menu

De Komst van Joachim Stiller - Hubert Lampo (1960)

mijn stem
3,84 (133)
133 stemmen

Nederlands
Psychologisch

157 pagina's
Eerste druk: Stols/Barth, 's-Gravenhage (Nederland)

De indrukwekkende en raadselachtige geschiedenis van journalist Freek Groeneveld en zijn geliefde Simone Marijnissen, die voorspellende boodschappen ontvangen van ene Stiller, de mysterieuze hoofdpersoon.

zoeken in:
avatar van AGE-411
3,5
‘De Komst van Joachim Stiller’ is een meer dan een verhaal over een mysterieuze man. Het is een boek dat compleet ondergedompeld is in het het Antwerpen van de jaren ’50. De fans van deze stad zullen dit boek zeker kunnen smaken. Ik behoor niet tot de categorie, maar ik kreeg toch direct zin om de trein te nemen en de hele nacht door de diverse straten te kuieren, alle groezelige kroegen afschuimend.

Bijna elk hoofdstuk van het boek wordt vooraf gegaan door een zorgvuldige en gedetailleerde omschrijving van de omgeving. Meestal is dat geen probleem, maar soms krijg ik de indruk dat Lampo dit patroon vooraf had ingesteld, en er niet van wou afwijken. Daarom voelt het - vooral na een beklijvend einde van een vorig hoofdstuk - nogal ‘onnatuurlijk’ aan om er de snelheid uit te halen door een hele beschrijving te geven van de omgevingsfactoren in het volgende hoofdstuk. Het leest gewoon niet vlot op die manier.

Dat alles gebeurt met een heel statig woordgebruik, dat waarschijnlijk wel typerend is aan die tijd. Ik zou hieronder verschillende stukjes tekst kunnen neerpennen die om van te smullen zijn! Ik geef er eentje mee, over openbare urinoirs:
“Talrijke voorbijgangers had ik reeds dit oord van inkeer zien betreden om het plengoffer aan de beperktheid van onze menselijke staat te brengen.”(hoofdstuk 6)

Inhoudelijk vind ik Joachim Stiller net iets te vaag om er diepgaande conclusies uit te trekken. Naar mijn gevoel mochten er net iets meer aanwijzingen naar de man in het boek voorkomen. Vaak duurt het vele pagina’s voor hij weer iets van zich laat horen, waardoor de aandacht intussen verschoven is naar kleinigheden.
En een deel van die kleinigheden zijn totaal overbodig. Het hele liefdesverhaal tussen Freek en Simone boeit echt niet. Ook het hoofdstukje over het circus kan ik niet helemaal in het plaatje passen.
Wanneer men dit alles zou schrappen zou het boek al snel een pagina of 40 korter worden, en zou de focus nog meer op Joachim Stiller liggen.

Er worden wel een aantal - al dan niet bestaande - denkpistes aangereikt. Er wordt verwezen naar Jung (betekenisvol synchronisme) en Ouspensky (“A New Model of the Universe”), en er wordt ook volop gebrainstormd. Maar er blijft - door het abrupte einde - niet veel meer van overeind.
Ik vind het enerzijds wel passend om een mysterieus persoon op die manier aan zijn eind te laten komen, anderzijds wordt het verhaal er een beetje door onthoofd.


Desalniettemin een deftige score voor een boek dat ik graag verfilmd zou willen zien, met "Ik wil deze nacht door de straten verdwalen" in het achterhoofd.
3,5

Gast
geplaatst: vandaag om 17:15 uur

geplaatst: vandaag om 17:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.