menu

La Disparition - Georges Perec (1969)

Alternatieve titels: 't Manco | A Void

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Frans
Psychologisch

319 pagina's
Eerste druk: Denoël, Parijs (Frankrijk)

Perec beschrijft in ’t Manco een wereld waarin de letter 'e' – de meest voorkomende klinker in onze taal – verbannen is. Een gemis waar hoofdpersoon Anton Vocalis en de andere personages in dit boek maar niet de vinger achter weten te krijgen. In hun zoektocht naar de waarheid blijken verschillende personages familie van elkaar te zijn en wordt het allengs duidelijk dat er een vloek op deze familie rust. Zodra een personage begrijpt wat er aan de hand is, sterft hij, want uitroepen dat de letter 'e' mist, is een overtreding van de romanwerkelijkheid waarin deze personages gedoemd zijn te leven. In ‘t Manco maakt woede plaats voor wraak, regelgeving voor dictatuur, werkelijkheid voor schijn, geloof voor hoop of wanhoop, toeval voor noodlot.

zoeken in:
avatar van Freud
Een erg beroemd boek, maar ik denk niet dat ik iemand ken die het ook echt gelezen heeft .

ddanuz
Frappant ook dat de Nederlandse vertaling als het ware een geheel nieuw boek is (incluis verwijzingen naar Nederlandse poezie in plaats van naar de Franse). Hoorde wel dat er veel gebruik wordt gemaakt van de apostrof in lidworden (aangezien het anders haastwel onmogelijk was om te vertalen).

avatar van omsk
Geen e? Vervelend. Een erg enerverend vertelsel, verder.

avatar van Donkerwoud
3,0
Wat las ik zojuist? 't Komisch proza maant i.i.g tot navolging. Schrijf ook vanuit 'n taalkundig handicap conform dat van 'n virtuoos taalkanon van 'n Fransman. Wat 'n vorm van kastijding! 't Is haast godsonmooglijk plus hoogst irritant, want al dat als natuurlijk klinkt mot in 'n vorm dat mij ook apart voorkomt. Ondanks 'n staccatostijl van GP houdt ook 'translator' Guido v.d. W. schwung in 't proza dat hoogst absurdistisch klinkt. 't Onzinnig fabricaat volgt zowaar soort van 'n plot. Soms komt 'n vondst aan 't oppervlak, zoals Salomo's Lofzang op blz 173, dat mij raakt om 't schoon dwars zijn via z'n taal: 'Jouw lichaam, dat is 'n slank schip waarvoor ik afstand na afstand najaag, 'n brigantijn, 'n schip waarop ik stuurman wil zijn' (...) 'Jouw arm, groot uithangbord voor Amor 'n lus waardoor ik bij jou inhaak, vurig als 'n kanonsloop, n'spanstok, 'n wrong waar mijn hart van dichtknijpt.' Voor mij is 't Manco' (1969) naast irritant als uitputtingsslag óók amusant als 'n unicum van taallust. Het werk geeft een nieuwe speelse betekenis binnen onze tijdsgeest met e-readers, e-mails, e-commerce, e-sigaretten, eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...

avatar van Ted Kerkjes
Ted Kerkjes (moderator)
Waar is de buigende smiley als je 'm nodig hebt?
Klasse!

avatar van Donkerwoud
3,0
Thanks. (Ook Pageturner)

avatar van eRCee
Knap gedaan ja! Maar ik denk niet dat ik dit boek ooit ga lezen na dit voorproefje.

avatar van Donkerwoud
3,0
Ook niet een werk dat je aanraadt aan anderen. Daar is het net te experimenteel voor. Ik kan ook niet zeggen dat het een van de leukste boeken is die ook gelezen heb.

5,0
Gdo
Ik ben de vertaler van dit boek. Leuk om te zien dat er hier aandacht voor 't Manco is/ is geweest.

Via onderstaande links zijn twee achtergrondwerken gratis te downloaden die ik over deze vertaling schreef. Dit zijn boeken an sich geworden:

't Manco, 'n schatkist | Guido van de Wiel - Academia.edu

't Manco 'n gebreksaanwijzing | Guido van de Wiel - Academia.edu

Hartelijks, Guido

avatar van Donkerwoud
3,0
Wat leuk, bedankt! En good job, dit moet geen makkelijke opgave zijn geweest.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:39 uur

geplaatst: vandaag om 22:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.