menu

De Bende van Nijvel: Het Dossier, het Complot, de Leden - Guy Bouten (2008)

mijn stem
4,10 (5)
5 stemmen

Nederlands
Waargebeurd

552 pagina's
Eerste druk: Schuyt & Co, Haarlem (Nederland)

België in de jaren 1970 en 1980: het land is in de ban van een blinde terreur. Uiterst linkse en extreem rechtse terroristen gaan ongestoord hun gang met de hulp van geheim agenten en met medeweten van politiemensen en hoge militairen. De Bende van Nijvel was de top van de ijsberg. Tijdens de moordende raids van de Bende, vooral op Delhaize-warenhuizen, vielen er 28 doden. Het dossier werd nooit opgehelderd – we zijn nu meer dan twintig jaar na de feiten. Het onderzoek werd een symbool voor alles wat fout loopt bij politie en justitie. Guy Bouten heeft zich vijf jaar lang vastgebeten in het dossier, dit boek vertelt zijn zoektocht in de Brusselse criminele onderwereld. Hij ging belangrijke getuigen en betrokkenen opzoeken en legde zo een uitgekiend netwerk bloot waarin leden van de militaire inlichtingendienst SDRA en de Staatsveiligheid een obscure rol speelden en criminelen en extreem rechtse groeperingen manipuleerden. In Bangkok ontmoet hij Bob Beijer, in Palermo gaat hij op de koffie bij de maffia, in Brussel trekt hij op met de clan-De Staerke. Stap voor stap verzamelt hij de puzzelstukken die hem naar het mogelijke brein van de Bende leiden…

zoeken in:
4,5
Voor de liefhebber is dit een geweldig boek. Je moet er wel interesse in hebben, want je wordt dood gegooid met allerlei namen en theorieen.
Als deze materie je niet boeit, zou ik er zeker niet aan beginnen.

avatar van Asaharo
4,5
De eerste keer dat ik het las was ik ook verkocht. Het grote verschil tussen dit boek en zijn recentste is dat bouten hier nog ruimte laat om te interpreteren. In zijn nieuwe boek is hij redelijk duidelijk; De bende van nijvel was een dissidente tak die onder de paraplu van gladio opereerde en de strategie van spanning hanteerde. Zeker een aanrader donmarko22, vooral de getuigenis van Marcel Barbier( oud WNP-lid) is de moeite waard. Tesamen zijn die 2 boeken een must voor iedereen die wil weten wat de zwartste pagina van de Belgische geschiedenis inhoudt.

4,5
Mee eens Asaharo...deel 2 heb ik bijna uit, maar toch bedankt voor de tip

avatar van Asaharo
4,5
Hehe, geen dank. Laat maar weten wat je ervan vindt!

WoutertjeWijze1986
Onlangs eindelijk beëindigd!

Gast
geplaatst: vandaag om 11:54 uur

geplaatst: vandaag om 11:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.