menu

Een Soort Engeland - Robert Anker (2001)

mijn stem
1,50 (8)
8 stemmen

Nederlands
Psychologisch

268 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

Wie is David Oosterbaan, gevierd acteur, maar op twee dramatische momenten in zijn leven door zichzelf verguisd? Welke twijfels knagen er onder zijn masker van babbelzucht en ijdeltuiterij? Ligt daar de reden dat hij besluit zijn drugsverslaafde dochter te gaan redden, die hij dertig jaar geleden op de wereld heeft gezet en daarna nooit meer heeft gezien? En wie is de geheimzinnige Brian, ambtenaar bij de gemeente Amsterdam, die David vergezelt op dit traject dat naar zijn ondergang voert? Of is het zijn bevrijding? In ieder geval is het zijn laatste rol: Hamlet, inmiddels een oude, kalende relnicht, die als personage verzeild is geraakt in Theatervernietiging, het krankzinnige toneelstuk van de jonggestorven Oostenrijkse toneelschrijver Thomas Schwaigl. Davids hopeloze liefde voor zijn piepjonge tegenspeelster Lena Verbraeckel werkt bij dit alles als katalysator.

zoeken in:
avatar van slowgaze
1,0
Deze is me destijds aangeraden door mijn leraar Nederlands, hoewel ik er nooit aan ben begonnen. Kan een van de stemmers me uitleggen wat er zo slecht aan is?

avatar van dutch2.0
1,5
Weinig opwindende stijl, weinig boeiend verhaal en een hoofdpersonage dat de irritatiegrens al zo snel passeert dat hij je de rest van het boek verder koud laat. Het is al een tijd geleden dat ik het boek heb gelezen maar dit is wat ik me ervan herinner. Ik heb hem indertijd gelezen omdat hij een grote prijs had gewonnen (ik dacht de Librisprijs) maar het bleek dus een dikke tegenvaller.

avatar van slowgaze
1,0
Over tegenvallers gesproken, was ik er maar nooit aan begonnen. Dit broddelwerk is misschien wel de slechtste 'roman' die ik ooit gelezen heb. Sterker nog, het mag niet eens aan de puisterige kloten van totaal overschatte werkjes als American Psycho en die meuk van Zwagerman likken, zo mateloos waardeloos is het.

Stilitisch is het te kut voor woorden, door belachelijke en te lange zinnen (je bent goddomme geen Faulkner of Wilde) of er constant Engels doorheen te gooien (doe dat nou niet!) en ook die Shakespeare-citaten komen me de nek uit. Anker, stop het verzameld werk van Shakespeare in je hol en ga maar boeken lezen in plaats van proberen te schrijven. Hij namecheckt echter wel Brecht, maar dat kan het 'verhaal' niet meer redden.

Nee, voer ook een hoofdrolspeler op met een narcistische persoonlijkheidsstoornis, laat hem aan het einde kermen van hij van iemand hield (en dan mogen wij ons afvragen hoe oprecht dat is; kan hij wel van iemand houden?). Dan kan dit wel een roman, sorry, ik verslikte me even, zijn over de vraag of het leven nog wel zo integer is, maar Holden Caulfield zou dit boek in één woord samen kunnen vatten:
phony

Excuseer me voor mijn enigzins ongepaste taalgebruik, maar probeer dit vod eens de grond in te boren met formele taal.

avatar van chiel
Winnaar van de Libris Literatuurprijs 2002.

avatar van slowgaze
1,0
Dan kan ik niet wachten om genomineerd te worden, Chiel.
Heb je het zelf al gelezen?

avatar van chiel
Nee, het heeft lang in de kast gestaan, maar nu toch maar, zonder te hebben gelezen, weggedaan.

avatar van Lalage
1,5
Ook ik heb dit boek niet uitgelezen en dat gebeurt alleen als het echt een beroerd verhaal is.

Holbach
Boek na zo'n 40 pagina's neergelegd.

Wat is dat toch met volstrekt ongeloofwaardige personages in de hedendaagse Nederlandse literatuur? In 'Hokwerda's Kind' hebben we een wazige pingpongdame met quasi-Freudiaanse trauma's die haar in volstrekt belachelijke situaties brengen. In 'Bonita Avenue' (...die 'hippe' titel...) hebben we een wiskundige-slash-judoka-slash-vader-van-zelf-uitbuitende-dochter-en-criminele-zoon-slash-Minister-van-Onderwijs (???). In 'Een Soort Engeland' hebben we, tsja, lees de beschrijving maar.

Heb verder eigenlijk niks tegen het opblazen van de biografie van een personage (de levensloop van bijv. Humbert Humbert kan op z'n minst bijzonder worden genoemd), maar als het enige vorm van parodie mist, enige vorm van ironie, als het onbedoeld lachwekkend wordt, als het een té overduidelijke poging tot Complexe Literatuur wordt, dan stop ik met lezen.

avatar van Donkerwoud
Zou het bijna gaan lezen om te zien of het zijn lage cijfers waard is.

avatar van landloper
Ken het boek niet, maar op grond van de titel ('een soort' brrr) alleen lijkt mij zijn plaats op nr 1 van de flop 100 volkomen terecht, de samenvatting van het boek lijkt dit alleen maar te rechtvaardigen, vreselijke pretentieuze onzin, echt een boek waar ik nooit aan zou beginnen.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:25 uur

geplaatst: vandaag om 07:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.