menu

Under the Dome - Stephen King (2009)

Alternatieve titel: Gevangen

mijn stem
4,00 (150)
150 stemmen

Engels
Griezel / Thriller

1074 pagina's
Eerste druk: Simon & Schuster, New York (Verenigde Staten)

Op een heel normale, mooie zaterdag wordt het dorp Chester's Mill in Maine plotseling op onverklaarbare wijze afgesloten van de rest van de wereld door een onzichtbaar krachtveld. Een vliegtuig slaat erop te pletter en de hand van een vrouw wordt afgehakt, terwijl zij in de tuin aan het werk is, als de "koepel" erop neerdaalt. De inwoners van de gemeente worden gescheiden van hun familie in naburige plaatsen en mensen verongelukken als zij met hun auto's tegen de barrière aan rijden. Niemand heeft er een idee van wat deze barrière is, waar ze vandaan komt, en of en wanneer ze ooit zal verdwijnen. Dale Barbara, een Amerikaanse veteraan uit de oorlog in Irak en nu kok, slaat de handen ineen met een paar onverschrokken burgers: Julia Shumway, eigenaresse van de plaatselijke krant, de assistent van een arts uit het ziekenhuis, een vrouw en drie dappere kinderen. Tegenover hen staan Grote Jim Rennie, een politicus die nergens voor terugdeinst, zelfs niet moord, om de macht in handen te houden, en zijn zoon, die een afschuwelijk geheim verborgen houdt. Maar hun grootste vijand is de Koepel zelf. En ze hebben niet alleen niet veel tijd meer, die loopt zelfs af...

zoeken in:
avatar van DMF
4,5
DMF
Nou, aan mij de eer om de eerste stem op Under the Dome uit te brengen. Ik geef direct de volle mep.

Na King's eerdere zeer volumineuze boeken The Stand (****½) en It (*****) is Under the Dome opnieuw een project waar menig leesuurtjes in gaan zitten. Leesuurtjes met plezier.

De cover is schitterend. De geplastificeerde Dome geeft een mooi effect aan de cover. Wanneer je het boek openslaat loop je al gauw tegen een plattegrond aan van het plaatsje Chester's Mill; plaats van handelen in dit verhaal. Wat volgt is een lijst aan karakters van een kleine tweeënhalve pagina's. Dat belooft wat.

Het begin van pakweg 100 pagina's is weer in de ouderwetse stijl van King. Snel en meedogenloos. De introductie van de Dome is indrukwekkend ook al is het niet meer dan een 'waas' dat het verhaal mogelijk maakt.. Daarna spitst King zich eens niet op een klein groepje personages, maar pakt hij hier en daar een groep en volgt hun ontwikkelingen. Dit leidt tot bijzonder aantrekkelijke subplots.

De vaart verdwijnt geen moment uit het boek. Alle personages hebben een interessant verhaal en er is voldoende stof tot discussie in het plaatsje. De badguys wisten echt het bloed onder mijn nagels vandaan te halen; erg knap gedaan van King! Vooral de manier waarop Grote Jim Rennie zich gedroeg was zo frustrerend, zelfs voor een lezer. De manier waarop hij Barbie de vier moorden in de schoenen schoof - en vrijwel de hele bevolking daarvan wist te overtuigen - is geniaal gedaan door King.
Ik leefde ook erg mee met de goedzakken in het verhaal. Alles wat zij meemaakten las ik in een roes; bijzonder knap geschreven.

Langzaam maar zeker knoopt King alle losse eindjes aan elkaar. Er volgt een climax, waar King toch weer even bovennatuurlijk moet doen (je roots verloochenen doe je niet), maar dat stoorde mij totaal niet. Met het einde kon ik prima leven.

De gelijkenis met The Stand is niet onterecht; naast de dikte van het boek, komt ook in Under the Dome een immense explosie voor die talloze personages plots wegvaagt - net als in The Stand.
De meest belangrijke verwijzing in het boek is in mijn opinie naar die andere dikke pil: It. Op de stralingszender zit een vreemd logo (zie pagina 671 van de Nederlandse paperback). Dat logo zat óók op de deur van It in het gelijknamige boek. It kwam uit een bepaald macroversum; voor mij is dit het bewijs dat de Dome ook uit een ander universum komt, wat ook enigszins doorsijpelt in de rest van het verhaal.

