menu

Nenhum Olhar - José Luís Peixoto (2000)

Alternatieve titel: De Blik

mijn stem
3,83 (3)
3 stemmen

Portugees
Psychologisch

223 pagina's
Eerste druk: Temas e Debates, Lissabon (Portugal)

In de Portugese landstreek Alentejo fluistert de duivel José in dat hij moet trouwen met de dochter van de stenen-bakker. Na het huwelijk vervolgt de duivel zijn spel en vraagt treiterend of José niet naar huis moet om te kijken wat zijn jonge bruid aan het doen is. Dolgedraaid en vernederd haast José zich naar huis om door het raam te zien wat hij niet wil zien... De gebeurtenissen die volgen maken "De Blik" tot een verhaal over het diepe verlangen naar nabijheid met een ander, want wat is sterker dan de liefdevolle blik van degene van wie je houdt?

zoeken in:
avatar van andreas
5,0
Dit boek moet je lezen omwille van de magie van de taal. De heel wervelende, organische stijl met zijn sterke poëtische kracht, waarin weemoedige tinten overheersen, speelt direct in op het gevoel.

Een ijzersterk debuut en terechte winnaar van de José Saramago-prijs...

3,0
Ik werd helaas niet zo overtuigd door dit boek. Misschien komt het door de vertaling, maar ik vond het taalgebruik weinig betoverend.
Het wisselen van perspectieven is wel goed gedaan, en sommige momenten ontroerden wel. Meestal ging er dan iemand dood, zoals de siamese tweeling of Rafael.

Op de kaft van mijn exemplaar staat trouwens dat Peixoto "wonderlijke personages en historische periodes listig met elkaar verweeft". Kan iemand mij uitleggen hoe dit erin verwerkt zit? Ik weet eigenlijk niets van de Portugese geschiedenis, maar dit verhaal kwam me vooral voor als de geschiedenis van een dorpsgemeenschap. Er worden wel gebruiken en tradities beschreven, maar er zit niet echt een ontwikkeling in waardoor ik dacht 'de wereld verandert hier'...

Gast
geplaatst: vandaag om 00:36 uur

geplaatst: vandaag om 00:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.