menu

Spieltrieb - Juli Zeh (2004)

Alternatieve titel: Speeldrift

mijn stem
4,03 (16)
16 stemmen

Duits
Psychologisch

451 pagina's
Eerste druk: Schöffling & Co, Frankfurt am Main (Duitsland)

Twee hyperintelligente leerlingen, de 14-jarige Ada en de 18-jarige Alev, tarten hun docenten op het privé-gymnasium Ernst Bloch met retorische vragen, terwijl ze zelf niet kunnen worden teruggepakt, omdat ze nergens in geloven. Ze noemen zich de oervoorvaders van de nihilisten. Goed en kwaad bestaat niet, slechts een spel waarin de ene moraalloze daad wordt uitgespeeld tegen de andere. Een botsing van generaties die nog geen tien jaar uit elkaar liggen.

zoeken in:
avatar van manonvandebron
4,5
Ada is een externe leerling op een middelbare school in Bonn. Ze is intelligent, maar ook brutaal en destructief. Nihilistische opvattingen ontdekt ze door Nietzsche en Musil te lezen. Ze verwerpt de conventionele normen en waarden, gelooft nergens meer in. Dat is een reactie op persoonlijke negatieve ervaringen, maar ook op de actualiteit: 11 september, de Irakoorlog, schietpartijen op middelbare scholen...

Alev deelt z'n naam met de eerste letter van het Hebreeuwse alfabet. Hij is het alfamannetje dat zich opwerpt als leider. Deze homo ludens vat het leven op als een spel, waarin hij mensen manipuleert en gebeurtenissen naar z'n hand zet. Tot de oudere generatie behoort Smutek, een leraar uit Polen. Hij is opgegroeid tijdens de Koude Oorlog, toen de wereld opgedeeld was in twee duidelijke kampen. In de complexere moderne tijd vindt hij z'n weg niet.

Juli Zeh was een tijdlang rechter. Het is dus niet toevallig dat ze in het eerste hoofdstuk een vrouwelijke rechter aan het woord laat, die vindt dat ze om moraalfilosofische redenen geen oordeel kan vellen. De schrijfster beschouwt alledaagse zaken vanuit een verrassende invalshoek, en springt naadloos heen en weer tussen highbrow en lowbrow. Het is een eigenzinnige portrettering van een generatie jongeren zonder idealen.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:26 uur

geplaatst: vandaag om 18:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.