menu

The Penultimate Truth - Philip K. Dick (1964)

Alternatieve titel: Uur der Waarheid

mijn stem
3,40 (5)
5 stemmen

Engels
Sciencefiction

191 pagina's
Eerste druk: Belmont, New York (Verenigde Staten)

De derde wereldoorlog woedt alsmaar voort, of dat is tenminste wat de mensen ondergronds geloven. Sinds vijftien jaren wordt de ondergrondse beschaving gevoed met dagelijkse nieuwsuitzendingen over niet-ophoudende nucleaire verwoesting. Op het aardoppervlak heerst er echter een heel andere werkelijkheid.

zoeken in:
avatar van Grovonion2
4,0
Het is lang geleden dat ik nog een Dick heb gelezen, en ik ben eigenlijk nooit echt fan van hem geweest. Ook nu weer is er iets stroef in zijn manier van schrijven waardoor het even wat moeite kost in het verhaal te geraken. Hij begint al snel met zelf uitgevonden termen te werken zonder de betekenis ervan meteen uit te leggen. Alhoewel dat het leestempo niet ten goede komt zorgt het wel, misschien ongewild, voor een positief effect. Want hoewel het boek al van 1964 dateert komt het niet gedateert over, en dat voor een sf-verhaal dat over de toekomst gaat, eigenlijk weer ons huidig verleden. Toch komen er heel wat voorwerpen en uitvindingen in voor die gerust als toekomstvoorspelling van echt bestaande apparatuur mag gelden. Zo is er met enige fantasie sprake van moderne computers met voice-recorders, real-time emulaties en andere nuftige programma's. Dick weet het slim aan te pakken en besefte blijkbaar al tijdens het schrijven van dit boek hoe het in de toekomst gelezen zou kunnen worden.

avatar van Grovonion2
4,0
Het heeft me uiteindelijk toch tot het einde kunnen boeien, een erg complex verhaal met enkele morele vraagstukken over massa-manipulatie en psychologie in oorlogstijden. 7.5/10

avatar van stefan dias
3,0
Ik heb het aangedurfd dit in het Engels te lezen. Met zijn (overigens prima) zelfverzonnen termen die gaandeweg duidelijk worden is dit niet altijd evident en blijft, als je niet om de 3 regels in het woordenboek wil kijken, het soms best vaag wat bijvoorbeeld een 'demesne' is, hoewel ik me er uiteraard wel IETS bij kan voorstellen.
Gelukkig krijgt het verhaal, eens de pionnetjes op het bord staan, wel wat meer vaart en wordt het toch spannend, intrigerend. Enerzijds grappig hoe we zelf, bijna 60 jaar na datum kunnen vaststellen hoezeer dit toekomstbeeld van de realiteit afwijkt, anderzijds ook straf hoe sommige ideeën best visionair zijn en hoe dat er uiteindelijk totaal niet toe doet, omdat het verhaal toch interessant en best actueel blijft. Dat moet je mijnheer Dick wel nageven.
Misschien dat we, eenmaal gevaccineerd, ons ook allemaal gedwee naar Bill Gates' onderaardse tanks laten drijven om leadies voor hem te fabriceren.
Best interessant, maar om nu te zeggen dat ik een berg SF naast mijn bed heb staan om mezelf in te storten… nee.

3,0
Ook net in 't Engels uitgelezen. Lees de oude Sf trouwens graag zoveel mogelijk in de originele taal (als het Engels is tenminste... ).
Was niet zo erg onder de indruk van deze, al is de sfeerzetting zeker wel oké, maar verschillende personages blijven wat oppervlakkig en het verhaal niet zo bijster origineel. Lijkt me een beetje een metafoor voor zijn visie op 'het grote complot'. Het verhaal komt ook wat traag op gang. De schrijfstijl is ook nogal stroef (of complex, 't is maar hoe je't bekijkt...)

3,0
stefan dias schreef:
Misschien dat we, eenmaal gevaccineerd, ons ook allemaal gedwee naar Bill Gates' onderaardse tanks laten drijven om leadies voor hem te fabriceren.

Ik ben er zeker van dat er momenteel mensen zijn die dat geloven! De vraag is maar hoeveel...

Gast
geplaatst: vandaag om 21:26 uur

geplaatst: vandaag om 21:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.