menu

Peter Schlemihls Wundersame Geschichte - Adelbert von Chamisso (1814)

Alternatieve titels: Peter Schlemiel's Wonderlijke Geschiedenis | De Wonderbaarlijke Geschiedenis van Peter Schlemiel

mijn stem
3,67 (3)
3 stemmen

Duits
Sprookje

132 pagina's
Eerste druk: J.L. Schrag, Neurenberg (Duitsland)

Peter Schlemihl ontmoet een eigenaardige grijze man, deze biedt hem, in ruil voor zijn schaduw, een buideltje vol met goud dat nooit opraakt. Peter gaat op het voorstel in en wordt zodoende onmetelijk rijk. Maar hij komt al snel tot de ontdekking dat het niet hebben van een schaduw hem tot een paria maakt. Peter wil zijn schaduw weer terug en heeft wederom een ontmoeting met de grijze heer. Het blijkt de duivel te zijn die hem best wel wil helpen maar dan wel in ruil voor zijn ziel.

zoeken in:
avatar van liv2
Wordt terug uitgegeven bij Van Oorschot in een vertaling van Martin Michael Driessen.

avatar van manonvandebron
4,0
Schlemiel is een Jiddisch woord voor onbekwaam persoon of dwaas. Dit oude woord werd gepopulariseerd door deze novelle. Het is een fantastische vertelling met wortels in oude legendes en sprookjes, maar tegelijk loopt ze vooruit op het surrealisme van de twintigste eeuw.

Het gaat over iemand die z'n schaduw verkoopt aan een duister heerschap in ruil voor een geldbeurs die nooit leeg raakt. Er zijn gelijkenissen met de Faustlegende. Op het einde koopt hij ook nog een paar zevenmijlslaarzen, zoals in Klein Duimpje en De Gelaarsde Kat. Deze absurde gebeurtenissen vertelt hij op een toontje alsof het allemaal doodnormaal is.

Het is geschreven in de vorm van een lange brief van Peter Schlemihl aan Adelbert von Chamisso. Deze Franse aristocraat vluchtte tijdens de Franse Revolutie naar Pruisen. Dit boekje getuigt van z'n ongebreidelde fantasie.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:11 uur

geplaatst: vandaag om 17:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.