menu

Zuckerman Unbound - Philip Roth (1981)

Alternatieve titel: De Eenzaamheid van Zuckerman

mijn stem
3,89 (9)
9 stemmen

Engels
Psychologisch

175 pagina's
Eerste druk: Farrar, Straus & Giroux, New York (Verenigde Staten)

Het hoofdpersonage van deze 'Zuckerman Unbound' , de schrijver Nathan Zuckerman, is dankzij zijn roman 'Carnovsky' een beroemdheid geworden. Overal op straat wordt hij herkend en hij ontvangt stapels post. Dat deze beroemdheid ook een schaduwzijde heeft blijkt uit de tragisch-humoristische figuur Pepler, die Zuckerman voortdurend achtervolgt met zijn fantasieën en geschriften. Ook Zuckerman's joodse familie is niet blij met 'Carnovsky'. Zijn vader vervloekt hem op zijn sterfbed en z'n broer verwijt hem zijn joodse verleden te schande te hebben gemaakt.

zoeken in:
avatar van -JB-
3,5
Nathan Zuckerman is een beetje sneue man, die niet goed weet wat hij met zijn leven wil, maar tegelijkertijd heeft hij als schrijver veel succes met zijn roman Carnovsky. Hoewel we de inhoud van dit boek niet kennen, is het duidelijk dat hij afstand neemt van zijn Joodse verleden in het boek. Het levert het roem op, maar ook veel kritiek uit de Joodse hoek en van zijn ouders. De roem overvalt Zuckerman en hij is zoekende naar zichzelf.

Bij Philip Roth is de ironie nooit ver weg. Waar Zuckerman in The Ghost Writer nog als bewonderaar op bezoek ging bij zijn idool, is hij nu zelf een gearriveerde schrijver waar iedereen iets van wil. Zuckerman heeft de grootste moeite om iedereen bij hem weg te houden. Vooral de verhalen over de ontmoetingen met Alvin Pepler zijn zeer komisch. Deze gekke figuur, aangevuld met de paranoia van Zuckerman, zorgt voor gekke situaties. Toch eindigt het boek vooral tragisch, als Zuckerman op het einde van het boek zijn vader verliest. Of Zuckerman hierdoor zichzelf beter terugvindt, is nog maar de vraag. Binnenkort verder in deel drie van de cyclus!

Gast
geplaatst: vandaag om 20:51 uur

geplaatst: vandaag om 20:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.