menu

Katalin Utca - Magda Szabó (1969)

Alternatieve titel: De Katalinstraat

mijn stem
3,75 (4)
4 stemmen

Hongaars
Psychologisch

223 pagina's
Eerste druk: Szépirodalmi, Boedapest (Hongarije)

'De Katalinstraat' vertelt het tragische verhaal van drie gezinnen in de Katalinstraat. De roman wordt afwisselend door diverse personages verteld. Zelfs het dode joodse meisje Henriett, dat in 1944 vermoord werd, gaat terug naar de plekken en personen van haar jeugd en creëert haar eigen hiernamaals uit de herinneringen aan haar bruut beëindigde leven. Op deze manier wordt de grens tussen de doden en de levenden opgeheven, zodat de lezer beseft dat de doden meer leven dan de levenden die 'doodgegaan' zijn toen Henriett stierf. Tevergeefs proberen ze hun leven voort te zetten.

zoeken in:
avatar van eRCee
4,0
Een parel, deze van Szabó. De Katalinstraat is een boek over drie gezinnen die hun gemeenschap uiteen gescheurd zien worden door de oorlog, en de rest van hun leven op zoek zijn naar de verloren tijd. Het is een boek over verbondenheid tussen mensen die ontstaat vanuit een gedeeld verleden maar ook door iets wat ongrijpbaar is, het lot wellicht, en die uitstijgt boven liefde. Het is tenslotte een boek over één van deze personages in het bijzonder, Blanka (het boek zou dan ook gemakkelijk de titel Zonder Blanka kunnen dragen...). Deze Blanka blijkt gaandeweg, hoewel ze in veel haar tegenpool is, de rol te vervullen van Emerence in De Deur; degene die zichzelf opoffert voor anderen en daarvoor de straf moet dragen.
Het boek deed me overigens sterk denken aan het werk van Sándor Márai. Niet alleen zijn veel thema’s verwant (met name de bindende kracht van het verleden, waaraan geen personage kan ontsnappen) maar daarnaast zorgt het vlammende proza van Magda Szabó voor een vergelijkbare intensiteit. Prachtig werkt ook het gebruik van de wisselende perspectieven, waardoor het verhaal zich langzaam ontvouwt. Uiteindelijk zijn er echter geen mysteries meer, alleen onvervuldheid en het verlangen naar die ene.

avatar van Pythia
4,0
Helemaal eens met eRCee.
Mooi opgebouwd. Kleine vooruitblikken ondersteunen de voortgang.
Er wordt veel verteld in betrekkelijk weinig woorden. Er komen veel gevoelens aan bod zonder dat het sentimenteel wordt. Het blijft overzichtelijk.
Prachtig boek.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:58 uur

geplaatst: vandaag om 03:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.