menu

Les Mots - Jean-Paul Sartre (1963)

Alternatieve titels: De Woorden | De Woorden: Memoires van een Mislukt Wonderkind

mijn stem
3,88 (4)
4 stemmen

Frans
Autobiografisch

207 pagina's
Eerste druk: Gallimard, Parijs (Frankrijk)

De grote Franse filosoof en schrijver (1905-1980) beschrijft hier de eerste tien jaren van zijn leven. Zijn grootvader Schweitzer (familie van Albert) heeft grote invloed op hem uitgeoefend, vooral via zijn bibliotheek: al spoedig leest hij alles daaruit, hoewel zijn voorkeur uitgaat naar stripboeken. Hij is uiterst behendig in het spelen van het lieve jongetje van de familie. De oudere Sartre spaart zich niet: hij was een komediant, die altijd met zichzelf bezig was, die geen gezag boven zich had en die dat later ook niet kon verdragen.

zoeken in:
avatar van JJ_D
4,0
Het verdichten van de werkelijkheid: een schoolvoorbeeld – zoals er op school geen wordt geschreven noch wordt gedoceerd. Literair adembenemend hoe Sartre de klei beschrijft waaruit anderen zijn vorm hebben geboetseerd, zijn ik als kinderhanden in de weer met plasticine hebben verminkt, hoe hij de toestand voor zijn geboorte in zinnen giet, het proces van zijn prille jaren tot verzengde paragrafen smeedt. Iets voor halfweg worden de woorden echter beduidend abstracter, de auteur begint in elliptische cirkels te draaien; tussen de leeftijd dat het kind leert lezen – een gedrocht wordt door zijn haar af te laten knippen? – en de leeftijd van 10 jaar lijkt het opgroeien een enorme opgave, een traumatische ervaring die Sartre tot op het moment van schrijven – en een ander heden bestaat helemaal niet, want als lezer wordt je volledig door Sartre’s taal opgeslokt – niet heeft verwerkt. Het zelfinzicht is verpletterend, doch je begrijpt niet alles (een gespleten Cervantes en andere verzinsels?), en je begrijpt vooral niet hoe iemand er in kan slagen zijn eigen jongensjaren zo nauwkeurig te reconstrueren. Of is het allemaal fictie, romanesk onder het mom van auto-biografie (een onderscheid dat volgens de jonge Sartre natuurlijk niet bestaat, niet kan bestaan, niet mag bestaan!)…maar wat dan met de intieme, ontroerende ontboezeming op de slotpagina’s? De woorden verwarren, maar taal kan nooit werkelijkheid zijn – dat is immers de fout die de knaap maakte? – en dus moet ‘De woorden’ misschien wel een labyrint zijn, een labyrint waarboven de zeef van het geheugen, de trechter van de doelgericht aangewende herinnering van de schrijver, enzovoort. (Laat ik me vooral niet verder gaan, Sartre deed dat al, ruimschoots, bladzij na bladzij, tot er meer dan 200 in getale waren. Maar, een fascinerend boek, o ja, zeg! En om te herlezen, om te herkauwen, o jazeker!)
3,75*

Gast
geplaatst: vandaag om 22:20 uur

geplaatst: vandaag om 22:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.