menu

Also Sprach Zarathustra: Ein Buch für Alle und Keinen - Friedrich Nietzsche (1885)

Alternatieve titels: Aldus Sprak Zarathoestra: Een Boek voor Allen en voor Niemand | Zo Sprak Zarathoestra

mijn stem
4,05 (66)
66 stemmen

Duits
Ideeënliteratuur

327 pagina's
Eerste druk: Ernst Schmeitzner, Chemnitz (Duitsland)

De kluizenaar Zarathoestra verlaat, op 30-jarige leeftijd, in gezelschap van zijn wijze slang en adelaar, zijn plaats van kluizenaarschap en mengt zich onder "het volk". Zarathoestra heeft het niet zo op met de gemiddelde mens, die hij beschouwt als een soort evolutionair noodzakelijk stadium tussen aap en "Übermensch". En dat "doel" predikt hij, het worden van de Übermensch.

zoeken in:
avatar van Kafka
3,5
Ik raakte eigenlijk gefascineerd door Nietzsche door twee boeken over hem. When Nietsche wept van Yalom en Nietzsche als opvoeder van Jan Keij, waarbij When Nietzsche wept vooral een fictief verhaal is en Nietzsche als opvoeder wat meer ingaat op de filosoof. Dus besloot ik me eens te wagen aan werk van Nietzsche zelf en dit leek me dan het meest geschikte boek. Maar om eerlijk te zijn vind ik het best pittig. Tot mijn frustratie vind ik boeken over filosofen (Nietzsche, Kierkegaard, Schopenhauer, Montaigne, Sartre) altijd erg interessant maar als ik de filosofen zelf ga lezen vind ik het een stuk moeilijker. Ik ben ook maar een eenvoudige HAVO scholier geweest maar soms voel ik me gewoon een beetje dom. De romans van bijv Dostojevski spreken me dan wel weer erg aan en Nietzsche en Dostojevski worden zo nu en dan in een adem genoemd dus wil ik me toch wat meer aan Nietzsche wagen. Aldus Sprak Zarathoestra is stilistisch best goed en sommige aforismen vond ik erg goed/pakkend maar ik heb toch het gevoel dat ik het grote idee of gedachtegoed niet helemaal mee krijg. Ligt dat aan mij of aan Nietzsche, ik weet het niet. Ik heb ook nooit een filosofieles gehad maar ben de filosofen op eigen iniatief gaan lezen. Ik geef het in ieder geval niet op en zal me over een tijdje aan een herlezing wagen.

Dardan
Soms neem je bepaalde beslissingen op basis van een intuïtie geleid door toevalligheden die zich op dat moment aandienen. Mijn achting voor Nietzsche is door dit werk naar de hoogste rang gestegen. In het verleden stoorde ik me mateloos aan die "filosoof met de hamer" die louter afbreekt, niets lijkt op te bouwen, en voornamelijk populair is als anti-metafysicus die een hele traditie op de schop lijkt te gooien uit grootheidswaanzin. Die ene passage uit De Vrolijke Wetenschap waar de dolle mens de dood van God toeschreeuwt was dan wel weer bijzonder geniaal geschreven. Ooit zou ik dan toch tot dit werk komen. Uit mijn kleine collectie boeken besloot ik dan om uiteindelijk Aldus Sprak Zarathoestra uit de kast te halen maar waarom uitgerekend nu blijft een mysterie, ik vraag me nog altijd af wat me daartoe dreef. Later lijkt het dan alsof je zelfs weloverwogen geen betere keuze kon gemaakt hebben

Hoe dit boek is? Apart - Het loont de moeite om de hele discussie die hier reeds gevoerd is te lezen - Een vrij paradoxale leeservaring: soms ergerde ik me dood aan sommige verouderde spreuken, het zoveelste uitroepteken, het veelvuldig beginnen van zinnen met dezelfde woordconstructie of de zoveelste onduidelijke dubbelzinnigheid die voor de ontelbaarste keer, ofwel hetzelfde, ofwel iets anders lijkt uit te drukken. Nooit had ik echter enig gevoel van ressentiment, maar louter bewondering. Soms drijf je de spot met dit boek, maar dan enkel uit waardering. Het kwartje viel niet meteen, maar eens het viel was het hopeloos verloren in een onmetelijke diepte.

"Zarathoestra's voorrede"
- Als je delen apart kon beoordelen hoort Zóiets thuis in die denkbeeldige 6 sterren-categorie! Maar goed, waarschijnlijk zou Nietzsche vinden dat ik hem daar onvoldoend eer mee aandoe. 7 dan maar? Ach nee, dat is een heilig getal dus 8 misschien? Dan lijkt het alweer alsof je ergens halverwege gestopt bent en je niet een volle score toekent, dus maak ik dan toch liever meteen de sprong naar Tien.


