menu

Berichten om Bestwil, Gevolgd door Finimeuble - Gust Gils (1968)

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Nederlands
Verhalenbundel
Humoristisch / Sociaal

121 pagina's
Eerste druk: Meulenhoff, Amsterdam (Nederland)

Zijn bundel paraproza 'Berichten om bestwil' bestaat uit reeksen korte stukjes. Gils ontwikkelt een systeem van absurde redeneringen en tegendraadse bedenkingen, die formeel wel kloppen en aan de wetten van de logica voldoen, maar thematisch de bestaande ordening ontwrichten. Hij ontmaskert de maatschappij, en doet dat als een buitenstaander die op afstand elke poging tot structurering gadeslaat en grinnikend verslaat.

zoeken in:
avatar van cortez
3,0
Bizar bundeltje met zogenaamde paraproza van Gust Gils.
Paraproza? In de nabeschouwing lezen we het volgende:

'Paraproza is wel eens omschreven als het genre waarin de bestaande orde wordt verstoord volgens de wetten van de logica. Je zou kunnen stellen dat de logica tot het uiterste wordt doorgedreven en in het veld van de satire, het surreële en het groteske terechtkomt'

Wat moet je je hierbij voorstellen? Eigenlijk zijn het korte tekstfragmentjes, meestal met een grappige pointe, die vaak vrij literair zijn opgesteld. Ze lezen leuk weg, maar meer ook niet.

Enkele voorbeelden:

Berichten om bestwil:
9) Het is niet omdat de aanzet van een grove houtzaag op de delikate snaren van een viool al te stakkato is dat je een van olie druipende glazen staaf als de ideale strijkstok moet beschouwen.

De entomoloog en zijn broederschap:
13) Zij hadden van de evolusieleer gehoord maar wilden zelf ondervinden of het waar was- en alle vissen uit de zee wierpen zich op het droge kropen zo goed ze konden zo ver mogelijk het binnenland in - om daar dan te kreperen en uitgestrekte gebieden van de vasteland te overdekken met de meest giganteske rottevisbrij van de wereldgeschiedenis waar hemeltjelief de hele planeet naar stonk zelfs de meest verwijderde uithoeken van het ijzige Antarktika sloegen er groen en paars van uit - En alle vissers die bot vingen voortaan.

7)Het woord, waarmee in zijn taal alleen maar 'improvizeren op de dwarsfluit' werd bedoeld, was zo onmogelijk lang dat het helemaal onder de vlooien en luizen en pissebedden zat eer hij ooit was uitgesproken.

Finimeuble:
Je suis, donc plus besoin de penser

Een honderd meter lange garendraad in evenwicht zetten op één van zijn uiteinden is een bezigheid waarbij men van veel geduld en weinig duizeligheid blijk moet geven.

Pupulupu! Haan die geen K kan uitspreken.

Hij was geen analfabeet. Maar het scheelde weinig. Het ontsijferen van één. Enkele letter. Vroeg hem. Drie. Tot vier. Uur. Gekon. Sen. Treerde. Denk. Arbeid.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:34 uur

geplaatst: vandaag om 15:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.