menu

Under the Dome - Stephen King (2009)

Alternatieve titel: Gevangen

mijn stem
3,99 (159)
159 stemmen

Engels
Griezel / Thriller

1074 pagina's
Eerste druk: Simon & Schuster, New York (Verenigde Staten)

Op een heel normale, mooie zaterdag wordt het dorp Chester's Mill in Maine plotseling op onverklaarbare wijze afgesloten van de rest van de wereld door een onzichtbaar krachtveld. Een vliegtuig slaat erop te pletter en de hand van een vrouw wordt afgehakt, terwijl zij in de tuin aan het werk is, als de "koepel" erop neerdaalt. De inwoners van de gemeente worden gescheiden van hun familie in naburige plaatsen en mensen verongelukken als zij met hun auto's tegen de barrière aan rijden. Niemand heeft er een idee van wat deze barrière is, waar ze vandaan komt, en of en wanneer ze ooit zal verdwijnen. Dale Barbara, een Amerikaanse veteraan uit de oorlog in Irak en nu kok, slaat de handen ineen met een paar onverschrokken burgers: Julia Shumway, eigenaresse van de plaatselijke krant, de assistent van een arts uit het ziekenhuis, een vrouw en drie dappere kinderen. Tegenover hen staan Grote Jim Rennie, een politicus die nergens voor terugdeinst, zelfs niet moord, om de macht in handen te houden, en zijn zoon, die een afschuwelijk geheim verborgen houdt. Maar hun grootste vijand is de Koepel zelf. En ze hebben niet alleen niet veel tijd meer, die loopt zelfs af...

zoeken in:
avatar van DMF
4,5
DMF
Linntje schreef:
Zalig boek!!! Echt zijn allerbeste! Vond het zo jammer dat ik het al uit had. Ga nu beginnen aan The Stand en hoop dat die net zo spannend is natuurlijk!! Dikke 5*


The Stand is eigenlijk een beetje Under the Dome in het groot. Daar ga je zeker plezier aan beleven!
Al moet ik zeggen dat Under the Dome op mijn lijstje misschien nog wel hoger komt te staan dan The Stand.

avatar van Ravenwood
5,0
Nou, gisternacht om 02:15 had ik hem dan eindelijk uit, ik wou gisteren niet stoppen tot ik hem uit had. En wat een boek was dit, prachtig gewoon.

Ik leefde echt mee met de "goede" personages, en verachte de bad-guys. Iets wat ik nog niet heb mee gemaakt in boeken. Vooral hoe Dale Barbara is beschreven vind ik erg goed, want hij wordt zo beschreven, dat bijna iedereen zichzelf als Barbie ziet, als jullie begrijpen wat ik bedoel.

Toen het vuur begon, toen dacht ik echt van "oh dit is een allesvernietigende einde, iedereen gaat dood en klaar is kees. maar gelukkig was dit niet het geval, en werd het einde heel mooi, alleen vond ik het stuk van Julia in het kastje een beetje raar, maar uiteindelijk snapte ik het wel.

Al met al het mooiste katoenplukkend boek wat ik gelezen heb, samen met Harry Potter and the Deathly Hallows, maar deze was toch een halve punt mooier.

(*****5)

Nu is The Lost Symbol - Dan Brown aan de beurt, en daarna The Stand!

avatar van cowboyveeman
5,0
Ik ben nu met deze boek bezig. Ben helemaal in de verhaal!!

avatar van Dr Channard
4,5
Ben al een klein beetje over de helft. Ik zit rond pagina 500, maar het verhaal is gewoon geweldig !

avatar van Dr Channard
4,5
Ik heb het boek eindelijk uitgelezen en ik ben tevreden.

Want wat begon als een redelijk goedkoop en smerig verhaaltje, leidde uit tot een hard maar pakkend verhaal.

Het begin van het verhaal vond ik meer op een bloederige cliché-hollywoodfilm lijken. De introductie van de koepel was smerig maar gewoontjes.

