Soms neem je bepaalde beslissingen op basis van een intuïtie geleid door toevalligheden die zich op dat moment aandienen. Mijn achting voor Nietzsche is door dit werk naar de hoogste rang gestegen. In het verleden stoorde ik me mateloos aan die "filosoof met de hamer" die louter afbreekt, niets lijkt op te bouwen, en voornamelijk populair is als anti-metafysicus die een hele traditie op de schop lijkt te gooien uit grootheidswaanzin. Die ene passage uit
De Vrolijke Wetenschap waar de dolle mens de dood van God toeschreeuwt was dan wel weer bijzonder geniaal geschreven. Ooit zou ik dan toch tot dit werk komen. Uit mijn kleine collectie boeken besloot ik dan om uiteindelijk
Aldus Sprak Zarathoestra uit de kast te halen maar waarom uitgerekend nu blijft een mysterie, ik vraag me nog altijd af wat me daartoe dreef. Later lijkt het dan alsof je zelfs weloverwogen geen betere keuze kon gemaakt hebben
Hoe dit boek is?
Apart 
- Het loont de moeite om de hele discussie die hier reeds gevoerd is te lezen - Een vrij paradoxale leeservaring: soms ergerde ik me dood aan sommige verouderde spreuken, het zoveelste uitroepteken, het veelvuldig beginnen van zinnen met dezelfde woordconstructie of de zoveelste onduidelijke dubbelzinnigheid die voor de ontelbaarste keer, ofwel hetzelfde, ofwel iets anders lijkt uit te drukken. Nooit had ik echter enig gevoel van ressentiment, maar louter bewondering. Soms drijf je de spot met dit boek, maar dan enkel uit waardering. Het kwartje viel niet meteen, maar eens het viel was het hopeloos verloren in een onmetelijke diepte.
"Zarathoestra's voorrede"
- Als je delen apart kon beoordelen hoort Zóiets thuis in die denkbeeldige 6 sterren-categorie! Maar goed, waarschijnlijk zou Nietzsche vinden dat ik hem daar onvoldoend eer mee aandoe. 7 dan maar? Ach nee, dat is een heilig getal dus 8 misschien? Dan lijkt het alweer alsof je ergens halverwege gestopt bent en je niet een volle score toekent, dus maak ik dan toch liever meteen de sprong naar
Tien.
Mijn interpretatie van dit werk houd ik dan voorlopig het liefst vrij open en bewust oppervlakkig: door de krachtige en archaïsche schrijfstijl in combinatie met de profetische figuur Zarathustra lezen we een soort 'geloofsboekachtige ontwikkelingsroman' (?) waarbij het voornamelijk draait om poëtisch geschreven filosofische redevoeringen. Ik ga ervan uit dat Nietzsche dit voor een groot deel zijn hoofdwerk vond vanwege de stijl: een soort doorsnede tussen poëzie, filosofie en roman. Juist deze stijl laat toe dat je dit werk op verscheidene manieren kan interpreteren, al is daarmee zeker niet elke interpretatie geoorloofd. Een boek voor allen, want ieder zal er door die open stijl wel iets uit kunnen halen; hetzij voor zichzelf, hetzij als algemene boodschap. Maar tegelijkertijd ook een boek voor niemand, waarbij ik er vanuit ga dat enkel Nietzsche écht begreep wat hij bedoelde.
Eigenlijk zou ik niets uit dit boeken willen quoten, maar het volgende deel vind ik dan erg doorslaggevend wat betreft mijn interpretatie en "het doel" van dit werk:
Langs velerlei wegen en wijzen kwam ik tot mijn waarheid: niet langs een ladder ben ik gestegen tot de hoogte, waar mijn oog over verten dwaalt.
Ongaarne vroeg ik naar wegen, - dat stond mijn smaak steeds tegen! Liever vroeg ik en probeerde de wegen zelf.
Eens proberen en vragen was heel mijn gaan: - en waarlijk ook antwoorden moet men leren op dit soort vragen! Dit echter - is mijn smaak:
- geen goede, geen slechte, maar mijn smaak, waarvoor ik noch schaamte, noch dekmantel heb.
'Dit - is nu mijn weg, - waar is de uwe?' zo antwoordde ik hun, die mij 'naar de weg' vroegen. Die weg namelijk - bestaat niet!
Dit boek is een soort doolhof met meerdere ingangen en uitgangen.
Helpt het als je Nietzsche een beetje kent uit andere lectuur? Indien het je doelstelling is om te achterhalen wat Nietzsche bedoelde natuurlijk wel. Belangrijker echter is de vraag of je hier voor jezelf iets mee kan aanvangen. Zelf luister ik heel graag vioolstukken omdat ik het een zeer mooi klinkend instrument vind, verder hoef ik echter bij elke compositie niet te weten wat de context was waarin ze geschreven werd, wat de componist hiermee bedoelde of zelf viool te kunnen spelen. Dat paradoxale, aforistische, metaforische, magisch (profetisch) realisme heeft iets, aan ieder om voor zichzelf uit te maken wat dat is natuurlijk. Zolang je het maar niet interpreteert zoals veel triestige zielen dat deden en nog altijd doen vanuit een nationalistische en politieke invalshoek zit het goed, anders behoor je wel degelijk tot die overtolligen die er genadeloos van langs krijgen in dit boek.
Dat Nietzsche dit het grootste vond dat ooit op aarde is verschenen, daar knijp ik graag een oogje bij dicht
Zo, dan verlaat ik u mijn oneindige, zoete bron, de laatste slok heeft het verlangen naar meer gewekt. Weg naar die woestijn en dat gebergte zal ik mij opnieuw begeven, waar ik zal genieten van de vruchten der bomen gevoed door uw ondergrondse loop. Teneinde op gepaste tijde van tijd tot tijd terug bij u te keren. Dat kwartje dat viel en verloren raakte, moge het daar blijven en dat het oneindig blijft vallen! Om nimmer teruggevonden te worden en de eeuwige vergetelheid moge haar noodlot worden. Waarlijk meer heb ik gewonnen door haar te kwijt te spelen!
- Aldus sprak Dardan.
Vergeeft u mij dit laatste hersenspinsel, het mag af en toe wat luchtiger hoop ik.