menu

De Verminkte Apollo - Simon Vestdijk (1952)

mijn stem
3,75 (4)
4 stemmen

Nederlands
Historisch

324 pagina's
Eerste druk: Nijgh & Van Ditmar, Rotterdam / ‘s-Gravenhage (Nederland)

Diomos uit Delphi en vereerder van de lokale god Apollo wordt er op uit gestuurd een door Dionysos-aanhangers ontvreemd Apollo-beeld terug te vinden. Tezamen met zijn vriend Aletes trekt hij er op uit om zijn missie te voltooien. Zij belanden in Korinthe waar zij uiteindelijk het beeld op een aantal Thebaanse vrouwen weten te heroveren. Maar gedurende de strijd wordt het Apollo-beeld op een vitale plaats verminkt. Terug in Delphi wordt deze castratie hoog opgenomen.

zoeken in:
avatar van MXuser
3,0
In het klassieke Griekenland wordt Diomos erop uit gestuurd om een beeld van Apollo, gestolen uit de tempel van Delphi terug te halen. Samen met zijn jongere vriend Aletes trekt hij erop uit om het beeld te vinden. Het voert hen op een reis van jaren door gebieden rond de Golf van Korinthe.

Ik vond het een ontzettend taai boek. De drijfveren van de hoofdpersonen zijn voor ons moderne mensen niet navolgbaar. Ze doortrekken een wereld van bijgeloof, gewoonten, zeden en wetten die even exotisch zijn als die van een verloren beschaving in de Amazone. Je vangt een glimp op van de verstrengeling van politiek en godsdienst. Bovenal is daar de tweestrijd tussen de volgelingen van Apollo en Dionysos. En blijkt aan het einde van zijn leven Diomos wel de juiste god te hebben gekozen om te aanbidden?

Razendknap natuurlijk van Vestdijk om deze vergane wereld op zo'n manier tot leven te wekken.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:58 uur

geplaatst: vandaag om 20:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.