menu

The Counterlife - Philip Roth (1986)

Alternatieve titel: Het Contraleven

mijn stem
3,70 (5)
5 stemmen

Engels
Psychologisch

368 pagina's
Eerste druk: Farrar, Straus & Giroux, New York (Verenigde Staten)

'The Counterlife' behandelt het conflict tussen de twee Joodse broers Zuckerman, Nathan (schrijver, satiricus en alter ego van Philip Roth) en Henry (tandarts en zeer degelijk). Wanneer een van hen een zware hartoperatie moet ondergaan, beginnen de verhalen onuitwarbaar door elkaar heen te lopen. Verlaat Henry na zijn operatie nu echt zijn brave leventje om in Israël deel van een Joodse leefgroep uit te gaan maken? Of ondergaat Nathan juist de operatie om met een eigen gezin zo'n braaf leventje op het Engelse platteland te gaan leiden?

zoeken in:
avatar van Olivar Barton
3,0
Ik heb dubbele gevoelens bij dit boek, tevens mijn eerste Roth.

Het concept is erg sterk en de grote lijnen van het boek zijn zeer goed uitgewerkt. De verschillende hoofdstukken zijn zowel aanvullingen als kritiek op elkaar waarbij de schrijver vaak spot met 'zichzelf' in het vorige hoofdstuk, wat het pedante en arrogante taalgebruik een andere dimensie geeft.

De vergaande analyses van Roth zijn op hun best zeer treffend en geven ze stof tot nadenken, vooral de interne strijd bij de verschillende personages. Bij enkele passages had ik zelfs ontzag voor de manier waarop hij bepaalde zaken neerzet.. Anderzijds lijkt het meestal alsof dit boek geschreven werd door een Joodse salon-intellectueel en een onzeker Amerikaans tienermeisje, met ellenlange beschrijvingen van zaken die er niet toe doen, of het eindeloos doordrammen op treffende beschrijvingen waardoor deze een deel van hun glans verliezen, zoals de slotrede bijvoorbeeld.

Voorlopig gaat het bij deze ene Roth blijven.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:57 uur

geplaatst: vandaag om 15:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.