Mijn interpretatie van dit werk houd ik dan voorlopig het liefst vrij open en bewust oppervlakkig: door de krachtige en archaïsche schrijfstijl in combinatie met de profetische figuur Zarathustra lezen we een soort 'geloofsboekachtige ontwikkelingsroman' (?) waarbij het voornamelijk draait om poëtisch geschreven filosofische redevoeringen. Ik ga ervan uit dat Nietzsche dit voor een groot deel zijn hoofdwerk vond vanwege de stijl: een soort doorsnede tussen poëzie, filosofie en roman. Juist deze stijl laat toe dat je dit werk op verscheidene manieren kan interpreteren, al is daarmee zeker niet elke interpretatie geoorloofd. Een boek voor allen, want ieder zal er door die open stijl wel iets uit kunnen halen; hetzij voor zichzelf, hetzij als algemene boodschap. Maar tegelijkertijd ook een boek voor niemand, waarbij ik er vanuit ga dat enkel Nietzsche écht begreep wat hij bedoelde.

Eigenlijk zou ik niets uit dit boeken willen quoten, maar het volgende deel vind ik dan erg doorslaggevend wat betreft mijn interpretatie en "het doel" van dit werk:
Langs velerlei wegen en wijzen kwam ik tot mijn waarheid: niet langs een ladder ben ik gestegen tot de hoogte, waar mijn oog over verten dwaalt.
Ongaarne vroeg ik naar wegen, - dat stond mijn smaak steeds tegen! Liever vroeg ik en probeerde de wegen zelf.
Eens proberen en vragen was heel mijn gaan: - en waarlijk ook antwoorden moet men leren op dit soort vragen! Dit echter - is mijn smaak:
- geen goede, geen slechte, maar mijn smaak, waarvoor ik noch schaamte, noch dekmantel heb.
'Dit - is nu mijn weg, - waar is de uwe?' zo antwoordde ik hun, die mij 'naar de weg' vroegen. Die weg namelijk - bestaat niet!
Dit boek is een soort doolhof met meerdere ingangen en uitgangen.

Helpt het als je Nietzsche een beetje kent uit andere lectuur? Indien het je doelstelling is om te achterhalen wat Nietzsche bedoelde natuurlijk wel. Belangrijker echter is de vraag of je hier voor jezelf iets mee kan aanvangen. Zelf luister ik heel graag vioolstukken omdat ik het een zeer mooi klinkend instrument vind, verder hoef ik echter bij elke compositie niet te weten wat de context was waarin ze geschreven werd, wat de componist hiermee bedoelde of zelf viool te kunnen spelen. Dat paradoxale, aforistische, metaforische, magisch (profetisch) realisme heeft iets, aan ieder om voor zichzelf uit te maken wat dat is natuurlijk. Zolang je het maar niet interpreteert zoals veel triestige zielen dat deden en nog altijd doen vanuit een nationalistische en politieke invalshoek zit het goed, anders behoor je wel degelijk tot die overtolligen die er genadeloos van langs krijgen in dit boek.

Dat Nietzsche dit het grootste vond dat ooit op aarde is verschenen, daar knijp ik graag een oogje bij dicht

Zo, dan verlaat ik u mijn oneindige, zoete bron, de laatste slok heeft het verlangen naar meer gewekt. Weg naar die woestijn en dat gebergte zal ik mij opnieuw begeven, waar ik zal genieten van de vruchten der bomen gevoed door uw ondergrondse loop. Teneinde op gepaste tijde van tijd tot tijd terug bij u te keren. Dat kwartje dat viel en verloren raakte, moge het daar blijven en dat het oneindig blijft vallen! Om nimmer teruggevonden te worden en de eeuwige vergetelheid moge haar noodlot worden. Waarlijk meer heb ik gewonnen door haar te kwijt te spelen!
- Aldus sprak Dardan.

Vergeeft u mij dit laatste hersenspinsel, het mag af en toe wat luchtiger hoop ik.

avatar van Snuifdoos
Het boek nog eens uit de kast gepakt.

Dit nou werkelijk het boek te noemen.

Het boek dat dingen doet.

Gelijk begint als vanouds die vertrouwde sprankeling in mij te vlammen en voel ik mij meer mannelijk.

avatar van Raspoetin
‘Also Sprach Zarathustra’: liefdesverklaring aan de vrije, vrolijke mens - NRC
Filosofische verhandelingen staan zelden te boek als page turners. Maar als er één wijsgeer ook poëet is, dan de Duitse denker Friedrich Nietzsche (1844–1900). In zijn filosofische roman Also Sprach Zarathustra (tussen 1883 en 1885 in delen gepubliceerd) bindt hij via de profeet Zarathoestra (hoofdpersoon) de strijd aan met de beklemmende moraal van zijn tijd – en de door hem voorvoelde toekomst.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:24 uur

geplaatst: vandaag om 15:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.