menu

Visser - Rob van Essen (2008)

mijn stem
3,73 (11)
11 stemmen

Nederlands
Psychologisch

189 pagina's
Eerste druk: Nieuw Amsterdam, Amsterdam (Nederland)

Geschiedenisleraar Jacob Visser heeft een huis op een woonerf, een dochter die gaat trouwen en een vrouw die na de dood van hun eerste dochtertje van hem is vervreemd. Wanneer hij tijdens een van zijn lessen iets ondoordachts zegt, komt zijn leven in een maalstroom terecht. Een groepje neonazi's vat zijn uitspraken op als een oproep om tot actie over te gaan en benoemt hem tot hun leider; in een gekraakte concertzaal wordt hij als held ingehaald, en een oude boer durft hem eindelijk te laten zien welk vreemd schilderij hij al jaren op zolder verborgen houdt.

zoeken in:
4,0
De controle van de hoofdpersoon op zijn eigen leven wordt met de bladzijde minder en de situaties waarin hij verkeerd steeds bizarder. Wat gebeurt er nu eigenlijk en waarom? Het lijkt bijna een droom waaruit de hoofdpersoon maar niet wakker kan worden.

Een boek, uiteindelijk, dat steeds surrealistischer en hopelozer aandoet. Goede verhaal, prima stijl, lekker tempo; gewoon een goed boek.

avatar van Bassievrucht
4,0
Wel mooi hoe weinig hoe Jacob Visser eigenlijk ter zake doet. Natuurlijk, hij heeft iets in werking gezet, maar hij doet en zegt vrijwel niets. Hij verdedigt zijn beruchte uitspraak nauwelijks. Als lezer denk je op een gegeven moment: is deze persoon nu goed of fout? Boeiend boek, met aangename verrassingen. Zoals eerder gezegd, goed geschreven, goed tempo.

4,5
Inderdaad, fascinerend verhaal , vooral omdat de hoofdpersoon zich niet probeert te verdedigen.

avatar van Lalage
Land denkt hij, maar wat voor land, hij komt hier niet vandaan, hoe is hij hier in godsnaam terechtgekomen? Hij heeft gestudeerd, hij heeft dingen willen doen en boeken willen schrijven, maar hij is leraar geworden en ergens in de provincie beland. En dat is het dan, denkt hij. Maar het kon toch niet alles zijn? Het is ook niet alles, hij is tenslotte ook nog Maja tegengekomen – maar waar? Hij heeft geen idee.


De inhoud van het verhaal sprak me wat minder aan. Toch zal ik graag nog meer van deze auteur lezen, omdat hij zo mooi schrijft.

Visser – Rob van Essen | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

avatar van handsome_devil
4,5
Het is dat ik gisteravond op tijd naar bed moest omdat ik vanochtend vroeg op moest, anders had ik dit boek ongetwijfeld gisteren in een ruk uitgelezen. Ik vond De Goede Zoon al erg goed, maar dit is nóg beter. Ik vind het heel knap hoe hoofdpersonage Jacob Visser eigenlijk van begin tot einde dezelfde man is en blijft, een man die als een heuse speelbal van de omstandigheden neergezet wordt, iemand die alles volkomen passief ondergaat, maar hoe ik gaandeweg toch een heel scala aan emoties voelde bij al wat voorviel. Bevreemding, beklemming, ergernis, medelijden, sympathie, humor, ze passeren allemaal de revue.

Daarnaast vind ik het altijd heel interessant als personages ongrijpbaar zijn; als hun gedachten en handelingen nooit helemaal te vatten zijn. Je kunt mij honderd thrillers geven, maar boeken met één of meerdere van zulke 'moeilijke' karakters zijn voor mij de echte pageturners. En Jacob Visser is zeker zo'n personage; depressie, onverwerkt trauma, ironie, nihilisme, lafheid, onverschilligheid, geslotenheid, maar ook scherpte, zelfinzicht, origineel denker, sympathiek, ze lijken allemaal van toepassing op Visser, maar wie hij nu écht is, en hoe al deze kenmerken op elkaar inwerken, daarover tast ik nog steeds volledig in het duister. Visser bleef me daardoor verrassen, ook al was al vrij snel duidelijk welke kant het verhaal op ging.

Dit is het soort boek dat me niet snel loslaat, dat me zo prikkelt dat ik het boek het liefst meteen nog een keer lees (misschien ga ik dat ook wel doen). Ik houd nu eenmaal ontzettend van zaken die ik niet begrijp en vind het heerlijk om me onder te dompelen in het niet-weten en de verwarring en de kortsluiting die in mijn hoofd ontstaat wanneer ik dingen niet met elkaar kan rijmen. Wat dat betreft is dit boek spek naar mijn bek. En dan heb ik het nog niet eens over de schrijfstijl van Rob van Essen gehad, die in dit boek ook weer heerlijk is. Wat een mooie zinnen schrijft die man. En dat allemaal alsof het geen moeite kost. Ik ben enorm benieuwd naar de rest van zijn werk, als het ook maar in de buurt komt van dit meesterwerk heb ik er een nieuwe favoriete schrijver bij.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:16 uur

geplaatst: vandaag om 13:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.