menu

Danslessen - Pieter Waterdrinker (1998)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Psychologisch

235 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

Een broeierige, sfeervolle roman die zich langs de Hollandse en Vlaamse kust afspeelt. Een familieroman in een hotel, een drama tegen de achtergrond van de duinen. De elfjarige 'Boeb' Waterman vormt in de barre wintermaanden met vader en grootvader een mannengemeenschap in hun lege hotel te Zandvoort. Boeb dwaalt eenzaam door het krakerige, naar boenwas ruikende hotel en door het winderige badplaatsje. Gelukkig dient zich een buitenlandse dansleraar aan, die de theaterzaal gedurende heel de winter huurt. Een joyeuze man, deze Lulovski, iets te joyeus wellicht voor de toeristenuitbaters. Waterdrinker toont hoe de Watermannen hun familiebedrijf in stand proberen te houden. Daardoor verliezen ze andere belangen uit het oog.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
4,0
Affaire-Waterdrinker
Rondom zijn debuutroman Danslessen ontstond een rel toen de toenmalige Zandvoortse burgemeester Rob van der Heijden besloot een klacht in te dienen wegens smaad en antisemitisme. Het Openbaar Ministerie ging vervolgens over tot vervolging. Waterdrinker werd na veroordeling door de politierechter bij het gerechtshof in Amsterdam vrijgesproken.[2] De Hoge Raad liet het arrest van het hof in stand.[3]

De zaak is inmiddels - samen met het fameuze "Ezelproces" rondom Gerard Reve en de "Katholiekenaffaire" van W.F. Hermans - een cause célèbre in de Nederlandse juridische literatuur. De uitkomst van de Katholiekenaffaire, dat de uitingen van romanpersonages niet voor rekening van de auteur kunnen komen, werd "bevestigd" door de uitkomst van de "affaire-Waterdrinker".
[Wikipedia]

avatar van eRCee
Kwam ook voorbij in Zomergasten destijds. Het ging over de benaming 'joodje' of iets dergelijks, uitgesproken door een personage. Zo'n burgemeester kan je dan nog treffen, maar dat het OM gaat vervolgen dat is toch knettergek werkelijk.

avatar van Raspoetin
4,0
Ja ik kan me dat ook herinneren dat dit voorval werd besproken in het interview.
Inderdaad een bizarre gebeurtenis.

avatar van Pecore
Inderdaad te zot voor woorden. In Tsjaikovskistraat 40 gaat Waterdrinker er ook nog vrij uitgebreid op in.

avatar van Raspoetin
4,0
Pecore schreef:
Inderdaad te zot voor woorden. In Tsjaikovskistraat 40 gaat Waterdrinker er ook nog vrij uitgebreid op in.
ik zal die maar eens gauw gaan lezen.

avatar van Raspoetin
4,0
geplaatst:
‘Attentie, attentie! Hier komt de burgemeester! Hier komt burgemeester Van der Heijden!’
Met een blinkende ambtsketen op zijn borst kwam de gnoomachtige gestalte van burgemeester Van der Heijden parmantig over een inderhaast uitgerolde rode loper op het ijs stappen.

‘Ik weet het niet,’ mompelde de uitgedoofde pijp terug, ‘maar wat ik wel erg vind is dat Gladpootje zich daarvoor leent. Zo’n keurige katholiek, en dat op zondag! Maar ja, wat wil je ook, met zo’n joodje aan het hoofd. Kijk, het spul gaat beginnen…’


Aldus het gewraakte stuk, dat ervoor zorgde dat Pieter Waterdrinker door de burgemeester van Zandvoort Van der Heijden voor smaad voor het gerecht werd gesleept. Het personage dat wordt uitgescholden heeft dezelfde naam en dezelfde functie als Van der Heijden, enkel speelt het verhaal zich af in de jaren zeventig in plaats van eind jaren negentig. Waterdrinker werd wegens belediging veroordeeld tot een geldboete. (Later werd de heer Waterdrinker alsnog vrijgesproken van blaam.)

Nu ik een aantal latere romans van Pieter Waterdrinker in de kast heb staan (Tsjaikovskistraat 40, De Rat van Amsterdam, Poubelle en Biecht aan Mijn Vrouw) lees ik een aantal van zijn eerdere werken.

Ik kan stellen dat de bekendheid die de debuutroman Danslessen van Waterdrinker door de eerder genoemde opmerkelijke affaire opdeed niets afdoet aan het boek zelf. Het is een lezenswaardig verhaal over de puberjaren van de hoofdpersoon Boeb Waterman dat (hoogstwaarschijnlijk) op de jeugd van de auteur is gebaseerd. De vader-zoonrelatie van de protagonist en de setting van het verhaal, namelijk een uitbaat in de badplaats Zandvoort, deed me erg denken aan de Winkler Brockhaus romans van Boudewijn Büch. Bovenal hanteert de schrijver een bijzondere fijne stijl van vertellen die ik meteen herken in zijn sterke roman Tsjaikovskistraat 40 die ik eerder heb gelezen.

Inhoudsopgave:

Deel Een.
September
Afscheid
Paddestoelen
De brief
Fiffi
Heeft Amsterdam ook grachten?
Sneeuw in de lucht
Het wapen van de vrouw
De geniale Rus Tsjaikovski
Stalen noren
Het lot van het oude postkantoor
Duinkonijntjes
Oudejaarsavond

Deel Twee.
Naar Lille [1]
Naar Lille [2]
Oostende
Lege champagneflessen
Nou ja, nebbisj

Deel Drie.
Danse d’amour
Keizerin Sissi
Hoogtepunt van het jaar
De Spelbrekers
Ananas en schorseneren

Gast
geplaatst: vandaag om 14:38 uur

geplaatst: vandaag om 14:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.