menu

The Ancestor's Tale: A Pilgrimage to the Dawn of Life - Richard Dawkins (2004)

Alternatieve titel: Het Verhaal van Onze Voorouders: Een Pelgrimstocht naar de Oorsprong van het Leven

mijn stem
4,12 (8)
8 stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur

673 pagina's
Eerste druk: Houghton Mifflin, Boston (Verenigde Staten)

'The Ancestor's Tale' is een populair wetenschappelijk boek dat zich laat lezen als een natuurwetenschappelijke versie van Geoffrey Chaucer's boek 'The Canterbury Tales' (waarnaar de schrijver geregeld verwijst), waarin ditmaal de mensheid in gedachte een reis terug in de tijd maakt en ondertussen medereizigers oppikt op punten waar twee soorten samenkomen in de vorm van één gemeenschappelijke voorouder. Na iedere stop - 40 in totaal - wordt het reisgezelschap groter, omdat alle soorten die afstammen van een voorouder meereizen naar het volgende punt, verder terug in de tijd, waarop ze allemaal samen splitsten van een volgende voorouder. Zo is de eerste stop het punt waarop de huidige mensheid een andere kant opging dan de chimpansee's (concestor 1). Vervolgens gaan mens en chimpansee samen op weg naar het punt waarop de gorilla's zich van hen afsplitsten (concestor 2), enzovoort tot en met concestor 40. Bij iedere stop vertelt Dawkins een populair-wetenschappelijk verhaal waarin globaal uitgelegd wordt wat de huidige wetenschap tot dusver ontdekt heeft over dit punt en wat de specifiek kenmerkende eigenschappen zijn van de zich bij het reisgezelschap voegende soort. Naar mate het aantal concestors oploopt, komen steeds grotere aantallen organismen samen op het volgende afsplitspunt. Daardoor loopt de mate van onderscheid tussen twee samenkomende groepen gaandeweg op van het uiteengaan van ondersoorten tot aan soorten, geslachten, families, ordes, klassen, stammen tot aan rijken. Wanneer deze vormen van onderscheid allemaal aan de orde zijn geweest, gaat Dawkins verder terug in de tijd door de wereld van cellen en vervolgens moleculen te betreden.

zoeken in:
avatar van stefan dias
3,0
Natuurlijk is dit boek onwaarschijnlijk interessant en kom ik heel wat te weten waar ik bijlange nog niest van af wist.
Het relatief lage cijfer dat ik eraan geef zegt dan waarschijnlijk meer over mij dan over het boek zelf. Sommige pagina's waren voor mij amper door te ploegen en uiteindelijk was het meer 'werken' voor mij dan een fijne reis naar ons allereerste begin. Ik ben blij dat ik het gelezen héb, maar als leeservaring zijn er (voor iemand met een beperkt verstandsvermogen als ik) leuker boeken. Niet dat alle boeken 'leuk' moeten zijn natuurlijk, maar sommige zaken zijn, ondanks de verdienstelijke pogingen van Dawkins gewoonweg niet eenvoudig te maken.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:50 uur

geplaatst: vandaag om 04:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.