Het boek begon mij pas te bekoren als de bevolking wist dat ze gevangen waren. King springt van de ene situatie naar de andere (wat niet vreemd is voor een roman met zoveel personages) met telkens een leuke twist. Dat maakt de roman Gevangen zo leuk. King beschrijft vele situaties en daarom is het boek zo dik, maar toch waren elk van deze situaties erg interessant, spannend maar soms ook zeer hard.

Als je naar de inhoud van het boek kijkt, concludeer je dat dit weer een fantasie-roman gaat worden. Maar niets is minder waar want buiten de koepel (en het ontstaan ervan) is bijna alles realistisch te noemel. Het is gewoon prachtig hoe Stephen King het leven beschrijft van een bevolking, wiens stadje ten onder gaat.

De hoofdpersonages waren stuk voor stuk interessante karakters. Een dikke pluim voor de slechterik in het boek. Het is één van de grootste schurken die ik ooit heb meegemaakt in een boek.

Het einde is gelukkig niet zo open als sommige andere King boeken. Dat is maar goed ook , want na al die gebeurtenissen van verderf en verdriet verwacht je toch iets vreugdevol op het einde.

Gevangen is één van King zijn beste boeken. Het cijfer schommelt bij mij nog tussen de 4* en de 4.5* want ik twijfel of dit boek beter is dan Bezeten Stad. Ik ga Bezeten Stad nog eens lezen en dan weet ik je meer te vertellen. Nu krijgt het boek van mij een dikke 4* en komt zeker in de top 5 Stephen King boeken terecht.

avatar van Juno
4,5
Wederom een ijzersterk verhaal van King, helaas vond ik het einde iets minder. Kreeg zelf het gevoel dat er na zoveel pagina's alsnog een oorzaak voor de koepel moest worden gezocht. Verhaal doet enigszins aan 'the Stand' denken maar is toch weer een genot om te lezen. 4,5 sterren door het (in mijn ogen) zwakke einde.

avatar van Dr Channard
4,5
Verhoog dit boek naar 4.5*. Ik ben nu bezig in het boek Bezeten Stad en nu ik het allemaal weer heb opgefrist, vind ik Gevangen beter. Gevangen staat bij mij op de vierde plaats. Na bezeten stad ga ik ook nog eens Misery lezen. Misschien komt Gevangen dan wel op de derde plaats terecht.

vermeerf
Erg goed boek van King dat zich wat mij betreft kan meten met De Beproeving. Het verhaal begint met een klap (letterlijk) en King geeft je daarna bijna geen adempauze meer, het boek leest als een sneltrein.

Geweldige personages (Grote Jim is schitterend uitgewerkt) en een zeer bevredigend einde. Ik vind persoonlijk de verklaring van wat De Koepel is wel goed gevonden. Topper!

4,5
Iemand trouwens de kleine verwijzing naar "N." uit "Just after sunset" opgevallen?

Aan het einde van dat verhaal wordt er een krantenartikel geciteerd. Geschreven door: Julia Shumway

avatar van Jasper
4,0
Alles hangt met alles samen in het King-universum.

Ik kan niets anders zeggen dan dat 'Gevangen' ontzettend spannend is en de lengte geen afbreuk doet aan de gebeurtenissen. Sterker nog: het hand nog wel 500 pagina's door kunnen gaan.
De slechterik, Jim Rennie, is echt fenomenaal. Fantastisch vormgegeven bad-guy die iedereen zo voor zich ziet. Ook het begin was (want ja, het blijft natuurlijk ongeloofwaardig) erg sterk.
Soms is het hier en daar wel gekunsteld. Dat schrijft King ook in zijn nawoord: hij liep tegen allerlei technische zaken op.
Aan het begin dacht ik: wat raar dat die Koepel helemaal niets doorlaat behalve heel zwak een beetje lucht. Later weet je dus dat King dat gedaan heeft om op het einde zijn hoofdpersonen in leven te houden. Ook is het bewijs van die gulden knuppel waarmee Rennie Coggins vermoordde (dat zou Rusty zien aan sporen op z'n schedel) niet heel geloofwaardig.
Desondanks: briljant spannend en eigenlijk ook een hele sterke politieke satire.