Na de wat minder overtuigende werken in de laatste jaren, toont King aan dat hij echt nog niet met pensioen hoeft. Under the Dome is, ondanks zijn lengte, een boek met een geweldig en sterk geschreven verhaal en heeft mij helemaal weten te overtuigen.

*****

avatar van Juno
4,5
Wederom een ijzersterk verhaal van King, helaas vond ik het einde iets minder. Kreeg zelf het gevoel dat er na zoveel pagina's alsnog een oorzaak voor de koepel moest worden gezocht. Verhaal doet enigszins aan 'the Stand' denken maar is toch weer een genot om te lezen. 4,5 sterren door het (in mijn ogen) zwakke einde.

avatar van Maikel
4,5
Ik heb 'm vanochtend uitgelezen in een 'leesspurt' zoals ik dat wel vaker heb als ik het einde van een boek nader. Het tempo waarmee ik Gevangen las was over de gehele linie overigens erg hoog. In een enkele leessessie tussen de vijftig en honderd pagina's lezen vind ik een opmerkelijke persoonlijke prestatie. Het geeft aan dat King mij heeft kunnen boeien. Desondanks kende het boek wat minder interessante passages, wat deels kan worden toegeschreven aan de spanningsopbouw. Vaak wilde ik de afloop van een belangrijke gebeurtenis weten, maar schakelde King eerst over naar een andere verhaallijn.

En ja, zo houd je de lezer aan het lezen en King slaagt hierin met glans. Ook laat hij regelmatig enkele duidelijke suggesties vallen (In de trant van: "Er zouden weldra nog meer vreselijke gebeurtenissen volgen."). De spanning is dus prima. Toch laat King heel af en toe wat steekjes vallen. Ik bevind me in het kamp die het einde en de verklaring wat tegen vond vallen. Bovendien vond ik de al eerder aangehaalde conclusie van Rusty met betrekking tot een moordwapen wat ver gezocht. De cultuurverwijzingen waren leuk en verrassend up-to-date, maar ik kon me niet vinden in de (overigens spaarzame) verwijzingen naar terroristen en 9/11. Kwestie van smaak, maar hiermee kon King me niet overtuigen. Tot slot vond ik de ommekeer in het denken van Carter wat plotseling. Zijn negatieve gedachten jegens Big Jim kwamen voor mij wat uit de lucht vallen. Hij behoudt zijn onsympathieke houding, waardoor hij in het slechterikenkamp blijft, maar ik kan niet mee gaan in het idee dat hij pas op het bittere eind inziet wat voor man Big Jim is. Misschien kwam dat ook door de levensbedreigende situatie waarin zij verkeerden, maar dan had ik liever gezien dat Carten zijn kritiek op het bazige karakter van Big Jim achterwege had gelaten.

Het feit dat ik het boek nu 'mis' geeft wel aan dat ik toch erg genoten heb van het verhaal, de personages en de gebeurtenissen. Eerlijk gezegd zou ik het niet erg hebben gevonden als het boek wat langer door zou gaan. Dat gezegd te hebben, blijf ik toch bij een zuinige vier sterren, dat zeker geen slechte score is, maar wel ruimte laat voor een eventuele verhoging.

avatar van LaSiDoDo
3,0
In vergelijking met eerdere werken van S.King bleef ik op mijn honger zitten.
Het boek bevatte wel spannende passages en personages werden ook voldoende uitgediept. Toch ontbrak het mij aan intense spanning die ik hoopte te vinden.
Mijn quotatie hield ik dan ook op "middelmatig" voor dit werk.

3,0
Vond het redelijk ongeloofwaardig hoe zo'n intens slechte wethouder als Jim Rennie zo populair kon zijn bij het grootste gedeelte van de bevolking.

avatar van james_cameron
4,5
Geweldig boek, massief en meeslepend. De opzet is intrigerend, de uitwerking zeer bevredigend, resulterend in een ijzingwekkende climax. King werkt de verschillende personages, en dat zijn er nogal wat, op sublieme wijze uit. Indrukwekkend.

