menu

Under the Dome - Stephen King (2009)

Alternatieve titel: Gevangen

mijn stem
3,98 (162)
162 stemmen

Engels
Griezel / Thriller

1074 pagina's
Eerste druk: Simon & Schuster, New York (Verenigde Staten)

Op een heel normale, mooie zaterdag wordt het dorp Chester's Mill in Maine plotseling op onverklaarbare wijze afgesloten van de rest van de wereld door een onzichtbaar krachtveld. Een vliegtuig slaat erop te pletter en de hand van een vrouw wordt afgehakt, terwijl zij in de tuin aan het werk is, als de "koepel" erop neerdaalt. De inwoners van de gemeente worden gescheiden van hun familie in naburige plaatsen en mensen verongelukken als zij met hun auto's tegen de barrière aan rijden. Niemand heeft er een idee van wat deze barrière is, waar ze vandaan komt, en of en wanneer ze ooit zal verdwijnen. Dale Barbara, een Amerikaanse veteraan uit de oorlog in Irak en nu kok, slaat de handen ineen met een paar onverschrokken burgers: Julia Shumway, eigenaresse van de plaatselijke krant, de assistent van een arts uit het ziekenhuis, een vrouw en drie dappere kinderen. Tegenover hen staan Grote Jim Rennie, een politicus die nergens voor terugdeinst, zelfs niet moord, om de macht in handen te houden, en zijn zoon, die een afschuwelijk geheim verborgen houdt. Maar hun grootste vijand is de Koepel zelf. En ze hebben niet alleen niet veel tijd meer, die loopt zelfs af...

zoeken in:
avatar van franso
1,5
Een King verhaal waar ik maar niet doorheen kan komen (evenals de tv serie). Een leuk gegeven, maar de personages heb/krijg ik helemaal niets mee.

TV-serie was wel vermakelijk. Ben benieuwd naar het boek. Iemand die beide heeft gezien/gelezen een idee of ze significant afwijken?

avatar van Donkerwoud
4,0
Einde schijnt sowieso radicaal af te wijken.

avatar van AOVV
4,5
Indrukwekkend verhaal van Stephen King (en ja, de hieruit gedistilleerde TV-serie wijkt hier wel behoorlijk van af, en is ook fletser naar mijn mening), dat me meteen in zijn greep had. Ik kan er wel begrip voor opbrengen dat hij dit ambitieus project in eerste instantie na enkele weken aan de kant schoof, want het is bijzonder groots van opzet, en dat neemt de bijbehorende risico's met zich mee.

Gelukkig heeft hij zich hier toch weer aangezet (hij was het manuscript kwijt met de reeds voltooide pagina's, maar kon die naar eigen zeggen bijna helemaal uit zijn geheugen terug opdiepen); het resultaat mag er namelijk wezen. King heeft een knap staaltje allround schrijverij ten beste gegeven met deze roman, die veel verder gaat dan "Griezel/Thriller", zoals het hier op BoekMeter staat. De personages zijn levendig en worden mooi uitgediept, en enkele scènes zijn ijzersterk neergeschreven (zoals bijvoorbeeld de voedselrellen); je wordt op die manier helemaal in het verhaal en de gebeurtenissen in Chester's Mill getrokken.

Doordat de Koepel ervoor zorgt dat het stadje van de buitenwereld wordt afgesneden, wordt het al snel duidelijk dat het een wereldje op zich zou worden, en als jongeman met een zekere interesse in de menselijke psyche, was ik zeer nieuwsgierig naar wat er komen zou. Ik heb de TV-serie die hierop gebaseerd is gevolgd, maar verwachtte van Stephen King toch wel een pak meer; dat is er ook helemaal uitgekomen.

Dát gegeven (de Koepel) heeft King uitermate knap uitgewerkt; de maatschappelijke verhoudingen kwamen compleet bloot te liggen, we kregen te maken met een stelselmatig radicaliserende samenleving, onder leiding van een nietsontziende tiran in de persoon van Big Jim Rennie, die niets voor zichzelf, maar alles in het belang van de gemeente deed. Hij stond echter langs alle kanten, maar wist door allerlei slimmigheden toch de mensen voor zijn kar te spannen.

Een roman, kortom, met veel ambitie, maar ook veel inleving en overtuigingskracht geschreven. Als ik dan toch één minpuntje zou moeten aanduiden, is het de finale, die, geloof het of niet, wat langer had mogen duren. De verklaring die King geeft voor de Koepel is aannemelijk, en niet eens zo vergezocht, maar dit had hij wat mij betreft toch wat uitgebreider kunnen behandelen.