5,0
Na 'Duma' was Stephen King weer terug op het oude spoor ('Colorado Kid' was zeker niet verkeerd, maar toch onder het niveau), en met 'Under the Dome' heeft Stephen King, naar mijn mening, weer een briljant boek geschreven, dat zeker de potentie heeft een klassieker te worden!

avatar van Dridge
3,5
Lang geleden dat ik een Kingboek gelezen heb.
vroeger las ik alles van hem en vond alles geweldig , ik ben nu wat minder enthousiast.
Het einde vond ik behoorlijk teleurstellend.
Er zitten zoveel personages in dit boek gepropt dat het op den duur wat ging vervelen.

avatar van moviemeterman
4,0


Pas op met het lezen van dit artikel.
Bevat spoilers!

avatar van Zelva
moviemeterman schreef:
(quote)


Pas op met het lezen van dit artikel.
Bevat spoilers!


Ik zie ze niet, al heb ik het boek niet gelezen.

avatar van DMF
4,5
DMF
Mwoah, de passage "Het nieuwste boek van King gaat over een vakantieoord in de Amerikaanse staat Maine dat getroffen wordt door onzichtbare buitenaardse krachten" verklapt iets over the Dome, maar als mega-spoiler kun je dit niet markeren.

StephenKingfan
Jawel. vind ik wel. Want op het eind weet je pas waardoor de koepel er is!

avatar van Zelva
Oké, ik heb even een waarschuwing erbij geplaatst.

avatar van moviemeterman
4,0
Zelva schreef:
Oké, ik heb even een waarschuwing erbij geplaatst.


Thanks

4,5
Na Duma het 2e recente boek dat ik van King heb gelezen, na hem een aantal jaren genegeerd te hebben. Ouderwets goed. Het einde (de buitenaardse wezens) is niet het meeste geloofwaardige deel, maar dat vergeven we King maar. De koepel moet toch ergens vandaan komen. . Al met al een katoenplukkend goed boek.

Vlas
€8 bij bol.com voor de engelstalige editie! Meteen bestelt, al is het de vraag of ik er doorheen zal komen in een het engels.

avatar van s0njaa
4,0
Ik ben nu aan het lezen.. Krijg echt haatgevoelens voor "Grote Jim" ..

avatar van Maikel
4,5
Ik heb 'm vanochtend uitgelezen in een 'leesspurt' zoals ik dat wel vaker heb als ik het einde van een boek nader. Het tempo waarmee ik Gevangen las was over de gehele linie overigens erg hoog. In een enkele leessessie tussen de vijftig en honderd pagina's lezen vind ik een opmerkelijke persoonlijke prestatie. Het geeft aan dat King mij heeft kunnen boeien. Desondanks kende het boek wat minder interessante passages, wat deels kan worden toegeschreven aan de spanningsopbouw. Vaak wilde ik de afloop van een belangrijke gebeurtenis weten, maar schakelde King eerst over naar een andere verhaallijn.

En ja, zo houd je de lezer aan het lezen en King slaagt hierin met glans. Ook laat hij regelmatig enkele duidelijke suggesties vallen (In de trant van: "Er zouden weldra nog meer vreselijke gebeurtenissen volgen."). De spanning is dus prima. Toch laat King heel af en toe wat steekjes vallen. Ik bevind me in het kamp die het einde en de verklaring wat tegen vond vallen. Bovendien vond ik de al eerder aangehaalde conclusie van Rusty met betrekking tot een moordwapen wat ver gezocht. De cultuurverwijzingen waren leuk en verrassend up-to-date, maar ik kon me niet vinden in de (overigens spaarzame) verwijzingen naar terroristen en 9/11. Kwestie van smaak, maar hiermee kon King me niet overtuigen. Tot slot vond ik de ommekeer in het denken van Carter wat plotseling. Zijn negatieve gedachten jegens Big Jim kwamen voor mij wat uit de lucht vallen. Hij behoudt zijn onsympathieke houding, waardoor hij in het slechterikenkamp blijft, maar ik kan niet mee gaan in het idee dat hij pas op het bittere eind inziet wat voor man Big Jim is. Misschien kwam dat ook door de levensbedreigende situatie waarin zij verkeerden, maar dan had ik liever gezien dat Carten zijn kritiek op het bazige karakter van Big Jim achterwege had gelaten.