avatar van Donkerwoud
4,0
Stephen King weet op een knappe manier een rampenscenario te creëren tot iets wat de onderliggende psychologie van de karakters blootgeeft. Het boek weet zowel de omvang van de Dome te verbeelden als in te zoomen op de psyche van karakters die aan verschillende kanten van het morele spectrum staan. Hierbij helpt het ten zeerste dat zijn karakters, of ze nou goed of slecht zijn, van de soort zijn waar je van gaat houden. Ik heb zelden zo genoten van een schurk als Jim Rennie, die op bijna cartooneske wijze alles in zich heeft dat verdorven, hypocriet en angstaanjagend is aan de mensheid. Aan de andere kant heb ik net zo goed ook een zwak voor sympathieke figuren als Barbie, Julia Shumway, Rusty, Sam Vendreaux en de vele andere inwoners van Chester´s Mill. Het levert een sympathieke achtbaanrit op die van spannende situatie naar spannende situatie gaat. Misschien dat dat ook wel mijn enige kritiek op de roman is; het is net iets te glad geschreven als een soort Hollywood blockbuster op papier.

avatar van AOVV
4,5
Indrukwekkend verhaal van Stephen King (en ja, de hieruit gedistilleerde TV-serie wijkt hier wel behoorlijk van af, en is ook fletser naar mijn mening), dat me meteen in zijn greep had. Ik kan er wel begrip voor opbrengen dat hij dit ambitieus project in eerste instantie na enkele weken aan de kant schoof, want het is bijzonder groots van opzet, en dat neemt de bijbehorende risico's met zich mee.

Gelukkig heeft hij zich hier toch weer aangezet (hij was het manuscript kwijt met de reeds voltooide pagina's, maar kon die naar eigen zeggen bijna helemaal uit zijn geheugen terug opdiepen); het resultaat mag er namelijk wezen. King heeft een knap staaltje allround schrijverij ten beste gegeven met deze roman, die veel verder gaat dan "Griezel/Thriller", zoals het hier op BoekMeter staat. De personages zijn levendig en worden mooi uitgediept, en enkele scènes zijn ijzersterk neergeschreven (zoals bijvoorbeeld de voedselrellen); je wordt op die manier helemaal in het verhaal en de gebeurtenissen in Chester's Mill getrokken.

Doordat de Koepel ervoor zorgt dat het stadje van de buitenwereld wordt afgesneden, wordt het al snel duidelijk dat het een wereldje op zich zou worden, en als jongeman met een zekere interesse in de menselijke psyche, was ik zeer nieuwsgierig naar wat er komen zou. Ik heb de TV-serie die hierop gebaseerd is gevolgd, maar verwachtte van Stephen King toch wel een pak meer; dat is er ook helemaal uitgekomen.

Dát gegeven (de Koepel) heeft King uitermate knap uitgewerkt; de maatschappelijke verhoudingen kwamen compleet bloot te liggen, we kregen te maken met een stelselmatig radicaliserende samenleving, onder leiding van een nietsontziende tiran in de persoon van Big Jim Rennie, die niets voor zichzelf, maar alles in het belang van de gemeente deed. Hij stond echter langs alle kanten, maar wist door allerlei slimmigheden toch de mensen voor zijn kar te spannen.

Een roman, kortom, met veel ambitie, maar ook veel inleving en overtuigingskracht geschreven. Als ik dan toch één minpuntje zou moeten aanduiden, is het de finale, die, geloof het of niet, wat langer had mogen duren. De verklaring die King geeft voor de Koepel is aannemelijk, en niet eens zo vergezocht, maar dit had hij wat mij betreft toch wat uitgebreider kunnen behandelen.

4,5 sterren voor dit bijna-meesterwerk.

3,5
Heerlijk boek om te lezen. De opening is geniaal en zorgt er voor dat je direct in het verhaal wordt gezogen. De opbouw van de karakters is zeer uitgebreid, zoals we van King gewend zijn. Hij is als geen ander in staat om zijn karakters gevoelens van herkenning, meelevendheid of haat op te laten roepen. Tot aan "pak hem beet" pagina 900 had ik constant het gevoel aan een top boek bezig te zijn. Daarna gaat het voor mij helaas toch een beetje mis. Het plot kan ik nog wel hebben, maar de explosie en alles wat er uit voort komt laat me toch met een enigszins onbevredigend gevoel achter. Desondanks met zeer veel plezier gelezen en een dikke *** 1/2 waardering.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:27 uur

geplaatst: vandaag om 12:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.