menu

Pietr-le-Letton - Georges Simenon (1931)

Alternatieve titel: Maigret en de Onbekende Wreker

mijn stem
2,75 (4)
4 stemmen

Frans
Detective

251 pagina's
Eerste druk: Fayard, Parijs (Frankrijk)

Het volgende telegram ontvangt inspecteur Maigret op een morgen: Internationale Commissie der Criminele Politie aan de Algemene Recherche te Parijs: "Politie Krakau seint doorreis en vertrek naar Bremen van Pietr-de-Let". Een week later volgt een ander telegram: "Gesignaleerd Pietr-deLet doorreis Brussel 2 uur, Etoile du Nord, coupé aangegeven door Amsterdam" Als Maigret op het station aankomt, blijkt er iemand vermoord. Is die Pietr-de-Let een seriemoordenaar ?

zoeken in:
avatar van FisherKing
4,0
Zwarte Beertje 740.

De Allereerste roman van Simenon over Maigret. Hij had hem nog niet vast, hij zat nog wat te draaien, maar hij hield controle over de feiten, die in deze roman wel de boventoon voeren.

Simenon verlangde naar Parijs toen ie vastgezet was door de Duitsers, en verbannen werd naar Nederland, Delfzijl om precies te zijn. Ze verdachten hem van Spionage. De situatie tussen Frankrijk en Duitsland was anno 1930 niet al te erg rooskleurig. Hij was met zijn binnenschip gevaren richting Bremen. Bij een politiekeuring was hij erbij. Een Schipper met een schrijfmachine en een hoop papier, die moet de grens over, vanwege spionage [lees nu, tulband, sluier, mening]

Dus ging Simenon nadenken en schrijven, en vanuit dat gevoel van onrecht van zijn beleving kwam Maigret tevoorschijn. Dat moest een speurder worden die NOOIT zou falen.

Hij schreef dit boek in die tussentijd van wachten, en ontwikkelen, daarna kwam ook vrij snel Un Crime en Hollande. Maar het was nog niet de speurder die nu bekend is. Weet niet hoeveel hij herschreven heeft aan oudere romans. Weinig van gelezen in een onderzoek dat ik gedaan heb, hij was wel zo, denk ik, dat je niet af kon wijken van eerder gedane publicaties.

Even een fragmentje uit dit allereerste boek.

Maigret wilde een proef nemen. Hij had het portret van Mevrouw Swaan in zijn zak, dat hij uit het album van de fotograaf in Fécamp had meegenomen.
-Hoeveel is het? vroeg hij de kelner
-Twee francs veertig.
Hij deed alsof hij zijn portefeuille zocht en liet het portret vallen op de toonbank in een natte plek. Hij trok zich er niets van aan en haalde een biljet van vijf francs tevoorschijn, maar hij keek tegelijkertijd in de spiegel.
Pietr-de-Let hield zijn glas vast, met een strak onbeweeglijk gezicht


Filmischer kan bijna niet

-Hallo, bent u het ?
- Ja Maigret! zuchtte de commisaris, die de stem van inspecteur Dufour had herkend.
- Sst! Een paar woorden maar.


"Ze is naar 't toilet gegaan."

Gast
geplaatst: vandaag om 08:28 uur

geplaatst: vandaag om 08:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.