4,5 sterren voor dit bijna-meesterwerk.

wavanbuuren
Heerlijk boek om te lezen. De opening is geniaal en zorgt er voor dat je direct in het verhaal wordt gezogen. De opbouw van de karakters is zeer uitgebreid, zoals we van King gewend zijn. Hij is als geen ander in staat om zijn karakters gevoelens van herkenning, meelevendheid of haat op te laten roepen. Tot aan "pak hem beet" pagina 900 had ik constant het gevoel aan een top boek bezig te zijn. Daarna gaat het voor mij helaas toch een beetje mis. Het plot kan ik nog wel hebben, maar de explosie en alles wat er uit voort komt laat me toch met een enigszins onbevredigend gevoel achter. Desondanks met zeer veel plezier gelezen en een dikke *** 1/2 waardering.

Lekker leesvoer tot inderdaad een bladzijde of 900.... Daarna weer een grote boem en het einde van de slechteriken en het overleven van de goede... Alle King-clichés worden uit de kast gehaald: van godsdienstwaanzin tot slimme kinderen. Desondanks heb ik me prima vermaakt met Under the Dome.

avatar van Pleun
3,0
Ben nu op 30% ongeveer maar het is een moeizame bevalling. De personages vind ik niet leuk en de voortdurende bijdehante dialogen van al die stereotype personages gaan wat vervelen. Vraag me af of ik deze uit ga lezen. Dat deze van King zo'n hoge beoordeling krijgt begrijp ik niet zo goed.

avatar van Pleun
3,0
Nou, dat was dan Under the Dome. Blij dat ik ervan af ben, het is het eerste boek van Stephen King dat ik niet met plezier heb gelezen. Mijn eerste kritiekpunt is dat het veel te lang is. Op een gegeven moment kwam ik erachter dat ik niks wezenlijks van het verhaal miste wanneer ik stukken oversloeg.

Verder zijn er veel te veel personages, waarbij het overgrote deel bestaat uit domme boeren en een iets minder groot deel uit wrede domme boeren. Ik vond hen allemaal niet zo interessant.

Dan de typische 'King-dialogen'.. normaal gesproken kan ik die wel waarderen maar ik vond al die snedige..cynische..ironische dialoogjes en innerlijke monologen een beetje teveel van het goede. Vermoeiend. Dat heb ik niet eerder gehad bij Stephen King maar nu vond ik het niet leuk.

De vergelijking is gemaakt met Lord of the Flies: wanneer mensen het in een van de buitenwereld afgesloten gemeenschap met elkaar moeten zien te rooien, vervallen zij in chaos en wreedheid en worden karaktereigenschappen uitvergroot..zowel goede als slechte. Maar hoe 'realistisch' een scenario als in Under the Dome is daar kan je behoorlijk over van mening verschillen. Het is wel erg toevallig dat degene in Chester's Mill die de leiding heeft nog gevaarlijker is dan een wrede hond met rabiës, en nog toevalliger dat hij zich heeft omringd met domme idioten die minstens even slecht zijn.

Aan de andere kant.. we hebben kunnen zien aan de 4 jaar met Trump dat het maar goed is dat Amerika niet onder een ondoordringbare stolp zat. Dus tsja..misschien had King een vooruitziende blik. Al heb ik begrepen dat hij bij het schrijven van het boek mogelijk Bush jr. en Dick Cheney in zijn achterhoofd had.

3 sterren

avatar van Pleun
3,0
Abubakari schreef:
Ik (las vorig jaar 22-11-1963, mijn eerste SK boek in jaren) was ook wel benieuwd na de vele lovende reacties hier. Ik ben na dik 200 paginas gestopt, een aardig (maar wat rommelig) begin, maar daarna zit er (mijns inziens) juist vrij weinig vaart in.
Misschien heb ik te weinig geduld, maar het vooruitzicht om nog 750 paginas te moeten lezen terwijl ik nu al denk "schiet eens een beetje op" hebben mij doen besluiten het boek te sluiten. Was het een boek van 450 paginas geweest dan had ik het wellicht uitgelezen, uit nieuwsgierigheid.


Ik lees nu pas je bericht uit 2013, maar je besluit om na 200 pagina's te stoppen is volledig terecht. Ik vond het namelijk ook rommelig en langdradig, de hoge score op Boekmeter begrijp ik totaal niet. Want echt spannend is het eigenlijk ook niet. Een hoop halve zolen in dit verhaal, flink wat bizarre slechteriken ook. Ze gaan met bosjes dood maar mij als lezer liet dat volkomen koud. Nee, gewoon niet zo'n sterke van King vind ik. Maar ja, wie ben ik..

Gast
geplaatst: vandaag om 09:47 uur

geplaatst: vandaag om 09:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.