menu

Mansfield Park - Jane Austen (1814)

mijn stem
3,77 (26)
26 stemmen

Engels
Romantiek

439 pagina's
Eerste druk: Thomas Egerton, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Lady Bertram en Mrs Norris besluiten hun zus te helpen, door één van haar vele kinderen op te voeden op Mansfield Park, het landgoed waar Sir en Lady Bertram wonen. De keuze valt op Fanny. Als Sir Thomas Bertram naar de Oost gaat om zakenrelaties te behartigen, komen er twee nieuwe mensen wonen in Mansfield, Mary en Henry Crawford. Iedereen raakt al gauw op hen gesteld, behalve Fanny...

zoeken in:
4,0
Ik vond het een bijzonder mooi boek, toch wat minder in vergelijking met wat van haar andere geschreven werken. Toch blijf ik me op sommige momenten een beetje ergeren aan Fanny, en het einde was iets te vergezocht.

avatar van Grovonion2
4,0
Zeer zeker een mooi boek, met sereen beschreven passages zoals daar zijn de grappige periode dat de bende een zo schandalig ondernemen start als het naspelen van een toneelstuk tijdens de afwezigheid van Sir Thomas, of ook het wedervaren van Fanny tijdens haar afwezigheid van Mansfield Park, als haar vrees en verwachtingen maar mondjesmaat gevuld worden door onregelmatig verschijnende brieven. Zoals je al aanhaalt, prejudice, is het einde inderdaad de grote teleurstelling in dit boek, als je bedenkt dat het verhaal heel subtiel gedurende 400 pagina's wordt opgebouwd is het teleurstellend het boek in epiloog vorm te laten eindigen. Is een trouwens een echtelijke band tussen neef en nicht vandaag de dag niet verboden?

avatar van J.Ch.
3,0
Naar mijn mening de minste van Jane Austen. Ook na een tweede leesbeurt kan ik er niet veel goeds over zeggen. Niet dat het een slecht boek is, integendeel, maar het is niet wat ik van de schrijfster gewend ben.

Fanny is een hoofdpersoon die niet altijd makkelijk sympathiek te vinden is - dat wil zeggen, medeleven wekt ze wel op, maar je kunt je moeilijk in haar verplaatsen. Ik denk dat iemand met haar karakter in deze tijd al op jonge leeftijd een vorm van hulp zou hebben gekregen, sterker nog, in onze maatschappij zou ze nauwelijks functioneren. Natuurlijk was de tijd toen heel anders, maar een Elizabeth of Emma zou je je in deze tijd ook nog wel kunnen voorstellen. Gelukkig zit er ook nog wel een evolutie in haar karakter en dat komt het verhaal zeker ten goede.

Qua romantiek is dit niet bepaald een spannend boek. De Crawfords brengen nog wat leven in de brouwerij, maar als zij eenmaal het veld geruimd hebben is het boek ook bijna meteen uit. Fanny houdt het hele boek al van Edmund. In de laatste paar bladzijden lezen we hoe hij ook van haar gaat houden, ze trouwen, boek uit. En dat allemaal in epiloogvorm geschreven! Dit einde voelt toch een beetje als een ontgoocheling. Het lijkt een beetje haastwerk.

Het grootste mankement aan dit boek is dat het allemaal zo serieus is. De ironie is hier veel minder duidelijk aanwezig dan in Austens andere boeken om het geheel een beetje lichter te maken. Gelukkig zijn er nog een paar personages die zo raak beschreven zijn zoals Jane Austen in haar andere boeken doet - vooral mevrouw Norris. Wat kan die vrouw het bloed onder je nagels vandaan halen. Zo wordt het verhaal toch iets levendiger.

Toch is dit niet genoeg. Persuasion is misschien nog wel een minder vrolijk boek dan dit en toch is het levendiger en lichter. Een beetje jammer, vind ik.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:04 uur

geplaatst: vandaag om 19:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.