Het feit dat ik het boek nu 'mis' geeft wel aan dat ik toch erg genoten heb van het verhaal, de personages en de gebeurtenissen. Eerlijk gezegd zou ik het niet erg hebben gevonden als het boek wat langer door zou gaan. Dat gezegd te hebben, blijf ik toch bij een zuinige vier sterren, dat zeker geen slechte score is, maar wel ruimte laat voor een eventuele verhoging.

avatar van s0njaa
4,0
Eindelijk uitgelezen!

Boek met een sneltreinvaart!
heerlijk dat king tenminste geen kinderen spaart onder de doden
Wat ik wel jammer vind is het einde. Smeekbeden laten de koepel verdwijnen, misschien had dat gedeelte iets anders gekunt [\spoiler]

Ondanks het einde heb ik me prima vermaakt met dit boek!

3,0
Naar aanleiding van de vele lovende reacties hier ben ik dit boek gaan lezen, ondanks dat ik nooit zo'n fan ben geweest van S.K. Boek is mij dan ook tegengevallen. Ik vond het vaak langdradig en vaak ook behoorlijk voorspellend. Het einde vond ik nog wel het meest teleurstellende . Echter de personages zijn wel erg goed beschreven en de omgang met elkaar in een crisis situatie vond ik ook behoorlijk realistisch. Toch hou ik er wel een gevoel van "een waste of time" aan over. Jammer, voortaan toch maar geen uitstapjes naar S.K. meer..

avatar van cowboyveeman
5,0
Amazing!
Hoe Stephen King de maatschappelijke/ecologische probleem in de boek schreef, zo geloofwaardig en knap!
De einde kon inderdaad beter, maar het verpestte de verhaal niet!
Dat is nou de boek dat iedereen het moet lezen!

3,5
WOW meer dan 1000 pagina's

Brunniepoo
Zeer veelbelovend begin maar een waardeloos einde. Eigenlijk best een typisch Stephen King-boek dus...

3,0
Dridge schreef:
Lang geleden dat ik een Kingboek gelezen heb.
vroeger las ik alles van hem en vond alles geweldig , ik ben nu wat minder enthousiast.
Het einde vond ik behoorlijk teleurstellend.
Er zitten zoveel personages in dit boek gepropt dat het op den duur wat ging vervelen.


Ook ik heb alle boeken van King in mijn kast staan. Iedere nieuwe titel die uit kwam werd aangeschaft en verslonden. De laatste boeken van King stelden mij echter steeds meer teleur en heb daarna jaren niets meer van hem gelezen. Door de lovende kritieken was ik toch weer nieuwsgierig geworden, maar ook dit verhaal heeft mij niet gepakt en ik sluit mij in dat verband aan bij de mening van Dridge.

avatar van Donna Tartt
.... ik ga mij eraan wagen, heb het geleend van De Bieb......

4,5
Geweldig boek van King. Halverwege zakte mijn leestempo even in, maar dat werd daarna weer flink opgevoerd. King houdt er blijkbaar van om het isolement van z'n personages op z'n lezers over te brengen, iets wat ik ook al ervaarde bij het lezen van The Shining, Misery en De Spelbreker maar nu helemaal groots en beklemmend op je over komt in de vorm van het energieveld over Chester's Mill waarin vele personages vast zitten.

Toch ook wel 1 van de grofste verhalen van King. Het netwerk van personages en de chaotische ontwikkelingen deden me overigens meer aan Needful Things/De Noodzaak denken dan aan The Stand. Het einde vond ik overigens wel mooi. Omdat ik al veel Kings heb gelezen en toch ook veel herhalingselementen tegenkwam wil ik niet de maximale score voor deze pil geven. 4,5

Gast
geplaatst: vandaag om 11:05 uur

geplaatst: vandaag om 11:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.