bij dit boek helaas niet. Het verhaal springt van de hak op de tak. Er zijn weinig personages die goed uit de verf komen, behalve wellicht Paul die in het hotel gaat logeren en er blijft hangen. De personen hebben allemaal zo hun vreemde gedragingen en opvattingen. En dan wordt het een rariteitenkabinet, waarop ik niet zat te wachten. Hiermee vergeleken vond ik 'Gitte' van deze schrijfster stukken, stukken beter.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:59 uur

geplaatst: vandaag om 07:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.